Ασφάλεια και κόστος… (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ)

Από την περίφημη Κοντολίζα Ράις ήρθε η νέα δήλωση Αμερικανού παράγοντα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. «Η Ελλάδα έχει κάνει τα πάντα για την ασφαλή διεξαγωγή των Αγώνων, οι ΗΠΑ έχουν συνεργαστεί πολύ στενά με την ελληνική κυβέρνηση», είπε χθες η σύμβουλος για θέματα ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου. Είχαν προηγηθεί άλλες επαινετικές δηλώσεις Αμερικανών. Οπως εκείνη του πατέρα Μπους που κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας είχε πει πως «η ασφάλεια είναι υπέροχη» ή του Τόμας Μίλερ που δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος από το επίπεδο ασφάλειας».

Ξύνοντας λίγο τη μνήμη μας, όχι σε πολύ μακρινό χρόνο, θα θυμηθούμε όλοι τις έντονες ανησυχίες Αμερικανών για την ασφάλεια των Αγώνων. Συνεχή τα δημοσιεύματα που έφεραν τη χώρα μας μη ασφαλή, δημοσιεύματα τα οποία δεν περιορίζονταν στους Αμερικανούς. Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και άλλοι κάθε τόσο άφηναν αιχμές για την ικανότητά μας να διοργανώσουμε ασφαλείς Αγώνες, με αποκορύφωμα κάποιες από τις χώρες αυτές να εκδώσουν κάποιας μορφής ταξιδιωτικές οδηγίες!

Τώρα που οι Ολυμπιακοί τελειώνουν και όλα -από πλευράς ασφάλειας- πήγαν καλά θα πρέπει ν’ αναλογιστούμε πιο ψύχραιμα αν οι αφόρητες πιέσεις είχαν πραγματική βάση τις ανησυχίες για ασφάλεια ή αν επρόκειτο για κάτι άλλο. Να σκεφτούμε, για παράδειγμα, αν τα περισσότερα από δύο δισ. ευρώ που σπαταλήσαμε ήταν ένα «αναγκαίο κακό» ή αν απλώς επρόκειτο για αποτέλεσμα πιέσεων που στόχο είχαν να αγοράσουμε πανάκριβα συστήματα ασφάλειας από τους ίδιους τους ανθρώπους που πίεζαν. Εκ του αποτελέσματος θα μιλούσαμε για «τζάμπα χρήματα», αλλά άντε να το έλεγες την προολυμπιακή περίοδο.

(Πηγή: "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" – 27/08/2004)
[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]