”Όλοι Μαζί Μπορούμε”: Νέα εκστρατεία αλληλεγγύης

Ημέρα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς η χθεσινή Κυριακή. Άρχισε η μεγάλη εκστρατεία των Μητροπόλεων της Ελλάδας, του ΣΚΑΪ και των συνεργαζόμενων σταθμών για τη συγκέντρωση ρούχων και κλινοσκεπασμάτων για τους συνανθρώπους μας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του "Όλοι Μαζί Μπορούμε".

Η συλλογή ξεκίνησε από 18 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και τρεις περιοχές της Αττικής, συγκεκριμένα στους ιερούς ναούς Αγίου Νικολάου στο Ίλιον, Ευαγγελιστρίας στη Νίκαια και Αγίου Κωνσταντίνου στη Γλυφάδα. Ούτε η καταρρακτώδης βροχή ούτε η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή πτόησαν όσους συμπολίτες μας είχαν αποφασίσει να προσφέρουν ρούχα και κλινοσκεπάσματα στον πλησίον τους.  Ουρές αυτοκινήτων κάθε κυβισμού δημιουργήθηκαν στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος της Γλυφάδας και σε όλους του δρόμους πέριξ του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου. Οι ευεργετούντες μετέφεραν υπό βροχήν σακούλες, κούτες, ακόμα και βαλίτσες με ρούχα, μπουφάν, παλτά, είδη μπεμπέ, υπνόσακους και κλινοσκεπάσματα από το περίσσευμα της ντουλάπας τους. Νέοι, γέροι και μεσήλικες περίμεναν υπομονετικά στις εισόδους των ναών να παραδώσουν στους εθελοντές την «πραμάτεια» τους. Ο κόσμος που συνέρρευσε ακόμα και από απομακρυσμένες περιοχές ήταν τόσος που τελικά ανέτρεψε κάθε προγραμματισμό: ενώ οι αρμόδιοι υπολόγιζαν ότι η διαδικασία (που ξεκίνησε μετά τη Θεία Λειτουργία, περίπου στις δέκα το πρωί) θα ολοκληρωνόταν στη μία το μεσημέρι, τελικά οι πόρτες της εκκλησίας έμειναν ανοιχτές μέχρι τις πέντε το απόγευμα. Και ενώ οι προσφορές επρόκειτο να αποθηκευτούν στο γραφείο του ναού, ο χώρος αυτός αποδείχθηκε ανεπαρκής. «Προτού περάσει μία ώρα, οι σακούλες είχαν ήδη φθάσει στο ταβάνι», αναφέρει παρευρισκόμενος, «έτσι άνοιξαν οι πόρτες του ναού, ο οποίος μέχρι το απόγευμα είχε κυριολεκτικά γεμίσει». Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσφορά ήταν τα ρούχα να είναι καθαρά, σιδερωμένα και συσκευασμένα, έτοιμα δηλαδή για χρήση. Πέραν, όμως, των ειδών «δεύτερο χέρι», που συνελέγησαν, υπήρξαν και προσφορές άθικτων προϊόντων. Ιδιαίτερη χαρά προκάλεσε η απόφαση καταστηματάρχη να δώσει πενήντα ζευγάρια παιδικά παπούτσια, κίνηση που θα βρει ίσως μιμητές με τη λήξη των εκπτώσεων.

Η εκτίμηση είναι ότι συνολικά συγκεντρώθηκαν περίπου 100 τόνοι ειδών ρουχισμού, αριθμός που ξεπέρασε κατά πολύ κάθε προγνωστικό. Με επιστολή του, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος επαινεί και ευχαριστεί όλους όσους συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή, με τις πρόσφορες τους στο καλάθι αλληλεγγύης. Σύμφωνα με επιστολή του που διαβάστηκε την Κυριακή σε όλους τους ναούς, έως στιγμής έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 15 τόνοι τροφίμων, πρωτοβουλία που συνεχίζεται σε όλα τα σούπερ μάρκετ της χώρας.

Η επιστολή του Σεβασμιωτάτου στο ecclesia.gr

Την επόμενη Κυριακή θα συνεχιστεί η ίδια δράση στις Μητροπόλεις Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλονίκης, αλλά και Κηφισιάς (Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μαρούσι), Νίκαιας (Ι. Ν. Αγ. Αντωνίου στο Κερατσίνι) και Ν. Σμύρνης (Ι. Ν. Παναγίτσα Π. Φαλήρου).

(Πηγή: "ΠΡΟΝΑΟΣ" τ. 532)


 

Περισσότερους από 350 τόνους τροφίμων συγκέντρωσε το «Όλοι Μαζί» για τα συσσίτια της Εκκλησίας


[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]