Κριτική παρουσίαση του Υπερανθρωπισμού – transhumanism (Θεοφάνης Τάσης)

Η ομιλία του κ. Θεoφάνη Τάση, συγχρονισμένη με τα μεγάλα ερωτήματα της σημερινής εποχής, φέρει τον τίτλο: “Διορθώνοντας τη φύση, θεραπεύοντας τον άνθρωπο: Η ανθρώπινη αναβάθμιση ως ίαση και ηθικό καθήκον” και πρόκειται, όπως τονίζει ο ίδιος στην ομιλία του, για μια κριτική παρουσίαση του Υπερναθρωπισμού (transhumanism). Η ομιλία αυτή είναι ουσιαστικά μια εισαγωγή στο θέμα που πραγματεύεται αναλυτικά ο κ. Θ. Τάσης στο νέο βιβλίο του «Φιλοσοφία της ανθρώπινης αναβάθμισης» που κυκλοφορεί (Δεκ. 2021) από τις εκδόσεις Αρμός.

 

 

Κυριακή 7/11/2021 Ξενοδοχείο Continental, place de la Gare 2, Lausanne

Μας τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Μάξιμος και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Ελβετία κ. Αλέξανδρος Γεννηματάς.

_________________________________

00:01 Έναρξη ομιλίας

1:05:50 Συζήτηση με το κοινό

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Για ποιο λόγο είναι επιθυμητή η ανθρώπινη αναβάθμιση ως υπέρβαση της φύσης του ανθρώπου και υπό ποια έννοια συνιστά ένα δέον; Μήπως σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι υπερανθρωπιστές η ριζική αναβάθμιση εκτός από ανεπιθύμητη και επιβλαβής, είναι επίσης ανήθικη; Στην διάλεξη παρουσιάζουμε αρχικά τα είδη ανθρώπινης αναβάθμισης και ακολούθως συζητούμε δυο διαφορετικές γραμμές επιχειρηματολογίας υπέρ αυτής ασκώντας κριτική σε αμφότερες. Σύμφωνα με την πρώτη, την οποία αναπτύσσουν σε διαφορετικές εκδοχές ο John Harris και ο Αllen Buchanan, η ανθρώπινη συνθήκη καθαυτή συνιστά νόσο και η αναβάθμιση αποτελεί την ίασή της. Σύμφωνα με την δεύτερη γραμμή επιχειρηματολογίας, την οποία αναπτύσσουν οι Nick Bostrom και Julian Savulescu, η αναβάθμιση συνιστά ηθικό καθήκον λόγω της βιολογικής ανισοκατανομής των ικανοτήτων και ιδιοτήτων του ανθρώπου η οποία πρέπει να γίνει δίκαιη.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Ο Θεοφάνης Τάσης γεννήθηκε το 1976 στο Μόναχο όπου και μεγάλωσε. Διδάσκει Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία στο Alpen-Adria Universität στην Αυστρία και είναι επισκέπτης καθηγητής στο Universität St. Gallen στην Ελβετία. Διετέλεσε Stanley J. Seeger Fellow στο Πανεπιστήμιο του Princeton, Marie Curie Fellow στο Université Saint-Louis στις Βρυξέλλες και Erasmus Fellow στο Freie Universität Berlin. Η έρευνά του αφορά την σχέση πολιτικής, ηθικής και ανθρώπινης αναβάθμισης με επίκεντρο τις έννοιες εικόνα, θνητότητα και τέχνη του βίου. Τα έργα του “Πολιτικές του Βίου: Η Ειρωνεία” (Εκδόσεις Ευρασία, 2012) και “Καστοριάδης: Μια Φιλοσοφία της Αυτονομίας” (Εκδόσεις Ευρασία, 2007) έχουν βραβευθεί με το Καυταντζόγλειο βραβείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το “Ψηφιακός Ανθρωπισμός: Εικονιστικό Υποκείμενο και Τεχνητή Νοημοσύνη” (Εκδόσεις Αρμός, 2019) ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου 2020. Στα ελληνικά κυκλοφορούν ακόμη τα έργα του: “Πολιτικές του Βίου ΙΙ: Η Επιμέλεια Εαυτού στην Εικονιστική Κοινωνία” (Εκδόσεις Αρμός, 2007), “Φάρμακον” (Εκδόσεις Ευρασία, 2011) και οι ποιητικές συλλογές “Φυσιολογικά Ευρήματα” (Εκδόσεις Κέδρος, 2001) και “Απογεύματα στον Καπιταλισμό” (Εκδόσεις Τυπωθήτω, 2009). Το μεταφραστικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία των Martin Heidegger, John Stewart Mill, Αλέξανδρου Νεχαμά και Roberto Mangabeira Unger.

 

________________________

 

Διοργάνωση: Μέλισσα του Ελληνισμού | melissa.org

Υποστήριξη: Σύλλογος Ελλήνων Λωζάννης “Εστία” και Ελληνική Κοινότητα Ζυρίχης

Το παρόν ηχητικό απόσπασμα δεν περιλαμβάνει την παρουσίαση του ομιλητή από τον πρόεδρο του φορέα μας, κ. Γ. Σγούρδο, καθώς και τον ευγενικό χαιρετισμό του κ. Αλεξάνδρου Γεννηματά, Γεν. Προξένου της Ελλάδος στην Ελβετία, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

 

[Ψήφοι: 1 Βαθμολογία: 5]