Το πιο μακρύ Σαββατοκύριακο

[FAIRnews, τ. 2, 2009. Απόσπασμα από το, «A Mother’s Journey And The Power Of Love» (Το ταξίδι μιας μητέρας και η δύναμη της αγάπης)]

Μια νεαρή γυναίκα, αποδέχθηκε πρόσκληση για ένα «Σαββατοκύριακο Διαλογισμού» στο Λονδίνο. Αποδείχθηκε το πιο μακρύ Σαββατοκύριακο της ζωής της. 

Οκτώ χρόνια αργότερα, επέστρεψε στο φίλο της και στην οικογένειά της λέγοντας στη μητέρα της: «Νομίζω ότι είχα εμπλακεί σε μία λατρεία». 

Η κοπέλα -ας την ονομάσουμε «Ελίζαμπεθ»- έπαιρνε φάρμακα για χρόνιους πόνους της πλάτης. Στα 26 χρόνια της γνώρισε ένα θεραπευτή, που υποσχέθηκε να την κάνει καλά, αν δεχόταν να λάβει μέρος σ’ ένα «Σαββατοκύριακο Διαλογισμού».

Οι «λίγες μέρες» έγιναν εβδομάδες, μήνες, χρόνια. Η «Ελίζαμπεθ» απομακρύνθηκε από την οικογένειά της και έβλεπε τη μητέρα της μόνο μια-δυο φορές το χρόνο ενώ δεν συμμετείχε πλέον σε οικογενειακές γιορτές γενεθλίων και Χριστουγέννων.

Τους έλεγε, πως εργαζόταν στις δημόσιες σχέσεις οργανώνοντας εκδηλώσεις κάποιου φορέα. Η μητέρα της έλαβε πρόσκληση σε μια συναυλία για ενίσχυση του Δαλάι Λάμα, όπου και συνάντησε τον αρχηγό της «λατρείας» (cult) για πρώτη φορά. Της έκανε ιδιαίτερα κακή εντύπωση, όμως δε φάνηκε να έχουν την ίδια εικόνα οι 25 γυναίκες -πλήρως εξαρτημένες απ’ αυτόν-, που τον επιχορηγούσαν με 400 λίρες το μήνα.

Η ομάδα ήταν γνωστή σαν Osho -η ονομασία παρμένη από τον Osho, τον πρόσφατα αποβιώσαντα Μπαγκαβάν Σρι Ραζνίς. Μετά το θάνατο του Osho, οι πρώην οπαδοί του, κατά πληροφορίες, συνεχίζουν σαν «Λέσχη Διαλογισμού» (Club Meditation) στην Ινδία.

Η «Ελίζαμπεθ» υπέφερε ακόμη από «Λύκο» (Lupus) -μια αυτοάνοση ασθένεια. Οι οπαδοί της οργάνωσης στην οποία είχε εμπλακεί της έδωσαν διάφορες Κινέζικες «θεραπείες», αλλά αυτό της προκάλεσε νεφρική ανεπάρκεια και την άμεση εισαγωγή της στο νοσοκομείο, όπου υπέστη και εγκεφαλικό.

Οι γυναίκες οπαδοί της ομάδας επισκέφθηκαν το νοσοκομείο που νοσηλευόταν η κοπέλα και δημιούργησαν επεισόδιο, αλλά ειδοποιήθηκε εν τω μεταξύ η μητέρα της, που ζήτησε από τους οπαδούς του Osho να αποσυρθούν και απέρριψε πρόταση του αρχηγού τους να στείλει έναν «ψυχικό χειρουργό», για να θεραπεύσει τη θυγατέρα της.

Η μητέρα της «Ελίζαμπεθ» έμεινε στο νοσοκομείο έξι εβδομάδες, ώστε να αποτρέψει την τυχόν επιστροφή των μελών της «λατρείας» (cult), τους οποίους και απείλησε με μήνυση αν επιχειρούσαν να αναμιχθούν στη θεραπεία της κόρης της.

Με την επιστροφή στο σπίτι, η «Ελίζαμπεθ» ακολούθησε εκτεταμένη αγωγή στο πρόγραμμα της «Κατ’ Οίκον Θεραπευτικής Φροντίδας» (Community Care) και στη συνέχεια νοσηλεύθηκε τρεις εβδομάδες στο «Κέντρο Wellspring Retreat» (Wellspring Retreat Centre)1 στο Οχάιο. Η θεραπεία απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια πρώην μέλους «λατρείας» (cult), με το οποίο συνεργάστηκε για την επανένταξή της στην κοινωνία κερδίζοντας πίσω την προσωπική της ζωή.
Η μητέρα της περιέγραψε την όλη εμπειρίας σαν: «Το ταξίδι μιας μητέρας και η δύναμη της αγάπης».

Η οργανωμένη αντίσταση απέναντι στις «λατρείες» (cults) στις Η.Π.Α. τερματίσθηκε όταν το «Δίκτυο Ενημέρωσης για τις Λατρείες» (Cult Awareness Network) εξουδετερώθηκε μετά από καταιγισμό μηνύσεων, που προκάλεσε η Σαηεντολογία2, αλλά το Κέντρο Wellspring Retreat προσφέρει ακόμη εξειδικευμένη βοήθεια σε πρώην θύματα «λατρειών» (cults).
Σήμερα η «Ελίζαμπεθ» σπουδάζει για να πάρει το πτυχίο της στο Πανεπιστήμιο και σαν ολοκλήρωση στο «ευτυχές τέλος», έχει παντρευτεί τον νέο, που εγκατέλειψε πριν οκτώ χρόνια· τα χρόνια της ένταξής της στην οργάνωση.

_______________________

1. Συμβουλευτικό κέντρο, που ειδικεύεται στη θεραπεία ατόμων, που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου σε καταστροφικές θρησκευτικές ομάδες και λατρείες ή έχουν υποστεί έλεγχο του νου, ψυχολογική, συναισθηματική, ψυχική ή πνευματική κατάχρηση και ενδοοικογενειακή βία. Ιδρύθηκε το 1986 από τον Δρ. Paul R. Martin και τη σύζυγό του Barbara και βρίσκεται στο Albany του Οχάιο, των Η.Π.Α. Είναι μία από τις λίγες εγκαταστάσεις του είδους στον κόσμο.
http://en.wikipedia.org/wiki/Wellspring_Retreat_and_Resource_Center

2. Πρόκειται για τη γνωστή C.A.N., που αφού πρώτα οδηγήθηκε σε χρεοκοπία από τη Σαηεντολογία, στη συνέχεια εξαγοράστηκε το 1996 και σήμερα υφίσταται ως New Cult Awareness Network εξυπηρετώντας τους σκοπούς της Σαηεντολογίας.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cult_ Awareness_Network(Περιοδικό Διάλογος, τεύχος 71, Ιανουάριος – Μάρτιος 2013)
(Πηγή ηλ. κειμένου: impantokratoros.gr)

[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]