200 δισ. ευρώ το χρέος (ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ)

 

Ολυμπιακός υπερδανεισμός και εκτροχιασμός.

Το φράγμα των 200 δισ. ευρώ θα σπάσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το δημόσιο χρέος της χώρας φέτος.

Ο υπερδανεισμός του Δημοσίου για να καλύψει τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, σε συνδυασμό με την υπέρβαση που παρατηρείται στο σκέλος των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού «έσφιξαν ακόμη περισσότερο τη θηλιά του δημοσίου χρέους». Ο εκτροχιασμός του δημοσίου χρέους της κεντρικής κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ, συμπίπτει, κατά ατυχή συγκυρία, με τη σκλήρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι των χωρών με υπερβολικό χρέος.

Η εξέλιξη αυτή, η οποία θα επικυρωθεί και τυπικά με τις αυριανές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φέρει τη χώρα σε δεινή δημοσιονομική θέση. Εκτός από το άγος του δημοσίου χρέους, το έλλειμμα του προϋπολογισμού φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ.

Για το 2005 η ελάφρυνση του προϋπολογισμού από το τεράστιο βάρος των ολυμπιακών δαπανών δεν βελτιώνει αυτομάτως τα ελλείμματα του προϋπολογισμού. Και τούτο γιατί οι δαπάνες αυτές καλύφθηκαν φέτος με τον υπερδανεισμό του Δημοσίου, ο οποίος διόγκωσε το χρέος, επηρέασε όμως ελάχιστα το δημοσιονομικό έλλειμμα.

[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]