«Δηλητήρια» σε σοκολάτες, σνακ και αναψυκτικά (Στέλιος Βραδέλης)

Eπικίνδυνα για την υγεία χημικά πρόσθετα χρησιμοποιούνται χωρίς περιορισμό στην Eλλάδα

Χημικές ουσίες ύποπτες για πρόκληση σοβαρών προβλημάτων υγείας περιέχονται σε δεκάδες τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης, που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Πολλές από αυτές έχουν ήδη απαγορευτεί σε ορισμένες χώρες του κόσμου.

Tα γνωστά σε όλους μας «E» προστίθενται στις τροφές για να βελτιώσουν τη γεύση, τη μυρωδιά και την όψη τους, αλλά και για να βοηθήσουν τη συντήρησή τους. Σε χώρες όπως οι HΠA, η Bρετανία, η Nορβηγία και η Iαπωνία πολλά E έχουν ήδη αποσυρθεί ως επικίνδυνα.

 

Στο στόχαστρο των ειδικών βρίσκονται τα τελευταία χρόνια αγαπημένες τροφές μικρών και μεγάλων, όπως σοκολάτες, μπισκότα, κέικ, παγωτά, διάφορα σνακ και αναψυκτικά, επειδή περιέχουν χημικές ουσίες που έχουν σχετιστεί με καρκινογενέσεις, αιματολογικές και νευρολογικές διαταραχές, καθώς και σοβαρά προβλήματα υγείας, κυρίως σε παιδιά.

Οι ουσίες αυτές είναι τα γνωστά σε όλους μας «E» και προστίθενται στις τροφές για να βελτιώσουν τη γεύση, τη μυρωδιά και την όψη τους, αλλά και για να βοηθήσουν τη συντήρησή τους. Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νορβηγία και η Ιαπωνία πολλά E έχουν ήδη αποσυρθεί ως επικίνδυνα, ή η χρήση τους επανεξετάζεται, αλλά – σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας – ΕΣΥ (ΠΕΙΔΥΕ) – εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στη χώρα μας χωρίς κανένα περιορισμό.

Τη χρήση αυτών των ουσιών παραδέχεται ο κ. Κωνσταντίνος Μπαρμπέρης, διευθυντής Εργαστηριακών Ελέγχων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), διευκρινίζοντας ότι «οι ουσίες αυτές δεν κυκλοφορούν παράνομα στη χώρα μας, αφού περιέχονται στον Κώδικα Τροφίμων που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και για όλα προβλέπεται ανώτατο ποσοστό περιεκτικότητας».

Άγνωστες οι αλληλεπιδράσεις. Ωστόσο, όπως αντιτείνει ο κ. Γιώργος Μπλέκας, χημικός τροφίμων και επίκουρος καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, «ο έλεγχος που υφίστανται όλα τα E είναι για τη δράση και τις επιπτώσεις του καθενός μεμονωμένα. Δεν έχουν γίνει, όμως, πειράματα για τις επιπτώσεις των ουσιών αυτών όταν δύο ή περισσότερα E, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, συνυπάρχουν σε ένα σκεύασμα. Τότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες είναι οι πιθανές αλληλεπιδράσεις τους».

Σχετική έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Μικροβιολογίας κ. Χρυσάνθης Παπαδοπούλου, διαπίστωσε ότι ετησίως αναλογούν πέντε κιλά συντηρητικών τύπου E στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΠΕΙΔΥΕ σημαντικές ποσότητες E που σχετίζονται με την καρκινογένεση εντοπίστηκαν σε έτοιμα κέικ και τούρτες, αλλά και σε μπισκότα και καραμέλλες. Ουσίες όπως τα E262 , E503, E150, E407, E420 και E132 διαπιστώθηκε ότι προκαλούν ποικίλες παρενέργειες, από κρίση ναυτίας, οξεία κρίση άσθματος και αναφυλακτικές αντιδράσεις έως αιματολογικές αντιδράσεις.

Ακόμα, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες σοκολάτες που περιέχουν κάποιο σιρόπι (όπως πορτοκάλι, κεράσι, καραμέλα), αλλά και ορισμένες γκοφρέτες, περιέχουν ουσίες που ενοχοποιούνται για καρκινογένεση, μείωση λευκών αιμοσφαιρίων, βλάβες στα γονίδια, επιβράδυνση της ανάπτυξης και υπερπλασία εντέρου και νεφρών. Τέτοιες ουσίες είναι το E120 (κοχελίνη), που ήδη απαγορεύθηκε στις ΗΠΑ, το E407 (καραγένη), που πρόσφατα σχετίσθηκε με καρκινογένεση, το καραμελόχρωμα (E150), που μειώνει τα λευκά αιμοσφαίρια, κ.ά.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Ύποπτα και για καρκινογενέσεις

Εκφράστηκαν ανησυχίες ότι το E466 που χρησιμοποιείται σε παγωτά σε συνδυασμό με άλλα προσθετικά, σχετίζεται με καρκινογενέσεις και ήδη προτάθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου των ΗΠΑ να απαγορευθεί η χρήση του.

Ανάλογα ευρήματα υπήρξαν για τα γαριδάκια, τα πατατάκια με γεύσεις και τα συναφή σνακ, που μόνο αθώα δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού E που περιέχουν στη σύστασή τους. Σε αρκετές χώρες έχουν ήδη απαγορευθεί όσα από τα παραπάνω τρόφιμα περιέχουν τις ουσίες E612, E627, E631 και E635, οι οποίες συνήθως χρησιμοποιούνται ως ενισχυτικά της γεύσης και αποδείχθηκε ότι προκαλούν σοβαρές βλάβες στο νευρικό σύστημα.

Στα κρουασάν καταγράφηκαν ως επικίνδυνα προσθετικά τα E202 (σορβικό κάλιο), E282 (προπιονικό ασβέστιο), E471 μονογλυκερίδια και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων) και E407B (γαλακτικοί εστέρες).

ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΕ 277 ΠΑΙΔΙΑ

Έγιναν επιθετικά από τους χυμούς

Για διάστημα δύο εβδομάδων, ομάδα Βρετανών παιδιάτρων έδιναν σε 277 παιδάκια, ηλικίας έως 3 ετών, χυμούς φρούτων που κυκλοφορούν κανονικά στο εμπόριο και περιείχαν συνολικά 20 χιλιοστά του γραμμαρίου προσθετικών ουσιών E102, E110, E122, E124, και E211 (οι δόσεις αυτές ήταν αρκετά μειωμένες σε σχέση με το επιτρεπτό όριο E σε τρόφιμα και ποτά).

Οι γονείς των παιδιών είχαν αναλάβει να κρατούν ημερολόγιο, όπου κατέγραφαν τη συμπεριφορά των παιδιών τους στο διάστημα αυτό.

Οι τελικές παρατηρήσεις ήταν σχεδόν πανομοιότυπες. Τα παιδιά στο χρονικό διάστημα των 2 εβδομάδων έσπαγαν αντικείμενα, ήταν ιδιαίτερα νευρικά, χτυπούσαν άλλα παιδιά χωρίς λόγο. Όταν διακόπηκε η χορήγηση των χυμών αυτών, τα παιδάκια άρχισαν να συμπεριφέρονται και πάλι «κανονικά».

Απειλείται η υγεία. Ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία των μικρών παιδιών αποδείχτηκαν όσα αναψυκτικά περιέχουν ως μέσο όξυνσης το φωσφορικό οξύ, το κιτρικό οξύ (E330 και το μηλικό οξύ (E296). Επιπλέον, αναψυκτικά τύπου light που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες όπως E950, E951, και E952, οι οποίες σχετίσθηκαν με καρκινογένεση, απαγορεύθηκαν σε ΗΠΑ ενώ στη Μεγάλη Βρετανία εκδόθηκε προειδοποίηση ότι η υπερβολική δοσοληψία τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, κυρίως σε μικρά παιδιά.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, «εξακολουθούν να κυκλοφορούν χωρίς πρόβλημα», όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΕΙΔΥΕ κ. Γιάννης Τσαντίρης. «Και αυτό που μας προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι, τόσο στα αναψυκτικά όσο και στους χυμούς, οι αρωματικές ουσίες δεν αναγράφονται ονομαστικά στις συσκευασίες, ενώ οι γλυκαντικές ουσίες αναγράφονται μόνο σε ορισμένα».

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΥΣΙΩΝ "Ε" ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

(Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" 6-12-2003)

[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]