Το YouTube και ο όσιος Φλαβιανός (Αρχιμ. Γρηγορίου Γ. Λίχα)

Μια πολύ πρόσφατη έκθεση στο Παλαιό Αρσάκειο των Πατρών είχε τον αποφθεγματικό τίτλο: «Ό,τι απομένει, είναι μέλλον»! Αλήθεια, τί απόμεινε σε μας και στο μέλλον από τη χρονιά που αποχαιρετίσαμε;

Κάποιοι απάντησαν: το “YouTube”. Το νεογέννητο εργαλείο στο Ιντερνέτ, που μπορεί ο καθένας να ανεβάσει οποίο φιλμάκι θέλει και να αυτο-θαυμαστεί (ερασιτεχνικά μουσικά βίντεο, προσωπικές ιστορίες, τραγούδια, κ. ο. κ. )• Και αυτό βραβεύτηκε ως «καινοτομία – εφεύρεση της χρονιάς» από το Time. Η δε Γαλλική Le Monde έκανε λόγο για «Μάη τον ’68 στις ψηφιακές εικόνες», δηλαδή, για μορφή επανάστασης! Και είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος διαδικτυακός τόπος! Δέχεται το “YouTube” πάνω από 20 εκατομμύρια επισκέψεις κάθε μήνα• το κοινό του βλέπει 100 εκατομμύρια κλίπς ημερησίως• τα νέα βίντεο ανέρχονται καθημερινά σε 65. 000!

Δεν θα μας απασχολήσει τόσο η “YouTube”-μανία και οι Tube-ιστές, αλλά «μας ενοχλεί» λίγο το μότο του, το σλόγκαν του: «Πρόβαλε τον εαυτό σου!». Και να διατυπώσουμε μια απορία μας: Συγχωρήστε μας, κύριοι, όμως πουθενά δεν βλέπουμε τη (βραβευμένη) καινοτομία. Που υπάρχει; • Μήπως υπάρχει στη γενικότερη αντίληψη των πολλών: «Αρχίζεις να υπάρχεις, όταν πουλάει το έργο σου»; Μα είναι αυτό καινοτομία; Η θέση αυτή όχι μόνο είναι πολύ παλιά αλλά μυρίζει έντονα μούχλα και πτωμαΐνη από τα συσσωρευμένα «εύκολα» πλούτη ανά τους αιώνες!

• Μήπως το «πρόβαλε τον εαυτό σου» είναι η καινοτομία; Εδώ σίγουρα δεν «κάθεται» ο χαρακτηρισμός αυτός, αφού είναι σταθερό πάθος όλων των ρηχών προσώπων, η άμετρη ωραιοπάθειά τους και η επιδεικτικομανία τους. • Μήπως θεωρείται καινοτομία η κυνική δήλωση του ιδρυτή του “YouTube” Τσαντ Χάρλεϊ: «Όλοι στο πίσω μέρος του μυαλού τους θέλουν να γίνουν σταρ κι εμείς τους προσφέρουμε το κοινό για να μπορέσουν να το πετύχουν». Αυτό παραπέμπει ευθέως στις Παραδείσιες προπτωτικές στιγμές, που προσπαθεί ο Εωσφόρος να πείσει την Εύα να γίνει «σταρ πρώτου μεγέθους», με τα γνωστά συνακόλουθα. Που, λοιπόν; Υπάρχει κάποια καινοτομία, κάποια «καινούργια τομή» στα δεδομένα του κόσμου;

Για να δούμε κάποιες αληθινές καινοτομίες, θα ρίξουμε μια ματιά σε μια «ασημαντότητα» της εορτολογικής επικαιρότητας, που «γράφει» εκκωφαντικά και άμεσα (γιατί είναι αυθεντική). Στις 16 Φεβρουαρίου γιορτάζει η Εκκλησία μας τον όσιο Φλαβιανό. Είχε το εξής χαρακτηριστικό του μότο-τρόπο ζωής ο άγιός μας: Δεν πρόβαλλε καθόλου τον εαυτό του! Αφού έζησε για 60 χρόνια μέσα σ’ ένα κελλί, «μόνος μόνω τω Θεώ», «χωρίς να συνδιαλέγεται μετά τίνος και χωρίς να είναι ορατός εις ουδένα, αλλά νεύων τον νουν του εις την καρδίαν του, προσωμίλει αενάως τω Κυρίω, και εκείθεν ελάμβανε πάσαν παρηγορίαν, ζών βίον αληθώς ισάγγελον».
Ποια είναι τα αποτελέσματα της πολύχρονης «εμμονής» σε αφάνεια και ταπείνωση του οσίου Φλαβιανού; -Πλήθος θαυματουργιών (μέχρι και αναστάσεις νεκρών!) με την προσευχή του! Και το μήνυμά του; Απλό-απλούστατοο: «Ο Θεός είναι Εκείνος που προβάλλει τους «ήρωές Του», τους φιλότιμους και αφανείς Του δούλους. Και ξέρει πολύ καλύτερες μεθόδους από το κάθε “YouTube”• που αξίζουν όντως- και διαρκούν»! Ναι! Η πνευματική ζωή ανατρέπει τα πάντα, με τρόπο πάντα γοητευτικό! Πόσο γοητευτικά δεν έφερε τα Πάνω κάτω και τα κάτω Άνω ο άγιος Φλαβιανός! Να πρεσβεύει, λοιπόν, για όλους μας, που τα έχουμε τόσο ανάκατα στη ζωή μας. Ώστε «πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθείναι».

(ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ 2/2007)

(Πηγή ηλ. κειμένου: “ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΝ ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ”)

[Ψήφοι: 1 Βαθμολογία: 5]