Μεταλλαγμένα: νέες σοβαρές απειλές για την υγεία (Greenpeace)

ΨΗΦΙΣΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: Μόνο 15 μέρες απέμειναν μέχρι το Συμβούλιο υπουργών περιβάλλοντος!

Στις 11 Νοεμβρίου, η Αυστριακή κυβέρνηση δημοσίευσε μια συγκλονιστική μελέτη που αποκάλυψε νέες σοβαρές απειλές για την υγεία από τα μεταλλαγμένα. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ποντίκια-πειραματόζωα που έφαγαν μεταλλαγμένο καλαμπόκι είχαν σοβαρότατες επιπτώσεις στη γονιμότητα τους.

Η μελέτη αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι τα μεταλλαγμένα καλλιεργούνται και καταναλώνονται χωρίς να γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους. Αποδεικνύει επίσης ότι το σημερινό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αξιολόγηση των κινδύνων από τα μεταλλαγμένα είναι ελαττωματικό και ελλιπές.

Η Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει ανεπαρκείς ελέγχους στα μεταλλαγμένα και συχνά απλώς συμφωνεί με αυτά που λένε οι βιομηχανίες αγροχημικών που τα πουλάνε.

Στις 4 Δεκεμβρίου συναντιούνται οι υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ για να αποφασίσουν σε αυστηρούς ελέγχους και στην αναδιάρθρωση της EFSA. Απαιτήστε να εναντιωθούν στις πιέσεις των εταιρειών που προωθούν τα μεταλλαγμένα και να ψηφίσουν υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και των καταναλωτών.   

1) Υποστήριξε τα κράτη-μέλη που αρνούνται τα μεταλλαγμένα

Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Σλοβενία

2)  Άλλαξε τη στάση των κρατών-μελών που είναι αναποφάσιστα

Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Μάλτα, Σλοβακία

3)  Άσκησε πίεση στα κράτη-μέλη που δέχονται τα μεταλλαγμένα

Δημοκρατία της Τσεχίας, Εσθονία, Φιλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία

Τι πρέπει να κάνεις:
 
1. Ενθάρρυνε τους πολιτικούς που είναι ήδη κατά των μεταλλαγμένων και υπέρ της προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος να αναλάβουν πρωτοβουλίες
 
2. Δείξε στους αναποφάσιστους ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν από εκείνους να προστατεύσουν τα τρόφιμα, την υγεία και το περιβάλλον
 
3. Πείσε όσους δέχονται τα μεταλλαγμένα να αναγνωρίσουν τους κινδύνους των μεταλλαγμένων.

[Ψήφοι: 2 Βαθμολογία: 4.5]