Ολυμπιακό κόστος … (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ)

Μόλις χθες ο υφυπουργός Οικονομίας, Πέτρος Δούκας, μας πληροφόρησε πως το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ. Λίγες εβδομάδες πριν, ο διεθνής οικονομικός οίκος Price Water house είχε κάνει μια ακόμα πιο απαισιόδοξη εκτίμηση, επισημαίνοντας πως το κόστος θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ. Όποια και από τις δύο εκτιμήσεις και αν ισχύσει, το σίγουρο είναι πως θα πληρώσουμε ιλιγγιώδη ποσά, πολύ μεγαλύτερα από τις εκτιμήσεις που είχαν κάνει οι κυβερνώντες όταν αναλαμβάναμε τους αγώνες, που έκαναν λόγο για 4,6 δισ. ευρώ.
Δεν ξέρω αν ηχεί παράταιρο να διατυπώνουμε τέτοιου είδους ενστάσεις εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων και των χρυσών μεταλλίων, ωστόσο είναι σίγουρο πως η λήξη των Αγώνων θα σημάνει και την απαρχή τέτοιου είδους συζητήσεων. Και δικαιολογημένα, αφού το κόστος αυτό δεν θα κληθεί να το πληρώσει κάποιος τρίτος, αλλά εμείς οι ίδιοι.
Άλλωστε, ήδη κάποιοι από τους νυν κυβερνώντες μάς έχουν προϊδεάσει γι’ αυτό, δίνοντας έμφαση στο τελικό κόστος των Αγώνων και τους δικούς τους προβληματισμούς για την ανάληψη ή όχι της Ολυμπιάδας. Ας μην ξεχνάμε δύο κορυφαίους υπουργούς, τον Γιώργο Αλογοσκούφη και τον Γιώργο Σουφλιά, οι οποίοι δήλωναν λίγες μόνον εβδομάδες πριν, πως είχαν επιφυλάξεις για την ανάληψη των Ολυμπιακών και πως αν το θέμα αυτό κρινόταν τώρα, θα είχαν πολλούς ενδοιασμούς. Βέβαια, η ανάληψη έγινε, τα ποσά δαπανήθηκαν και το ζητούμενο τώρα πια είναι ποιος θα καλύψει το κόστος. Και η απάντηση, δεν μπορεί να είναι η συνήθης: εμείς οι πολίτες. Κανείς δεν μας ρώτησε για το εγχείρημα, κανείς δεν πρέπει να μας φορτώσει με το κόστος του…

  (Πηγή: "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" – 20/08/2004 (‘Ακροβατώντας’))

[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]