Η Ιεραποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (Θεολογική Ημερίδα που διοργάνωσε η Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων, στο κατάμεστο Αμφιθέατρο Του Πολεμικού Μουσείου την Κυριακή 15 Μαϊου 2005)

‘Η ΑΛΛΗ ΟΨΙΣ’ παρακολούθησε την ημερίδα και σας μεταφέρει τις εντυπώσεις της:

«Δεν πρέπει να μας παραπλανήση η χαμογελαστή μάσκα του Οικουμενισμού. Ο Οικουμενισμός είναι αντίθετος σε κάθε βήμα αυτού που ψάχνει την Αλήθεια και επιδιώκει την ένταξή του στην Εκκλησία του Χριστού»

Χαιρετισμός της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους εις την Θεολογικήν ημερίδα της Π.Ε.Θ. (Πηγή: ‘Ορθόδοξος Λόγος’)

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ:

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν συμπροσεύχεται με πιστούς «χριστιανικών εκκλησιών» αλλά προσεύχεται για το φωτισμό και την επιστροφή τους στη μοναδική Εκκλησία του Χριστού. Δεν αναζητεί την αλήθεια αφού την κατέχει και την διαφυλάσσει εν Αγίω Πνεύματι, αλλά την προσφέρει ανόθευτη με αγάπη Χρίστου.

Η Εκκλησία διακονεί οικουμενικά και καθολικά με τους οικονόμους των μυστηρίων και τους συνεργούς τους, τους τόπους και τους λαούς με τις εκκλησιολογικές δομές της, ενορία και μοναστήρι.

Ο πρεσβ. Πέτρος Χίρς ήταν προτεστάντης, μετεστράφη και βαπτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος στην Ι.Μ. απ. Παύλου Αγίου Όρους. Όταν συνέβη αυτό τότε ο πατέρας του που ήταν πάστορας μετεστράφη και αυτός και βαπτίστηκε Ορθόδοξος. Τέλος το ίδιο συνέβη και στην ενορία του πατέρα του όπου η πλειοψηφία βαπτίστηκαν Ορθόδοξοι!

Παρόλο που πολλοί Ορθόδοξοι σήμερα θα ήθελαν να βλέπουμε το ΠΣΕ σαν ένα παγκόσμιο ανθρωπιστικό και ειρηνιστικό βήμα διαλόγου, από το οποίο δεν πρέπει να απουσιάζουμε «για να μην απομονωθούμε», η αλήθεια είναι ότι το ΠΣΕ δεν έχει πάψει ποτέ μέχρι σήμερα να διαπνέεται από το Ευαγγελιστικό προτεσταντικό δράμα μιας ενοποιημένης παγκόσμιας ιεραποστολής αδιαφόρως δογματικών ιδιαιτεροτήτων και ευαισθησιών. Κάτι που είναι ίσως κατανοητό για τους προτεστάντες, όχι όμως και για τους Ορθοδόξους. Εκείνο δε που καθιστά αυτό το δράμα ακόμα πιο επικίνδυνο είναι ότι σήμερα το ΠΣΕ ανάγει την αποτυχία του σε επιτυχία και αρχίζει να τιμά και να «εορτάζει» την «διαφορετικότητα» των μελών του αντί να θλίβεται γι’ αυτήν και να προσπαθεί να την ξεπεράσει.

 Το ‘Ε’ στον τίτλο ΠΣ’Ε’ είναι σε εισαγωγικά γιατί όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο Αρχ. Αυγουστίνος, υπάρχουν άραγε πολλές εκκλησίες; Θα μπορούσαν οι Ορθόδοξοι να αποδεχθούν πληθυντικό στον όρο Εκκλησία; Μήπως με την συμμετοχή μας στο Π.Σ.’Ε’. το αποδεχόμαστε;

…Αντίθετα υπάρχει πλήθος άλλων, οι οποίοι τελευταία μετεστράφησαν και έγιναν συνειδητά μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας χωρίς καμμία προηγούμενη σχέση με οικουμενιστικά Συνέδρια. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι ο αμερικανός πρώην Ευαγγελιστής Frank Schaeffer, ο οποίος ομολογεί ότι «Πρώην Προτεστάντες, όπως εγώ, δεν ήρθαμε στην Ορθοδοξία, και μάλιστα με ακριβό προσωπικό κόστος, επειδή κάναμε κάποιον ‘διάλογο’, ή μας είπαν ότι ‘όλοι εμείς είμαστε μια ευτυχισμένη οικογένεια χριστιανών’, αλλά για να μπορέσουμε να βρούμε την Αλήθεια» («Χορεύοντας Μόνος», σ. 509).

Ο κ. Μποζοβίτης στην εισήγησή του εστίασε στους λόγους για τους οποίους απέτυχε η ιεραποστολή (Επιφανειακός Εκχριστιανισμός, Σύνδεση με το φαινόμενο της αποικιοκρατίας, Υπεροπτικό κήρυγμα, Ασυνέπεια στην ζωή των Ιεραποστόλων κτλ) 

στ) ‘Το Π.Σ.Ε. επικίνδυνη απειλή κατά της Ορθοδόξου Θεολογίας’ (Ιωάννης Κορναράκης, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών)

Ο κ. Κορναράκης αναφέρθηκε σε παραδείγματα νόθευσης της Ορθόδοξης Θεολογίας από Ιεράρχες, παραθέτοντας αποσπάσματα θέσεών τους από κείμενά τους. Επίσης σημείωσε τον κίνδυνο που υπάρχει για τους πιστούς που εμπιστεύονται ιεράρχες και άκριτα δέχονται όλες τις θέσεις τους.

ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ της Θεολογικής Ημερίδος ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ δια την Ορθόδοξον Ιεραποστολήν και το Π.Σ.Ε. (Πηγή: ‘Ορθόδοξος Τύπος’ 20/5/2005)

ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ της Θεολογικής Ημερίδος ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ δια την Ορθόδοξον Ιεραποστολήν και το Π.Σ.Ε. (13/6/2005)

[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]