επικίνδυνων φυτοφαρμάκων σε μήλα, μπανάνες, αχλάδια, πατάτες,
καρότα και κολοκύθια τα οποία πωλούνται στη χώρα μας.

αυτές απαγορευμένες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης), των οποίων οι επίσημες
εγκρίσεις αναγράφουν πως είναι ύποπτες καρκινογενέσεων, έχουν εξαιρετική
τοξικότητα και πολλά άλλα.
κίνδυνο την κτηνοτροφία και τον υδάτινο ορίζοντα, για να καταλήξουν στο
δικό μας πιάτο χωρίς να το ξέρουμε. Η Greenpeace καλεί το
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναλάβει
επειγόντως δράση για το θέμα της χρήσης φυτοφαρμάκων και να προχωρήσει αμέσως
στο δρόμο της βιώσιμης γεωργίας χωρίς χημικά και
μεταλλαγμένα, με σεβασμό στην υγεία και το περιβάλλον.
φυτοφαρμάκων. Πολλά από αυτά τα φυτοφάρμακα αναφέρονται ως ‘τοξικά’,
‘εξαιρετικά τοξικά’ και ‘επικίνδυνα για το υδάτινο περιβάλλον’ και είναι ύποπτα
για σοβαρότατες βλάβες στην υγεία. Συγκεκριμένα, στην άδεια έγκρισης των
ουσιών αναγράφονται επιπτώσεις όπως:
- Ύποπτο καρκινογένεσης (δραστική ουσία
Thiacloprid, εντοπίστηκε σε μήλα και αχλάδια) - Μπορεί να βλάψει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης
(δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων) - Πιθανός κίνδυνος για εξασθένηση της γονιμότητας (δραστική
ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων) - Πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς ή/και
Μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στο υδάτινο
περιβάλλον (δραστικές ουσίες Azoxystrobin, Chlorpyrifos,
Deltamethrin, Indoxacarb, Imazalil, Linuron, Pyridaben, Captan εντοπίστηκαν
μόνες ή σε συνδυασμό σε κολοκύθια, καρότα, μήλα, αχλάδια, μπανάνες) - Πολύ τοξικό για τις μέλισσες ή Επικίνδυνο για τις
μέλισσες(δραστικές ουσίες Chlorpyrifos, Etofenprox, Flonicamid,
Indoxacarb, εντοπίστηκαν σε μήλα, καρότα, κολοκύθια)
διαφορετικές δραστικές ουσίες ανά δείγμα και στα δείγματα αχλαδιών
έως και 6 διαφορετικές δραστικές ουσίες. Τα κοκτέιλ αυτά εντοπίστηκαν ακόμα
και σε προϊόντα περσινής σοδειάς. Επιπλέον, βρέθηκαν
απαγορευμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται πλέον για άλλες
χρήσεις. Για παράδειγμα, βρέθηκε σε δείγμα μήλου μια ουσία η οποία
τώρα πια έχει άδεια χρήσης ως συντηρητικό ξύλων!
«Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ύψιστη θρεπτική σημασία για την
ανάπτυξη των παιδιών αλλά και για τις ανάγκες των ενηλίκων, όμως το Υπουργείο
Αγροτικής Ανάπτυξης επιτρέπει και ενθαρρύνει τη χρήση τοξικών και επικίνδυνων
ουσιών στην καλλιέργεια της τροφής μας. Ο καταναλωτής αλλά και ο αγρότης,
βρίσκονται ανυπεράσπιστοι μπροστά στην αισχροκέρδεια των αγροχημικών
εταιρειών και δεν έχουν δυνατότητα να ενημερωθούν επαρκώς. Η ελληνική
κυβέρνηση και κυρίως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Τσαφτάρης, πρέπει
επειγόντως να αναλάβει δράση για την προστασία αγροτών και
καταναλωτών» δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της
εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.
τον καταναλωτή από τα χημικά κοκτέιλ. Αυτό που φαίνεται να εφαρμόζεται με
επιτυχία στη χώρα μας, είναι τα «παραθυράκια» της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπου
μια άκρως επικίνδυνη, εξού και απαγορευμένη, ουσία μπορεί να παίρνει
προσωρινές άδειες χρήσης για 120 μέρες κάθε φορά, δηλαδή μία παράνομη
ουσία «νομιμοποιείται» προσωρινά.
Η υγεία αγροτών και καταναλωτών γίνεται έρμαιο
των αγροχημικών εταιρειών, όπως οι Bayer, Syngenta και πολλές άλλες,
οι οποίες κατασκευάζουν φυτοφάρμακα και υβρίδια. Πριν λίγες εβδομάδες,
Greenpeace και μελισσοκόμοι από όλη την Ευρώπη κατάφεραν την απαγόρευση
3 εξαιρετικά βλαβερών ουσιών που καταστρέφουν τους πληθυσμούς
μελισσών. Εξακολουθούν, όμως, να κυκλοφορούν δεκάδες άλλες και στη χώρα
μας. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφεύγει να κάνει
οποιοδήποτε βήμα προς τη μόνη λύση, που είναι η
βιώσιμη γεωργία. Με την αδράνειά του εξυπηρετεί τα συμφέροντα των
αγροχημικών εταιρειών, ενώ αδιαφορεί παντελώς για την υγεία αγροτών και
καταναλωτών όπως και για την καταστροφή του περιβάλλοντος, του υδροφόρου
ορίζοντα και της ελληνικής γης.
Φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά:
Τι μπορείς να κάνεις
μάλιστα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία μας. Για να μετριάσουμε τον
κίνδυνο από τα φυτοφάρμακα, μπορούμε να ακολουθήσουμε ορισμένες απλές
συμβουλές:
.
συνήθως λιγότερες ανάγκες για προστασία, αφού είναι ήδη προσαρμοσμένο στις
συνθήκες. Τα είδη εκτός εποχής, έχουν αναγκαστεί να μεγαλώσουν κάτω από
αφύσικες συνθήκες με πιθανό αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη χρήση
χημικών.
να έρθουμε σε επαφή με τον παραγωγό ο οποίος καλλιέργησε την τροφή μας και να
κάνουμε ερωτήσεις για τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργήθηκε το εκάστοτε
προϊόν.
φυσικές ντόπιες ποικιλίες δεν μπορούν να παράξουν ομοιόμορφους καρπούς. Η
παρουσία τέτοιων προϊόντων υποδηλώνει πως προέρχονται από υβρίδια. Σπόρους,
δηλαδή, όπως και τα φυτοφάρμακα που είναι εμπορεύματα των αγροχημικών
εταιρειών.
εποχικά προϊόντα, διαλέγοντας τοπικά είδη μπορούμε να αποφύγουμε τα τοξικά
που προστίθενται μετά τη συγκομιδή με σκοπό τη συντήρηση αλλά και τη μεταφορά
ευαίσθητων ειδών από την άλλη άκρη του πλανήτη.
τους και ποικιλίες βοηθάμε στη μείωση των φυτοφαρμάκων. Προτιμάμε να
καταναλώσουμε πολλά προϊόντα και ψάχνουμε για τις ποικιλίες τους.
μπορούμε, επιλέγουμε βιολογικά προϊόντα. Ταυτόχρονα, ρωτώντας τους ίδιους
τους παραγωγούς, αναζητούμε προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης διότι
τουλάχιστον σε αυτά χρησιμοποιούνται νόμιμα χημικά σκευάσματα και στις
συνιστώμενες δόσεις.
αποφύγουμε ορισμένες χημικές ουσίες αλλά δεν μπορούμε να γλυτώσουμε από όσα
χημικά εισέρχονται στους εσωτερικούς ιστούς των φυτών. Το πλύσιμο μπορεί να
βοηθήσει αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε σε αυτή την
πρακτική για να λυθεί το πρόβλημα.
Τσαυτάρη:
- Τον τερματισμό των ‘προσωρινών αδειών 120 ημερών’ τις οποίες δίνει για χρήση
άκρως επικίνδυνων φυτοφαρμάκων. - Την εφαρμογή της νομοθεσίας με έλεγχο των ουσιών οι οποίες χρησιμοποιούνται
στις καλλιέργειες, ώστε να σταματήσει η χρήση απαγορευμένων ουσιών αλλά και
φαρμάκων για άλλες χρήσεις, όπως, πχ, την ουσία η οποία εντοπίστηκε σε μήλα
και έχει άδεια πλέον μόνο για χρήση στη συντήρηση ξυλείας. - Τη δημιουργία βάσης δεδομένων λιανικής πώλησης φυτοφαρμάκων ώστε να
γνωρίζουμε ποιες ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί σε ποιες καλλιέργειες και από
ποιους. - Την εφαρμογή των κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής (που άλλωστε είναι
υποχρεωτική για όλους τους Έλληνες παραγωγούς), ως την ελάχιστη προϋπόθεση για
την καλλιέργεια της τροφής μας, με στόχο τη μείωση χρήσης χημικών. Η Ελλάδα
είναι ουραγός και σε αυτό το θέμα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. - Τη διαφύλαξη της ελληνικής παραγωγής από καλλιέργειες μεταλλαγμένων αλλά
και ακατάλληλων ειδών υψηλού ρίσκου επιμόλυνσης με μεταλλαγμένα, όπως η
σόγια. - Την προώθηση και την επένδυση σε καλλιέργειες ντόπιων ποικιλιών και ντόπιων
ειδών λόγω ελάχιστων απαιτήσεων προστασίας και με σκοπό την ανάδειξη του
ελληνικού ποιοτικού προϊόντος.
(Πηγή:
greenpeace.org)