Το ασύρματο Ιnternet «αρρωσταίνει» τα δέντρα (Τάσος Σαραντής)

Όλα τα φυλλοβόλα δέντρα στο δυτικό κόσμο που βρίσκονται κοντά σε ασύρματους δρομολογητές (router) αρρωσταίνουν και τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι «αιμορραγία» και ρωγμές στο φλοιό τους

Η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα ασύρματα δίκτυα (Wi-Fi) είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τα δέντρα και τα φυτά που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό, σύμφωνα με έρευνα Ολλανδών επιστημόνων. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Wage-ningen στην Ολλανδία κατέδειξαν ότι όλα τα φυλλοβόλα δέντρα στο δυτικό κόσμο που βρίσκονται κοντά σε ασύρματους δρομολογητές (router) αρρωσταίνουν και τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι «αιμορραγία» και ρωγμές στο φλοιό τους. Τα ανησυχητικά αποτελέσματα της μελέτης προκαλούν επιπλέον ανησυχίες, δεδομένου ότι η ασύρματη ακτινοβολία μπορεί επίσης να έχει επιδράσεις και στην υγεία των ανθρώπων.
Την έρευνα είχε παραγγείλει ο δήμαρχος της πόλης Αλφεν στο δυτικό τμήμα της χώρας, μετά τον εντοπισμό ανεξήγητων ανωμαλιών στα δέντρα της περιοχής που δεν θεωρήθηκε ότι είχαν προκληθεί από οποιαδήποτε γνωστή προερχόμενη από ιό ή μόλυνση. Ετσι, έπειτα από συστηματική παρατήρηση, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ασύρματα δίκτυα ενοχοποιούνται για την κατάσταση.
Ποσοστό 70%

Στην Ολλανδία, περίπου το 70% των δέντρων στις αστικές περιοχές παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα, σε σύγκριση με το 10% που είχε καταγραφεί πριν από πέντε χρόνια. Αντιθέτως, τα δέντρα που βρίσκονται στα δάση, όπου δεν υπάρχει κάλυψη Wi-Fi, επηρεάζονται ελάχιστα ή καθόλου. Οι επιστήμονες εξέτασαν 20 δέντρα (μελίες) τα οποία εξέθεσαν επί τρεις μήνες σε διάφορες πηγές ακτινοβολίας. Οσα βρίσκονταν εντός εμβέλειας δικτύου Wi-Fi υπέστησαν χρωματικές αλλοιώσεις στα φύλλα τους, οι οποίες προκλήθηκαν από τη νέκρωση της άνω και κάτω επιδερμίδας τους. «Αυτό οδηγεί σταδιακά στο θάνατο των συγκεκριμένων τμημάτων των φύλλων», ανέφεραν οι επιστήμονες.

Παράλληλα, η έρευνα κατέδειξε ότι η ακτινοβολία των ασύρματων δικτύων μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των καλαμποκιών. Η μελέτη πρόκειται να αποτελέσει το αντικείμενο μιας διάσκεψης στην Ολλανδία το Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας και να καθοριστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ασύρματης ακτινοβολίας στα δέντρα.
Ακτινοβολία

Το 2007 σε ένα ντοκιμαντέρ που είχε προβάλει το BBC αποδεικνυόταν ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας από το WI-FI σε ένα σχολείο ήταν μέχρι τρεις φορές πιο υψηλά από το επίπεδο ακτινοβολίας των κεραιών μετάδοσης σήματος για την κινητή τηλεφωνία. Εξάλλου, πέρσι, υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία συνέδεαν τα σήματα της κινητής τηλεφωνίας με την εξαφάνιση ολόκληρων αποικιών μελισσών. Εντούτοις, σε επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν σε έγκριτες επιθεωρήσεις υποστηρίχθηκε ότι οι μυκητιάσεις και οι προερχόμενες από ιούς μολύνσεις είναι οι πλέον πιθανές αιτίες της αφανισμού των αποικιών των μελισσών.

(Πηγή: “ΗΜΕΡΗΣΙΑ” 24/11/2010) 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

«Ηλεκτρονικό νέφος» σκοτώνει τα πουλιά και τις μέλισσες (Geoffrey Lean, TΗΕ ΙΝDΕPENDENT)

Κινητά… κι ύστερα έφυγαν οι μέλισσες (Ν. Παυλοπούλου)

Απειλές από την ακτινοβολία του ασύρματου Ιντερνετ (Ρούλα Παππά-Σουλούνια)

Ασύρματη παιδική απειλή! (Νάντια Βασιλειάδου)

[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]