Αθλητισμός & φάρμακα

Ο πρώτος οδηγός για το ντόπινγκ, που απευθύνεται όχι μόνο στους ειδικούς, αλλά και στους γονείς, τους αθλητές και τους μαθητές, βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στο Διαδίκτυο. Δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), σε συνεργασία με τη λέκτορα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Μαρία Σκουρολιάκου και στον καινούργιο δικτυακό τόπο υπάρχουν ενότητες και δίνονται αναλυτικές πληροφορίες για το μέγα ζήτημα της φαρμακοδιέγερσης. Συγκεκριμένα:

Για το τι είναι το ντόπινγκ, για τις κατηγορίες απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων εντός και εκτός συναγωνισμού, σύμφωνα με τον Κώδικα Αντι-ντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ, για τη δράση των ουσιών, τους λόγους που χρησιμοποιούνται και τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρενέργειες που δημιουργούν, για τα συμπληρώματα διατροφής (πόσο αναγκαία, παρενέργειες υπερβολικής κατανάλωσης), οδηγίες προς τους αθλητές, πίνακας με σχεδόν όλες τις απαγορευμένες ουσίες (577) και σχόλια για τη χρήση τους, πίνακας με τις επιτρεπόμενες ουσίες.

Ο νέος δικτυακός τόπος, εκτός από την εκτενή ενημέρωση, φιλοδοξεί και να επικοινωνήσει με το ενδιαφερόμενο περί το ντόπινγκ κοινό. Πρώτο σχετικό βήμα είναι η υπηρεσία «Ρωτήστε τον ειδικό», όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις ερωτήσεις τους και να λάβουν προσωπικά απαντήσεις από τους ειδικούς.

(Πηγή: ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ, ‘Ε’ 26-10-2004)

[Ψήφοι: 2 Βαθμολογία: 3.5]