ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Αγαπητοί επισκέπτες,

θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μετά την οκτάμηνη παύση της λειτουργίας της ιστοσελίδας μας, λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος στην υποδομή της εταιρείας που την φιλοξενούσε και την απώλεια του συνόλου του υλικού της, είμαστε σε θέση να επαναλειτουργήσουμε.

Δόξα τω Θεώ,  έπειτα από πολύ κόπο, έγινε εφικτή η ανάκτηση σχεδόν όλου του περιεχομένου της, αλλά θεωρούμε πιθανό ότι κατά την περιήγηση του επισκέπτη, θα εμφανιστούν -στην αρχή τουλάχιστον- ζητήματα με ανενεργούς συνδέσμους ή συνδέσμους που δεν οδηγούν στο ζητούμενο, ή ακόμα προβλήματα με την μορφοποίηση κάποιων κειμένων ή την απουσία κάποιων εικόνων.

Γι’ αυτό το λόγο επιθυμούμε την βοήθειά σας και παρακαλούμε όταν εντοπίζετε κάποιο τέτοιο πρόβλημα, να στέλνετε στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, τον τίτλο του άρθρου και το είδος του προβλήματος, ώστε να το διορθώνουμε σταδιακώς, εάν είναι εφικτό.

Ευχαριστούμε τέλος, όλους όσους εργάστηκαν για την επαναλειτουργία της ιστοσελίδας μας, αλλά και όσους επικοινώνησαν μαζί μας για να δηλώσουν την στήριξή τους.

 

Η Άλλη Όψις

Μάρτιος 2025

Λόγια Αγίων

«Η νίκη του Χριστού επί του θανάτου με την Ανάστασή Του, έδωσε τη δυνατότητα για την ατελεύτητη πρόοδο του ανθρώπου προς τη θεϊκή τελειότητα»

Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς

† Μ. Πέμπτη (βράδυ)

Από πού προήλθε η άρνηση του Αποστόλου Πέτρου; (Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης)

Το Υπερώον (Lev Gillet, μοναχός της Ανατολικής Εκκλησίας)

Στην μαστίγωση του Ιησού Χριστού (Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης)

Στο βάσταγμα του Σταυρού που έκανε ο Κύριος (Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης)

Όταν ο Κύριος ήταν πάνω στον Σταυρό (Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης)

Οι επτά φράσεις του Χριστού στον σταυρό (Αγ. Νικόλαος Βελιμίροβιτς, Επίσκοπος Αχρίδος)

Οι πληγές του Χριστού (Αγ. Νικόλαος Βελιμίροβιτς)

Λόγος ΜΔ’: Αναφορά σε όσα θα έπρεπε να πει ο Πέτρος, όταν αρνήθηκε τον Χριστό και «έκλαυσε πικρώς» (Άγιος Μάξιμος Γραικός)

Για τον Σταυρό (Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός)

Το παράπονο του Εσταυρωμένου († Αρχιμ. Γεώργιος Καψάνης Γρηγοριάτης)

Το εσφαγμένον αρνίον (Νέλλας Παναγιώτης)

Ο Σταυρός του Χριστού, το προ αιώνων μυστήριο (Αρχιμ. Ζαχαρίας Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου, Έσσεξ Αγγλίας)

Ατενίζοντας τον Σωτήρα στο Σταυρό (Lev Gillet)

Λόγος Δ’, «Ἀπολογητικὸς καὶ περὶ τοῦ ληστοῦ» (Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος)

Συσταυρούμενοι ή Ανασταυρούντες; (π. Β. Σπηλιόπουλος)

Φοβερά η καταδίκη του Θεού (Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς)

Αρχιερεύς και θύμα (π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ)

Η θεολογία τού σκότους τής έκτης ώρας μέχρι της ενάτης (Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος)

ΘΕΟΛΟΓΙΑ
Λόγος ἀπομαγνητοφωνημένος στήν Ἀποκαθήλωση.

Διαβάστε περισσότερα »

Η Σταύρωση νικά τον θάνατο († Κάλλιστος Ware, Μητροπολίτης Διοκλείας)

ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Ὁ θάνατος τοῦ Χριστοῦ πάνω στὸ Σταυρὸ δὲν εἶναι μία ἀποτυχία ποὺ ἀποκαταστάθηκε κάπως μετὰ τὴν Ἀνάστασή του. Ὁ ἴδιος ὁ θάνατος πάνω στὸ Σταυρὸ εἶναι μία νίκη. Νίκη τίνος πράγματος; Μόνο μία ἀπάντηση μπορεῖ νὰ ὑπάρξει: Ἡ νίκη τῆς ὀδυνώμενης ἀγάπης. «Κραταιὰ ὡς θάνατος ἀγάπη… ὕδωρ πολὺ οὐ δυνήσεται σβέσαι τὴν ἀγάπην» (Ἆσμα Ἀσμ. 8, 6-7).

Ὁ Σταυρὸς μᾶς δείχνει μίαν ἀγάπη ποὺ εἶναι δυνατὴ σὰν τὸ θάνατο, μίαν ἀγάπη ἀκόμη πιὸ δυνατή.

Διαβάστε περισσότερα »

Συμμετοχή στον Μυστικό Δείπνο (Γέροντας Ευστράτιος Γκολοβάνσκι)

ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Ο τρόπος με τον οποίο ο άρτος και ο οίνος μεταβάλλονται στη Λειτουργία σε Σώμα και Αίμα του Χριστού είναι ένα μυστήριο που κανένας θνητός δεν μπορεί να το κατανοήσει. Στον Μυστικό Δείπνο ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός πήρε τον άρτο, τον έκοψε κομμάτια και τον έδωσε στους μαθητές Του, λέγοντας: «Πάρετε και φάτε· αυτό είναι το Σώμα μου» (Ματθ. 26:26). Ύστερα πήρε το ποτήρι με τον οίνο και τους το έδωσε, λέγοντας: «Πιείτε απ’ αυτό όλοι· αυτό είναι το Αίμα μου» (Ματθ. 26:27-28). Και τους πρόσταξε: «Αυτό που κάνω τώρα, να το κάνετε σε ανάμνησή μου» (Λουκ. 22:19).

Έτσι, σε κάθε λειτουργία, με την επίκληση του Αγίου Πνεύματος από τον λειτουργό ιερέα, η παντοδύναμη θεία χάρη μεταβάλλει τον άρτο και τον οίνο σε Σώμα και Αίμα Χριστού. Εμείς, λοιπόν, κοινωνώντας, πιστεύουμε ότι δεχόμαστε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, ολόκληρη τη θεανθρώπινη φύση του Κυρίου, δεν μπορούμε όμως να εισχωρήσουμε με το νου μας στο φοβερό και ακατάληπτο αυτό μυστήριο.

 

Διαβάστε περισσότερα »

Μ. Τετάρτη: «Υπέρ την πόρνην αγαθέ ανομήσας» (Λάμπρος Σκόντζος, Θεολόγος)

ΘΕΟΛΟΓΙΑ

(Θεολογικό σχόλιο στο περιεχόμενο και το νόημα της Μεγάλης Τετάρτης)

«Τη αγία και μεγάλη Τετάρτη της αλειψάσης τον Κύριον μύρω πόρνης γυναικός μνείαν ποιούμεθα οι θειότατοι πατέρες εθέσπισαν, ότι προ του σωτηρίου πάθους μικρόν τούτο γέγονεν». Αυτό είναι το συναξάρι της σημερινής ημέρας, της Μεγάλης Τετάρτης. Οι συνοδοιπόροι του πάθους του Χριστού μας πιστοί καλούμαστε αυτή την ιερή ημέρα να τιμήσουμε την έμπρακτη και ειλικρινή μετάνοια της πρώην πόρνης γυναικός, η οποία έγινε συνώνυμη με την συντριβή και την αλλαγή ζωής.

Διαβάστε περισσότερα »

Πιστοποιητικό εισόδου (Σοφία Μπεκρή, φιλόλογος – θεολόγος)

ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Σὲ ἕνα ἰδιαίτερο τραπέζι,«σὲ ἑστίαση πνευματικὴ εἰς τὸν Νυμφῶνα Του», μᾶς προσκαλεῖ ὁ Κύριος στὸν Ὄρθρο τῆς Μεγάλης Τρίτης, ποὺ ψάλλεται κατὰ τὸ ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Δευτέρας. Βεβαίως, γιὰ νὰ συμμετάσχωμε στὸ ξεχωριστὸ αὐτὸ τραπέζι τῶν γάμων τοῦ Νυμφίου, στὴν οὐράνια Βασιλεία Του, χρειάζεται νὰ διαθέτωμε ὄχι μόνον τὸν κατάλληλο ἐξωτερικὸ χιτῶνα ἀλλὰ καὶ τὶς ἀπαραίτητες ἐσωτερικὲς ἀρετές.

Ἀλλὰ ποιές εἶναι αὐτές; Ἡ πίστη, ἡ προσευχή, ἡ ἐξομολόγηση, ἡ μετάνοια. Αὐτές, ὅμως, τὶς διέθεταν καὶ οἱ μωρὲς παρθένες, ἀλλὰ δὲν κατάφεραν τελικὰ νὰ εἰσέλθουν στὸν οὐράνιο νυμφῶνα. Γιατί; Διαβάστε περισσότερα »

Powered by WordPress and ShopThemes