Μαντζούνια με σφραγίδα ΕΟΦ (ΧΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Πατρών)

Η θεσμοθέτηση του τσαρλατανισμού από το υπουργείο Υγείας -σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΟΦ)- γίνεται σε 3 επίπεδα:
 

1. Νομιμοποίησε την εφαρμογή ομοιοπαθητικής και βελονισμού από ιατρούς. Τι κι αν το Εθνικό Συμβούλιο Αξιόπιστης Πληροφόρησης στην Υγεία των ΗΠΑ διαπιστώνει ότι «έρευνες την τελευταία εικοσαετία απέτυχαν να αποδείξουν ότι ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός σε κάποια ασθένεια», και άλλες πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι «καμία από τις (εναλλακτικές) μεθόδους που μελετήθηκαν δεν… πληροί τα κριτήρια που έχουν καθιερωθεί από την ιατρική επιστημονική κοινότητα».

2. Ο ΕΟΦ ενέκρινε την κυκλοφορία ομοιοπαθητικών «φαρμάκων», παρ’ ότι γνωρίζει ότι περιέχουν μόνο ζάχαρη. Εχει μάλιστα δημιουργήσει ειδικό τμήμα κομμένο και ραμμένο στα ομοιοπαθητικά συμφέροντα, στο οποίο προεδρεύει ομοιοπαθητικός (παθολόγος ΕΣΥ), με συνεργούς έναν άλλο ομοιοπαθητικό και 5 καθηγητές πανεπιστημιακών φαρμακευτικών ειδικοτήτων!

3. Ο ΕΟΦ ενέκρινε τη διακίνηση διαφόρων μαντζουνοφαρμάκων, χωρίς έλεγχο της χημικής σύστασης, της θεραπευτικής δράσης και των παρενεργειών. Επιπλέον, κάποια «διαιτητικά συμπληρώματα» (που πωλούνται στη νεολαία στα κέντρα γύμνασης/αδυνατίσματος) είναι αγνώστου και επομένως επικίνδυνης προέλευσης και σύστασης.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 04/05/2003
[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]