Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware (1934-2022): «Η πορεία μου στην Ορθοδοξία»

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware μιλάει για την πρώτη του εμπειρία από την Ορθόδοξη Εκκλησία και για τη νέα γενεά Ορθοδόξων στην Αγγλία.

Εκοιμήθη σήμερα, Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022 και σε ηλικία 88 ετών σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr ο Επίσκοπος Διοκλείας Κάλλιστος Γουέαρ.

Ο Σεβασμιώτατος, τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή με υπομονή και πίστη.

Ο μακαριστός Κάλλιστος Γουέαρ γεννήθηκε στο Μπαθ, Σόμερσετ, της Αγγλίας το 1934.

Ήταν λαϊκός Αγγλικανός μέχρι το 1958 οπότε σε ηλικία 24 ετών, βαπτίσθηκε Ορθόδοξος Χριστιανός και έγινε δεκτός στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Westminster School του Λονδίνου, σπούδασε φιλολογία και θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου έλαβε πτυχίο και μεταπτυχιακό με τη διάκριση First Class Honours και τελικά το 1965 το διδακτορικό με θέμα τα Ασκητικά έργα του Μάρκου του Ερημίτη.

Το 1959 – 1960 διδάσκει ως Jane Eliza Procter Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το 1966 εκλέγεται και διορίζεται Spalding Lecturer in Eastern Orthodox Studies στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μέχρι το 2001, διδάσκοντας κλασική και βυζαντινή φιλοσοφία και Ορθόδοξη θεολογία.

Το 1970 εκλέγεται Fellow του Pembroke College της Οξφόρδης, και το 1971 ονομάζεται Senior Denyer and Johnson Scholar του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ως επισκέπτης καθηγητής έχει διδάξει στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης το 2006.

Το 1965 χειροτονήθηκε διάκονος λαμβάνοντας το όνομα Κάλλιστος.

Το 1966 χειροτονήθηκε ιερέας και Αρχιμανδρίτης και εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο.

Το 1982 αναδείχθηκε Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Από το 1983 ηγείται του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ορθόδοξης Πνευματικότητας Η Αγία Θεοσέβεια και το 1966 ιδρύει την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Αγίας Τριάδος στην Οξφόρδη.

Από το 1973 συμμετέχει ως μέλος της Επιτροπής του Διαλόγου Ορθοδόξων – Αγγλικανών.

Είναι πρόεδρος της Οικουμενικής Οργάνωσης Blessed Virgin Mary και είναι συνεκδότης του περιοδικού Subornst.

Έχει αναγορευθεί διδάκτωρ επίτιμος στο Πανεπιστήμιο Cluj-Napoca της Ρουμανίας, στο Lawrence University του Wisconsin των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών της Μόσχας, στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου, στο Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας Αγίου Σεργίου στο Παρίσι και από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών το 2007.

To 2008 αναγορεύθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τον Ιούνιο του 2015 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

***

ΥΠΑΚΟΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Μη βιάζετε την ελεύθερη βούληση των ανθρώπων

Το έργο του (πνευματικού πατέρα) δεν είναι να καταστρέψει την ελευθερία μας, αλλά να μας βοηθήσει να δούμε την αλήθεια για τον εαυτό μας· δεν είναι να καταπιέσει την προσωπικότητά μας, αλλά να μας καταστήσει ικανούς να ανακαλύψουμε τον αληθινό μας εαυτό, να ωριμάσουμε και να γίνουμε αυτό που πραγματικά είμαστε.

Αν περιστασιακά ο πνευματικός πατέρας απαιτεί “απόλυτη” και φαινομενικά “πικρή” υπακοή από το πνευματικό τέκνο του, τούτο ποτέ δεν γίνεται ως αυτοσκοπός, ούτε με την προοπτική της υποδούλωσής του.

Σκοπός αυτού του είδους «θεραπείας-σοκ» είναι απλά να απελευθερώσει τον μαθητή του από τον ψεύτικο και απατηλό «εαυτό», για να μπορέσει να εισέλθει στην αληθινή ελευθερία· η υπακοή γίνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η πύλη προς την ελευθερία.

Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Γουέαρ

 

***

 

Άλλα κείμενά του:

 

 

 

(Πηγές: pemptousia.gr, romfea.gr, anastasiosk.blogspot.com)

 

[Ψήφοι: 2 Βαθμολογία: 5]