Μικρή οθόνη, μεγάλη ζημιά

ΕΠΙΒΛΑΒΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ ΛΙΓΩΝ ΛΕΠΤΩΝ

Κλειστή πρέπει να είναι η τηλεόραση στο σπίτι όταν μέσα σε αυτό ζουν παιδιά. Τελεία και παύλα. Έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, ανέφεραν ότι οι γονείς είναι καλό να περιορίσουν το χρόνο που τα παιδιά τους παρακολουθούν τηλεόραση.

Μια τελευταία όμως έρευνα, που πραγματοποίησε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά δεν πρέπει να παρακολουθούν λεπτό τηλεόραση.

Φυσικά, τονίζει η ίδια έρευνα, η απαγόρευση δεν αφορά μόνο την τηλεόραση, αλλά και το σερφάρισμα στο Ιντερνετ και τα βίντεο γκέιμς. Επίσης προσθέτει ότι προς αποφυγή παρανόησης, δεν υπάρχει κανένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην τηλεόραση, όπως πολλοί θέλουν να υποστηρίζουν. Αντίθετα, καλύτερη εκπαίδευση από το δημιουργικό παιχνίδι και την επαφή με άλλους ανθρώπους δεν υπάρχει.
Πιο αυστηρή είναι η έρευνα όσον αφορά τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των δύο ετών που παρακολουθούν τηλεόραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς είναι βέβαιο ότι μεγαλώνουν παιδιά που θα έχουν πρόβλημα στην ανάπτυξη του λεξιλογίου τους, στη συγκρότηση της σκέψης τους, στην ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης και κοινωνικοποίησης.
Απόσπαση προσοχής
Πολλά είναι τα νοικοκυριά που έχουν μόνιμα μια τηλεόραση αναμμένη μέσα στο σπίτι ανεξάρτητα αν παρακολουθεί κανείς. Αυτός ο συνεχόμενος ήχος είναι ό,τι πρέπει για να αποσπάται η προσοχή και να μην υπάρχει ηρεμία στο χώρο του σπιτού.
Ο παιδίατρος δρ Μπράουν ανέφερε ότι «πριν από μία δεκαετία είχαμε παρακαλέσει τους γονείς να επιστήσουν την προσοχή στην πολύωρη έκθεση των παιδιών τους μπροστά στις οθόνες. Φέτος προειδοποιούμε ότι οι επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών είναι μεγάλες». Τονίζει ακόμη ο παιδίατρος ότι «μέσα σε ένα σπίτι μπορεί να υπάρχουν και δέκα οθόνες (τηλεόραση, υπολογιστές, iPads, smartphones), άρα και οι επιρροές είναι πολλές περισσότερες».
«Τα παιδιά μαθαίνουν σε λιγότερο χρόνο και ευκολότερα όταν έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους, όχι όταν βρίσκονται μπροστά σε μια οθόνη», επισήμανε ο ψυχολόγος Τζόρτζεν Τρόσεθ, σχετικά με τα δήθεν εκπαιδευτικά τηλεοπτικά προγράμματα, αλλά και τα μαθησιακά dvd.
Λιγότερο παιχνίδι
Πολλοί είναι οι γονείς που εξομολογούνται ότι αφήνουν τα παιδιά τους μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης όταν εκείνοι χρειάζονται ησυχία για να κάνουν μια δουλειά, ή όταν μεταδίδεται ένα αξιόλογο παιδικό πρόγραμμα.
Τέλος, η έρευνα επισημαίνει πως για κάθε μία ώρα που ένα παιδί μικρότερο των δύο ετών παρακολουθεί τηλεόραση μειώνεται κατά 50 λεπτά η επαφή του με τους γονείς του και 10% η ασχολία του με το δημιουργικό παιχνίδι.

(Υπεύθυνος: Επιμέλεια: ΔΩ. ΠΑΠ.

(Πηγή: enet.gr)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Η τηλεόραση μεγαλώνει παχιά παιδιά (Δέσποινα Κουκλάκη)

Πάνω από δύο ώρες μπροστά στην οθόνη βλάπτουν σοβαρά τα παιδιά

Φαγητό μπροστά στην τηλεόραση. Αποξενώνει και… παχαίνει! (Ελενα Κιουρκτσή)

Τηλεόραση: μεγαλώνει ασθενή παιδιά (Μαριάννα Τζιαντζή)

Μαμ, τηλεόραση και νάνι (Ιφιγένεια Διαμάντη)

«Αντικοινωνική» η τηλεόραση για τα παιδιά…

Έρευνα: Η τηλεόραση βλάπτει τα νήπια στη μετέπειτα σχολική τους επίδοση

Βλάπτει παρά ωφελεί τα νήπια η τηλεόραση

Το «ολοήμερο» της τηλεόρασης (Πρωτ. Θωμάς Βαμβίνης)

Προβλήματα από πολύ τηλεόραση

Τηλεόραση (Σχόλιο)

Μεγαλώνουμε μια γενιά μπροστά στις οθόνες (Matt Richet, The New York Times)

Multitasking: Προσοχή, καίει τον εγκέφαλο (Αφροδίτη Πολίτη)

Η τηλεόραση ως ζηλωτική θεότητα (Σωτήρης Γουνελάς)

Νέα Εποχή και «Νέα» Τηλεόραση (Δάφνη Βαρβιτσιώτη, Ιστορικός – Αρχαιολόγος)

Τηλεόραση: Ένας ξένος στο σπίτι

Η τηλεόραση και τα παιδιά μας (Tito Squillaci)

Τηλεόραση: Φαίνομαι, άρα υπάρχω (Παντελής Μπουκάλας)

Η τηλεόραση και τα παιδιά (Δημήτρης Αντ. Νικολόπουλος, Επίκ. Καθηγητής Παιδιατρικής)

[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]