Έτσι σκοτώνει το ντόπινγκ (Βασιλικής Αθανασοπούλου)

Χρ. Δάρας: Ο,τι ακούτε είναι αλήθεια, οι αθλητές παίρνουν αναβολικά
« Δυστυχώς οι αθλητές κάνουν χρήση αναβολικών ουσιών . Κακά τα ψέματα , ό , τι βλέπετε και ακούτε είναι αλήθεια …».
Αυτό υπογράμμισε ο γνωστός χειρουργός – αθλίατρος και διευθυντής του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν Χρήστος Δάρας στη χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε ο Κοινωνικός Τομέας του δήμου Πατρέων και ο ΟΝΑΠ με θέμα « Ο ρόλος της Οικογένειας στην πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών ».
Ο κ . Δάρας χαρακτήρισε τα αναβολικά ως τη μάστιγα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού , τα οποία μετατρέπουν αθώες υπάρξεις σε ερείπια .
« Υπουλος και αδίστακτος εχθρός διεισδύει με τρομερή δύναμη και μέσα σε λίγο καιρό έχει μεταβάλει λουλουδιασμένες ζωές σε πραγματικά ερείπια που κάνουν έντονη την παρουσία τους με την παθητική τους κατάσταση σε όλο το κοινωνικό σύνολο . Ως αθλητής και ως γιατρός έχω ζήσει πολλές περιπτώσεις που συνάνθρωποί μας οδηγήθηκαν μέχρι το θάνατο γιατί τις πιο πολλές φορές ούτε η επιστήμη ούτε το κράτος , ούτε το περιβάλλον τους βοήθησε », σχολίασε αρχικώς ο κ . Δάρας στην ομιλία του .
Ακολούθως ο κ . Δάρας αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των ουσιών και καθήλωσε το κοινό που παρακολουθούσε τις εργασίες όταν επισήμανε τις παρενέργειες που προκαλούν οι ουσίες αυτές .
Σύμφωνα με την εισήγηση του ιατρού , η χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα στους άνδρες προκαλεί αυξημένη επιθετικότητα , στειρότητα , ανικανότητα , αναστολή σπερματογένεσης , συρρίκνωση των όρχεων , νεφρική ανεπάρκεια , γυναικομαστία , υπερτροφία προστάτη και αλωπεκία .
Στις γυναίκες παρουσιάζεται , ακμή , αύξηση ανδρικών χαρακτηριστικών , επιθετικότητα , διαταραχή της εμμήνου ρύσεως , υπερτροφία κλειτορίδας , συρρίκνωση του στήθους , αλωπεκία ανδρικού τύπου και αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης .
Στους εφήβους σοβαρή ακμή τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα , ανδρογενής κατασκευή των γυναικών , αναστολή της σωματικής ανάπτυξης λόγω της πρώιμης σύγκλισης των συμφύσεων .
« Και τα χειρότερα που μπορεί να προκαλέσουν αυτές οι ουσίες ; Σχηματισμός θρόμβων , αύξησης της πίεσης , ταχυκαρδία , καρδιακή προσβολή , διαταραχές της γλυκόζης , ηπατικές βλάβες από ηπατίτιδα μέχρι καρκίνο του ήπατος , ψυχολογικές παρενέργειες , κατάθλιψη , επιθετικότητα , παράνοια και υπερδιέγερση », πρόσθεσε ο κ . Δάρας .
Επικαλούμενος συγκεκριμένα περιστατικά αθλητών που έχασαν τη ζωή τους σε πολύ μικρή ηλικία λόγω της χρήσης αναβολικών ουσιών , ο κ . Δάρας ανέφερε ότι μια εκ των συνισταμένων που οδηγούν τους αθλητές και τους νέους που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό στη χρήση των ουσιών είναι τα οικονομικά συμφέροντα των χορηγών .
« Είναι η τεράστια πίεση που δέχονται από το οικονομικό και εμπορικό κύκλωμα το οποίο δημιουργεί την ανάγκη για όλο και καλύτερες επιδόσεις », πρόσθεσε ο κ . Δάρας (Πηγή: ‘ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ’)

[Ψήφοι: 2 Βαθμολογία: 4.5]