Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η γιαγιά μου (Ντοκιμαντέρ – Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος)

(1997) Η κυρα-Δήμητρα, γιαγιά του σκηνοθέτη, είναι ογδονταεννιά χρονώ και ζει μόνη της, στο Αρματολικό, ένα ειδυλλιακό χωριό της Πίνδου. Δίπλα από το σπίτι της, κυλάει ο πανάρχαιος ποταμός Αχελώος. Στο σημείο αυτό χτίζεται το φράγμα της Μεσοχώρας, έργο κεφαλής της εκτροπής του Αχελώου. Το σπίτι της γιαγιάς, θα πλημμυρίσει από τα νερά της μεγάλης τεχνητής λίμνης που θα δημιουργηθεί.
Δυο από τα εγγόνια της, ο Δημήτρης και ο Κώστας, γυρίζουν το ντοκιμαντέρ σκιαγραφώντας το πορτρέτο όχι μόνον μιας αντιπροσωπευτικής γυναίκας της Πίνδου αλλά και μιας τραγικής φιγούρας που με απίστευτο ψυχικό σθένος και κουράγιο, συνεχίζει να ζει στον τόπο που γεννήθηκε και αγάπησε.

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΣΕΝΑΡΙΟ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Κώστας Κουτσιαμπασάκος, Παύλος Μαυρικίδης, ΜΟΥΣΙΚΗ: Βαγγέλης Φάμπας, ΜΟΝΤΑΖ: Ελισάβετ χρονοπούλου, ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, 1997

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Documentary Film Award of Nuremberg International Film Festival, Audiences Award of Uppsala international Short Film Festival, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικών Ταινιών Αρχαίας Ολυμπίας, Πρώτο Βραβείο ταινίας Μικρού Μήκους Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας 1997, Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Φεστιβάλ Δράμας , Βραβείο Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Βραβείο Τύπου Διεθνούς κινηματογραφικού Φεστιβάλ Λάρισας, Βραβείο Ε.Τ.Ε.Κ.Τ, Βραβείο Τάσου Κολιόπουλου, Βραβείο Α΄ Συνάντησης Νέων Δημιουργών, Διάκριση για τον Ήχο στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

 

 

(Πηγή: Προσωπική σελίδα του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου στο Vimeo)

 

[Ψήφοι: 1 Βαθμολογία: 5]