Κάθε πράγμα στον καιρό του! (ΗΛΙΑ ΚΑΝΤΑΡΟΥ)

Πείτε «όχι» στα προϊόντα εκτός εποχής! Η Φύση δεν έχει επιλέξει τυχαία ποια πρέπει να καταναλώνουμε σε κάθε φάση του χρόνου.

http://www.alopsis.gr/alopsis/frouta.jpg

«Kάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο». Το γνωστό λαϊκό γνωμικό μάς δείχνει πόσο βαθιά ριζωμένη στην παράδοσή μας ήταν η κατανάλωση προϊόντων εποχής. Δυστυχώς, στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη και καταναλωτική κοινωνία μας, αυτή η τόσο σωστή και υγιεινή συνήθεια έχει περιορισθεί στο ελάχιστο.
Γιατί τρώμε εκτός εποχής Οι λόγοι που ξεπεράσαμε αυτή τη συνήθεια είναι πολλοί:
•   Οι νέες ποικιλίες, τα υβρίδια λαχανικών και φρούτων, ανθεκτικές σε διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες και ο μικρότερος βιολογικός κύκλος τους δίνουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουμε κάποια είδη σχεδόν όλο το χρόνο. •   Η ευκολία των μεταφορών και η μείωση του κόστους έχει δώσει τη δυνατότητα σε προϊόντα του νοτίου ημισφαιρίου, αλλά και από όλο τον κόσμο, να φθάνουν στο τραπέζι μας αφ’ ενός όλο το χρόνο και αφ’ ετέρου με τιμές προσβάσιμες σε όλα τα βαλάντια. •   Η βελτίωση των μεθόδων συντήρησης έδωσε τη δυνατότητα σε κάποια προϊόντα να διατηρούνται για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το καλύτερο παράδειγμα αυτής της εξέλιξης είναι τα μήλα, που υπό ιδανικές συνθήκες μπορούν να διατηρηθούν για αρκετούς μήνες στα ψυγεία, με αποτέλεσμα να τα βρίσκουμε στην αγορά σχεδόν όλο το χρόνο και να έχουμε «χάσει» έτσι την πραγματική εποχή συγκομιδής τους. •   Η εξάπλωση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη έχει δώσει τη δυνατότητα, ακόμα και σε βόρειες χώρες, να παράγουν καλοκαιρινά κηπευτικά, ακόμη και κατά τη βαρυχειμωνιά. Ας κάνουμε εδώ μια σημαντική διευκρίνιση, που τις περισσότερες φορές ξεχνάμε. Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες των βορείων χωρών δεν έχουν καμιά σχέση με τις αντίστοιχες ελληνικές και ιδιαίτερα με αυτές της νότιας και δυτικής Ελλάδας. Τα περισσότερα από αυτά τα θερμοκήπια χρησιμοποιούν ελάχιστα τη θέρμανση και σε κάποιες περιπτώσεις απλώς πρωιμίζουν την καλλιέργεια, ώστε να μπορέσει ο παραγωγός να «βγει» λίγο νωρίτερα στην αγορά. •   Ο παράγοντας όμως που καθορίζει τα πάντα είναι ο καταναλωτής. Αυτός είναι που θα επιλέξει πότε θα αγοράσει ντομάτα και κολοκυθάκι, αν στο πασχαλινό τραπέζι θελήσει να έχει ως φρούτο καρπούζι και πεπόνι ή θα προτιμήσει φρούτα και λαχανικά εποχής. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από μας, επηρεασμένοι από τις καταναλωτικές συνήθειες που μας επιβάλλουν τα ΜΜΕ, πέφτουμε στην παγίδα και συντηρούμε έτσι την αγορά των προϊόντων εκτός εποχής. Ο καταναλωτής θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει τη δύναμή του και να μην αγοράζει το καθετί που του «σερβίρουν» στους πάγκους των σούπερ μάρκετ. Ολα είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης.
Γιατί όμως είναι καλύτερα να καταναλώνουμε προϊόντα εποχής; Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να τα προτιμάμε; Αφήνοντας κατά μέρος τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για να παραχθούν αυτά τα προϊόντα και ό,τι αυτό σημαίνει για το περιβάλλον, καθώς και το μεγαλύτερο κόστος για να τα προμηθευτούμε, ας προσεγγίσουμε το θέμα από μία άλλη σκοπιά, από το τι διαφορετικό προσφέρουν στον οργανισμό μας τα προϊόντα εποχής που δεν το προσφέρουν τα εκτός εποχής. Σκεφτήκατε λοιπόν, ποτέ, ότι ο άνθρωπος, τα φυτά και τα ζώα ανήκουν σε ένα κλειστό οικοσύστημα, που το κάθε μέρος του εξαρτάται αλλά και δουλεύει για τα υπόλοιπα; Σκεφτήκατε ότι τα φυτά την κάθε εποχή του χρόνου παράγουν προϊόντα «κομμένα και ραμμένα» για τις ανάγκες του ζωικού βασιλείου, μέρος του οποίου είναι και ο άνθρωπος; Σκεφτήκατε ότι καταναλώνοντας προϊόντα εποχής -κατά προτίμηση βιολογικά- ο οργανισμός σας είναι πιο θωρακισμένος και οι ανάγκες σας σε συμπληρώματα διατροφής είναι μηδενικές; Αν όχι, αξίζει να προβληματιστείτε διαβάζοντας τις παρακάτω γραμμές.
•   Το χειμώνα βρίσκουμε στην αγορά εσπεριδοειδή και ακτινίδια, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη C, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που βοηθάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αντεπεξέλθει στις επιθέσεις των ιώσεων της εποχής. Λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα και άλλα φυλλώδη λαχανικά, που τα βρίσκουμε επίσης στην αγορά την ίδια εποχή, μας προσφέρουν θρεπτικά συστατικά ικανά να αποτοξινώσουν και παράλληλα να θωρακίσουν τον οργανισμό μας από τις διάφορες εξωτερικές επιθέσεις.
•   Την άνοιξη, την εποχή της αναγέννησης της Φύσης, μπορούμε καταναλώνοντας τα προϊόντα της εποχής να καθαρίσουμε και να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας από τις τοξίνες που συγκεντρώθηκαν λόγω της μεγάλης κατανάλωσης λιπών και σακχάρων που κατά κανόνα γίνεται το χειμώνα. Τα όργανα που θα ευεργετηθούν από την κατανάλωση της αγκινάρας, της φράουλας, των κερασιών, των διάφορων σαλατών, κ.λπ. είναι κυρίως το συκώτι και τα νεφρά.
•   Το καλοκαίρι, όλα τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: Είναι φτωχά σε θερμίδες και πλούσια σε νερό (για να ικανοποιήσουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω καλοκαιριού). Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως τα καροτινοειδή), απαραίτητες για την προστασία του δέρματος και του οργανισμού από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, για να μπορέσει ο οργανισμός μας να καλύψει τις απώλειες που έχει λόγω αυξημένης εφίδρωσης.
•   Το φθινόπωρο βρίσκουμε στην αγορά μήλα, αχλάδια, πατάτες, κάστανα, λάχανα και γενικά φρούτα και λαχανικά πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, σάκχαρα αλλά και θερμίδες) και ως εκ τούτου κατάλληλα για τα πρώτα κρύα που θα ακολουθήσουν. Επίσης, την εποχή αυτή ωριμάζουν και οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια), καρποί πολύ πλούσιοι σε ενέργεια, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τους χειμερινούς μήνες που θα ακολουθήσουν.

 

(Πηγή: Περιοδικό “ΟΙΚΟ”, Απρίλιος 2008)

Σχόλιο “Α.Ο.”: “Τα πάντα εν σοφία εποίησε”

[Ψήφοι: 2 Βαθμολογία: 3]