Συναγερμός για επικίνδυνο κινούμενο σχέδιο (Μάρνυ Παπαματθαίου)

Έγγραφα των εισαγγελικών Αρχών στάλθηκαν από το υπουργείο Παιδείας στις σχολικές μονάδες της χώρας και προειδοποιούν για το γιαπωνέζικο σίριαλ «Death Note» που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους ανηλίκους και κυρίως τους εφήβους.

Το υπουργείο Παιδείας στέλνει στα σχολεία της χώρας «σήμα συναγερμού» σχετικά με τον σοβαρό κίνδυνο που διατρέχουν οι ανήλικοι μαθητές τους από την επιρροή γιαπωνέζικου σίριαλ κινουμένων σχεδίων, οι καταγγελίες για το οποίο κινητοποίησαν την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Τα έγγραφα των εισαγγελικών Αρχών σχετικά με το σίριαλ «Death Note» που στάλθηκαν στο γραφείο του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου διαβιβάστηκαν χθες προς όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας και σε αυτά επισημαίνεται ότι οι ανήλικοι μαθητές και κυρίως έφηβοι απειλούνται άμεσα από το συγκεκριμένο θέμα.

H καταγγελία. Στα έγγραφα των εισαγγελικών Αρχών μάλιστα περιλαμβάνεται και η περίπτωση καταγγελίας σύμφωνα με την οποία μαθητής που έπεσε θύμα bullying στο σχολείο του για το χρώμα του και τα κιλά του απέκτησε ένα αίσθημα παντοδυναμίας βλέποντας τη συγκεκριμένη σειρά, με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάσει τη ψυχολογία του με απρόβλεπτες συνέπειες. Οπως αναφέρεται δε, στο σίριαλ αυτό «ο καλός ήρωας θέλει να σώσει τον κόσμο σκοτώνοντας μέσα από ένα ημερολόγιο με υπερφυσικές δυνάμεις όλους τους κακούς».

Με τα έγγραφά της η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε από τον Κώστα Γαβρόγλου να ληφθεί μέριμνα για την ενημέρωση όλων των εκπαιδευτικών και τυχόν άλλων φορέων που ασχολούνται με ανηλίκους και υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας.

Το θέμα ανακινήθηκε πριν από μερικούς μήνες, έπειτα από σχετική ενημέρωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου. Μετά το Ηράκλειο, και στη Ροδόπη η Εισαγγελία της περιοχής, θέλοντας να προλάβει τους πιθανούς κινδύνους από το θέμα, έστειλε ενημερωτικά σημειώματα προς τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής, με κοινοποίηση σε όλα τα σχολεία αρμοδιότητάς τους, καθώς και προς την Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης και προς την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής.

Τα έγγραφα. Οπως σημειώνεται μάλιστα στα έγγραφα των εισαγγελικών Αρχών, το σίριαλ αυτό (αλλά και το αντίστοιχο περιοδικό που εκδίδεται) έφτασε σε σημείο να επηρεάζει εφήβους ανά τον κόσμο, ενώ ήδη έχουν καταγραφεί σοβαρά περιστατικά, ακόμα και δολοφονία στο Βέλγιο. Στόχος της κινητοποίησης των Αρχών είναι να ενημερωθούν οι διευθυντές σχολείων όλων των βαθμίδων αλλά και να ενημερώσουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους για το συγκεκριμένο ζήτημα, εφιστώντας την προσοχή όλων προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

«Παρακαλούμε τους διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων να ενημερώσουν και προφορικά τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία τους σχετικά με το προαναφερόμενο γιαπωνέζικο σίριαλ κινουμ»ενων σχεδίων με την επωνυμία «Death Note». Τέλος, παρακαλούμε τους διευθυντές όλων των ΜΜΕ (εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοτηλεοπτικών μέσων, διαδικτυακών) για τη δημοσιοποίηση του θέματος» αναφέρθηκε στα σχετικά έγγραφα.

Το «φονικό σημειωματάριο» και τα κρούσματα

Tο «Death Note» έχει ήδη μακρά ιστορία, αφού εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2003 και δύο χρόνια μετά προκάλεσε πανικό σε γονείς και σχολεία καθώς θεωρήθηκε ότι έμμεσα μπορούσε να καλέσει τους «καλούς» να σκοτώσουν μέσω ενός φονικού σημειωματάριου όσους θεωρούσαν «κακούς».

Το σίριαλ είναι βασισμένο σε σενάριο του Ούμπα Τσογκούμι και εικονογράφηση Τακέσι Ομπάτα. Πρόκειται για την ιστορία ενός μαθητή λυκείου, ο οποίος ανακαλύπτει ένα τετράδιο με το οποίο μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε απλά γράφοντας το όνομά του σε αυτό σκεπτόμενος το πρόσωπό του. Η εξέλιξη του σίριαλ, όπως την περιγράφουν και τα εισαγγελικά έγγραφα ακολουθεί τις προσπάθειες του νέου να καθαρίσει από τους εγκληματίες μια «κοινωνία που σαπίζει» και να γίνει ο ίδιος κριτής και «θεός ενός νέου κόσμου», φτάνοντας φυσικά σταδιακά στην παράνοια.

Τον νέο ωστόσο κυνηγούν η αστυνομία και ένας φημισμένος ντετέκτιβ. Αρχικά, το μάνγκα (όπως είναι γνωστό το σκίτσο του συγκεκριμένου έργου) δημοσιεύτηκε στις σελίδες περιοδικών, ενώ ακολούθησε η μεταφορά του στην ιαπωνική τηλεόραση. Υστερα από αυτό ακολούθησαν ακόμη σχετικές ταινίες, μυθιστορήματα αλλά και βιντεοπαιχνίδια.

Αντίδραση των Αρχών. Η δημοτικότητα του «Death Note» σε μαθητές σε διάφορες χώρες του κόσμου προκάλεσε την αντίδραση των Αρχών καθώς βρέθηκαν διάφορα τετράδια με τίτλο «Death Note» και ονόματα μαθητών τους ή καθηγητών σε διάφορα σχολεία. Η κυκλοφορία του έχει απαγορευθεί σε διάφορες πόλεις της Κίνας, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, ενώ στις ΗΠΑ καταγράφηκαν και περιπτώσεις όπου μαθητές αποβλήθηκαν επειδή βρέθηκαν στην κατοχή τους παρόμοια τετράδια.

Στο Βέλγιο, δε, θεωρείται ότι το σίριαλ οδήγησε στην δολοφονία ενός άνδρα πριν από περίπου 10 χρόνια, καθώς βρέθηκαν δίπλα στο πτώμα του δυο σημειώσεις με αναφορά στο θέμα. Ο φόνος αυτός εκείνη την περίοδο έγινε γνωστός στη χώρα με το όνομα «Mangamoord» («Φόνος του μάνγκα»). Τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε πριν από τρία χρόνια στο Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ, όπου οι αστυνομικές Αρχές της πόλης ανακάλυψαν το «Death Note» ενός 15χρονου κοριτσιού. Σε αυτό είχε γράψει τα ονόματα 17 συμμαθητών της, όπως επίσης και τις συγκεκριμένες ημερομηνίες και συνθήκες των θανάτων τους.

Η αστυνομία δεν μπόρεσε να αποδείξει την ύπαρξη εγκληματικής πράξης, ωστόσο το κρούσμα κινητοποίησε τις Αρχές και ο τρόμος για το θέμα εξαπλώθηκε στην περιοχή. Αντίστοιχες θεωρίες για κινήσεις μαθητών που παρέπεμπαν στο ίδιο σίριαλ καταγράφηκαν και σε άλλες χώρες, ωστόσο δεν έλαβαν διαστάσεις. Στη χώρα μας δεν είχαμε ώς σήμερα κάποιο σχετικό κρούσμα, αλλά οι εισαγγελικές Αρχές ζητούν να ληφθούν προληπτικά όλα τα απαραίτητα μέτρα.

 

(Πηγή: in.gr)

[Ψήφοι: 1 Βαθμολογία: 5]