Υπόμνημα Μητροπολίτου Γλυφάδας κ. Παύλου προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις “συναφειακές”, “μεταπατερικές” και άλλες “θεολογικές” αναζητήσεις σε συνέδριο της Θεολογικής Ακαδημίας του Βόλου

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

Εν Βούλα τη 28η Σεπτεμβρίου 2010

Αριθμ. Πρωτ. 1037
Προς
Την Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον
της Εκκλησίας της Ελλάδος
Ιασίου 1 – 115 21 ΑΘΗΝΑΣ

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

 

«ΣΥΝΑΦΕΙΑΚΕΣ», «ΜΕΤΑΠΑΤΕΡΙΚΕΣ»
ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ «ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ» ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ
ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ
Στην «Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, στο Βόλο, διοργανώθηκε στις αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους, Θεολογικό Συνέδριο με θέμα:
«ΝΕΟΠΑΤΕΡΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Ή ΜΕΤΑΠΑΤΕΡΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ. ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»
Tο συνέδριο αυτό ήταν μία «ριζοσπαστική θεολογική έκπληξη», υπό την αρνητική έννοια, για τον ακροατή που δεν είχε προετοιμαστεί δεόντως, προκειμένου να ακούσει μία διαστρεβλωτική «νεοθεολογική γλώσσα». Και δεν ήταν δύσκολο να ακουστεί αυτή η «γλώσσα» από πολλούς, επειδή οι εργασίες του συνεδρίου μεταδίδονταν από τον διαδικτυακό τηλεοπτικό σταθμό www.intv.gr, με παράλληλη μετάφραση στα αγγλικά και ελληνικά. Θα σημειώσουμε στη συνέχεια, δειγματοληπτικά, μερικά από τα ανορθόξα ακούσματα του συνεδρίου. Είναι όμως απαραίτητο να προτάξουμε τις παρατηρήσεις μας, σε δύο καθοριστικούς όρους που οδήγησαν εκ προοιμίου τη «θεολογική σύναξη» αυτή σε «θεολογικό ναυάγιο».

Διαβάστε ολόκληρο το υπόμνημα πατώντας εδώ

 

(Πηγή: Ι.Μ. Γλυφάδας)

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Νεοπατερική, μεταπατερική καί συναφειακή «θεολογία» (Σεβ. Μητροπ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος)

 

[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]