Εθισμένος στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα 1 στους 7 ανθρώπους

Το παγωτό, τα ανθρακούχα ποτά και τα έτοιμα γεύματα μεταξύ άλλων, μπορούν να προκαλέσουν εθισμό ισοδύναμο με τη διαταραχή από χρήση ουσιών, όπως το αλκοόλ.

Collage of variety of highly processed foodWe Are via Getty Images

 

Ένας στους επτά ενήλικες και ένα στα οκτώ παιδιά μπορεί να είναι εθισμένοι στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι προτρέπουν την σήμανση ορισμένων προϊόντων ως εθιστικών.

Πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το παγωτό, τα ανθρακούχα ποτά και τα έτοιμα γεύματα, με την κακή υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου καρκίνου, της αύξησης του σωματικού βάρους και των καρδιακών παθήσεων. Η παγκόσμια κατανάλωση των προϊόντων αυτών αυξάνεται ραγδαία και αυτά αποτελούν πλέον περισσότερο από το ήμισυ της μέσης διατροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

 

Εθισμός ισοδύναμος με τη διαταραχή από χρήση ουσιών

Οι ερευνητές λένε ότι ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι καταναλώνουν τέτοιες τροφές θα μπορούσε να «πληροί τα κριτήρια για τη διάγνωση της διαταραχής από χρήση ουσιών».

Οι συμπεριφορές που θα μπορούσαν να πληρούν αυτά τα κριτήρια περιλαμβάνουν: έντονες λιγούρες, συμπτώματα στέρησης, λιγότερο έλεγχο της πρόσληψης και συνεχή χρήση παρά τις συνέπειες όπως παχυσαρκία, διαταραχή αδηφαγίας, χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία και χαμηλότερη ποιότητα ζωής.

Μια ανάλυση 281 μελετών από 36 διαφορετικές χώρες, διαπίστωσε ότι ο εθισμός στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα εκτιμάται ότι εμφανίζεται στο 14% των ενηλίκων και στο 12% των παιδιών και συνδέεται με βιοψυχολογικούς μηχανισμούς εθισμού και κλινικά σημαντικά προβλήματα.

 

Peter Dazeley via Getty Images

 
 

Οι ακαδημαϊκοί δήλωσαν ότι εάν ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπη κατηγοριοποιηθούν επίσημα ως «εθιστικά», αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας μέσω αλλαγών στις κοινωνικές και κλινικές πολιτικές.

«Αναγνωρίζοντας ότι ορισμένοι τύποι επεξεργασμένων τροφίμων έχουν τις ιδιότητες εθιστικών ουσιών, ίσως μπορέσουμε να συμβάλουμε στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας», δήλωσε η Άσλει Γκίρχαρντ συγγραφέας του άρθρου και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες τοποθετήθηκαν πρόσφατα λέγοντας ότι τα προϊόντα δαιμονοποιούνται άδικα. Ωστόσο, όλοι οι εμπειρογνώμονες λένε ότι χρειάζονται επειγόντως περισσότερες έρευνες για να κατανοηθούν οι πιθανές επιπτώσεις των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στην παγκόσμια υγεία.

Τα τρόφιμα αυτά αποτελούν το 58% των θερμίδων που καταναλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες ή τα λίπη δημιουργούν παρόμοιες εγκεφαλικές αντιδράσεις με εκείνες που παρατηρούνται με εθιστικές ουσίες, όπως η νικοτίνη και το αλκοόλ.

Η ταχύτητα με την οποία αυτά τα τρόφιμα μεταφέρουν τους υδατάνθρακες και τα λίπη στο έντερο θα μπορούσε επίσης να παίξει ρόλο στη «δυναμική του εθισμού», προσθέτουν οι συγγραφείς.

 

by muratdeniz via Getty Images

 

Οι πρόσθετες ουσίες στα τρόφιμα μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην «εθιστικότητα των των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων», είπαν. Αυτές οι πρόσθετες ουσίες, που προστίθενται στα τρόφιμα για γεύση και για να «βελτιώσουν την αίσθηση της τροφής στο στόμα», είναι απίθανο να είναι εθιστικές από μόνα τους. Θα μπορούσαν όμως να επιβαρύνουν τα αποτελέσματα που έχουν οι θερμίδες για το έντερο».

Οι ακαδημαϊκοί τόνισαν ότι δεν είναι όλα τα τρόφιμα εν δυνάμει εθιστικά.
Κατέληξαν όμως στο συμπέρασμα ότι, ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πώς ακριβώς τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν μια εθιστική αντίδραση, εκείνοι που ήταν πλούσιοι σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και λίπη «καταναλώνονταν σαφώς με εθιστικό τρόπο» και οδηγούσαν σε επιβλαβή αποτελέσματα για την υγεία.
«Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και πρόσθετα λίπη είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, ελκυστικά, καταναλώνονται καταναγκαστικά και μπορεί να προκαλέσουν εθισμό», κατέληξαν.

 

(Πηγή: Guardian, huffingtonpost.gr)

 

 
[Ψήφοι: 1 Βαθμολογία: 4]