Οι υπερβολές στη φυτοφαγία και τη σωματική άσκηση μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον οργανισμό
Η υγιεινή διατροφή δεν κάνει πάντοτε καλό! Πολλή φυτοφαγία, παντελής έλλειψη ζωικών τροφών ή λίπους, πολλή βιταμίνη Α, D, ή C και άλλες διατροφικές υπερβολές ή μονομέρειες μπορεί να βλάψουν σοβαρά την υγεία μας. «Υπάρχουν περιπτώσεις υπερβολών στην υγιεινή διατροφή, που συχνά συνιστώνται από τους λεγόμενους υγιεινιστές και δημιουργούν μεγάλα προβλήματα υγείας», λέει ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος. «Έχουμε την περίπτωση παιδιού που εισήχθη στην Εντατική Μονάδα από τέτοιες ακραίες προσεγγίσεις».
Χόρτα, λαχανικά και φρούτα είναι αποδεδειγμένα ένας διατροφικός θησαυρός που δεν πρέπει να λείπει από το καθημερινό τραπέζι μας. Όταν, όμως, αποτελεί τη βασική διατροφή μας, αποκλείοντας άλλες ομάδες τροφών, μπορεί να γίνει «μπούμερανγκ» για την υγεία μας «Η αυστηρή συνεχής φυτοφαγία, που προτείνουν οι υγιεινιστές – τονίζει ο κ. Καφάτος- μπορεί να έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την υγεία και να προκαλέσει έως και θάνατο! Συγκεκριμένα, μπορεί να επιφέρει κακοήθη αναιμία, σιδηροπενική αναιμία, ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, υποθρεψία, καθυστερημένη σωματική ανάπτυξη, ευαισθησία στις λοιμώξεις κ.ά.».
Η κατανάλωση ζωικών τροφών (μία φορά την εβδομάδα κρέας, δύο κοτόπουλο και δύο- τρεις φορές ψάρι) είναι αναγκαία και στους ενηλίκους. «Η ανεπάρκεια πρωτεϊνών έχει επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η έλλειψη σιδήρου προκαλεί αναιμία», λέει ο κ. Καφάτος. «Χρειαζόμαστε 18 mg σιδήρου την ημέρα. Αν δεν το παίρνουμε με τις τροφές και λαμβάνουμε δισκία σιδήρου, χρειάζονται μόνο μία έως δύο φορές την εβδομάδα. Η καθημερινή λήψη τους, όπως γίνεται συνήθως, δημιουργεί οξειδωτικό στρες».
Οι μεγαβιταμίνες ήταν μια κυρίαρχη τάση στις ΗΠΑ πριν από περίπου δύο δεκαετίες. «Δεν αποδείχτηκε καμία ότι ήταν χρήσιμη, ενώ ορισμένες ήταν και βλαβερές», τονίζει ο κ. Τριχόπουλος. «Μια μεγάλη έρευνα έδειξε ότι η ρετινόλη (βιταμίνη Α), που πιστεύαμε ότι προστατεύει, αυξάνει τον κίνδυνο για ορισμένες κακοήθεις νεοπλασίες».
Μην τρώτε μεγάλες ποσότητες καρότων. «Κιτρινίζουν το δέρμα, τις παλάμες και τα πέλματα», προειδοποιεί ο κ. Καφάτος. «Δεν είναι πάντως τοξικά. Αντιθέτως, τοξική είναι η επίδραση πολλής βιταμίνης Α σε συμπληρώματα. Προκαλεί καθυστερημένη ανάπτυξη, ηπατομεγαλία, ανορεξία, πόνο στα μεγάλα οστά, ξηροδερμία, αύξηση της ενοκρανιακής πίεσης κ.ά.».
Σήμερα, είναι πολύ «τρέντι» η βιταμίνη D. «Αν και φαίνεται να προστατεύει από τον καρκίνο και να είναι πολλά υποσχόμενη, είμαστε ακόμα επιφυλακτικοί», λέει ο κ. Τριχόπουλος. «Στην ηλιόλουστη Ελλάδα, άλλωστε, δεν χρειάζεται να παίρνει κανείς πρόσθετη βιταμίνη D, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις».
Η λήψη μεγάλης ποσότητας βιταμίνης D (σε μουρουνέλαιο ή χάπια) προκαλεί ναυτία, έμετο, απώλεια βάρους, πολυουρία και αποτιτανώσεις οργάνων και οστών.
«Η ταχύτατη απώλεια βάρους, με δίαιτες χωρίς καθόλου λίπος, δημιουργούν χολοκυστοπάθεια», επισημαίνει ο κ. Τριχόπουλος. «Και η Δίαιτα Ατκινς (με πολλές πρωτεΐνες και λίγους υδατάνθρακες), που είναι δημοφιλής και στην Ελλάδα, βρέθηκε σε μία μελέτη στη Σουηδία και μία στην Ελλάδα, ότι αυξάνει τον καρδιακό κίνδυνο».
Και ο καθηγητής κ. Τριχόπουλος προσθέτει: «Η άσκηση είναι από τα λίγα πράγματα που είναι τεκμηριωμένο ότι μας ωφελούν. Όπως, όμως, δείχνουν τα στοιχεία μακροβιότητας από τους αθλητές, η πολλή και εντατική άκηση δεν αυξάνει τη μακροζωία περισσότερο από τη μέτρια, τακτική, άσκηση».