Βρετανία: αποκαλυπτική έρευνα επιστημόνων σε παιδιά του Δημοτικού
Πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε αναψυκτικά και γλυκίσματα πολυεθνικών εταιρειών διαπιστώθηκε πως προκαλούν υπερκινητικότητα στα παιδιά. Νέες εκκλήσεις για απαγόρευση των περιβόητων Ε στα τυποποιημένα τρόφιμα.
Παιδιά του Δημοτικού που εξετάστηκαν από επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον ήταν πιο ανήσυχα αφού ήπιαν ένα μείγμα έξι χρωστικών ουσιών και ενός συντηρητικού. Ωστόσο, η βρετανική Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSΑ), η οποία χρηματοδότησε την έρευνα αυτή που διήρκεσε τρία χρόνια, απέρριψε εκκλήσεις για απαγόρευση των πρόσθετων συστατικών. Αντ΄ αυτού, συμβούλευσε τους γονείς να αποφεύγουν τα συστατικά αυτά, αν τα παιδιά τους εμφανίζουν σημάδια υπερκινητικότητας. Η νέα έρευνα δείχνει πως υπάρχει πράγματι σχέση ανάμεσα στα πρόσθετα τροφίμων και τα προβλήματα συμπεριφοράς, η οποία είχε εντοπιστεί ήδη από τη δεκαετία του 1970, και παράλληλα αποδεικνύει για πρώτη φορά πως τα Ε προκαλούν υπερκινητικότητα σε φυσιολογικά νήπια. Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία έγινε στο Σαουθάμπτον και δημοσιεύθηκε χθες στην Επιθεώρηση «Τhe Lancet», σε 153 νήπια 3 ετών και σε 144 παιδιά 8 ετών χορηγήθηκαν καθημερινά αναψυκτικά, μερικά από τα οποία περιείχαν πρόσθετα και μερικά ψευτοφάρμακο (placebo).
«Πείτε “όχι” σε όλα τα τεχνητά χρωστικά»
ΜΕΡΙΚΟΙ ακαδημαϊκοί υπογραμμίζουν ότι η FSΑ όφειλε να προχωρήσει περισσότερο. «Οι τεχνητές χρωστικές ουσίες θα πρέπει να απαγορευτούν από όλα τα τρόφιμα και τα αναψυκτικά που απευθύνονται σε νήπια και σε παιδιά», δήλωσε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο καθηγητής Έρικ Μίλστοουν του Πανεπιστημίου του Σάσεξ. Η δρ Άλεξ Ρίτσαρντσον του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, διευθύντρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης Έρευνα Τροφίμων και Συμπεριφοράς, δήλωσε στον «Ιντιπέντεντ» πως η έρευνα επιβεβαίωσε τους κινδύνους που κρύβουν πολλά πρόσθετα τροφίμων. «Σκέφτεται κανείς πως όλα τα παιδιά θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν την κατανάλωση τέτοιων προσθέτων. Μου φαίνεται λίγο παράξενη η συμβουλή της FSΑ προς τους γονείς να περιορίσουν τα τρόφιμα με τα Ε μόνον αν επισημάνουν ότι τα παιδιά είναι υπερκινητικά. Είναι κάπως σαν να λέμε “θα περιμένουμε μέχρι να πάθεις το έμφραγμα…”».
(Πηγή: “ΤΑ ΝΕΑ” 7/9/2007)