Η εγκράτεια στην χριστιανική ζωή (Σεβασμ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών)

«Εγκρατεία την σάρκα ταπεινώσαι
πάντες σπουδάσωμεν, το θείον υπερχόμενοι
στάδιον της αμώμου νηστείας…».
(1ο Προσόμοιο του Τριωδίου Εσπερινού Κυριακής της Τυρινής)

Το έλεος και η αγάπη του Θεού μας αξιώνει κι εφέτος να εισέλθουμε στην ιερή περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Απόψε βρισκόμαστε στο κατώφλι της. Και συνήλθαμε στον ιερό τούτο ναό

* για να υμνήσουμε τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.
* Να συγχωρηθούμε μεταξύ μας.
* Να ευχηθούμε ο ένας στον άλλον Καλή Τεσσαρακοστή, που σημαίνει ν’ αξιωθούμε με τη χάρη του Θεού να διανύσουμε την ιερή περίοδο, αγωνιζόμενοι με ζήλο τον καλόν αγώνα της πίστεως.

Η αναγκαιότητα για μια υπεύθυνη στάση και μια συνειδητή πορεία κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή μας υποχρεώνει να θέσουμε το ερώτημα: Ποιό είναι το νόημα της ιερής αυτής περιόδου; Σε τί συνίσταται η πιο βασική επιδίωξή μας;
Απάντηση στο ερώτημα αυτό ανευρίσκουμε στην εκκλησιαστική μας υμνογραφία· στους ιερούς ύμνους με τους οποίους κι απόψε κι ολόκληρη την Τεσσαρακοστή απευθυνόμαστε προς τον Τριαδικό Θεό μας.
Οι ύμνοι αποτελούν την ιερή γλώσσα της λατρείας. Και σ᾿ αυτούς έχει αποταμιευθεί ο πλούτος της εκκλησιαστικής εμπειρίας. Μ᾿ αυτούς εκφράζεται η εξαγιασμένη αίσθηση του λαού του Θεού.
Ένας, λοιπόν, από τους ύμνους που ψάλαμε και που μας υποδεικνύει τι οφείλουμε να πράξουμε και πως θα πρέπει να βιώσουμε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, είναι και το 1ο Προσόμοιο του Τριωδίου. Ο υμνογράφος απευθύνεται σε όλους μας· απευθύνεται στη συναγμένη Εκκλησία και την προτρέπει:
«Εγκρατεία την σάρκα ταπεινώσαι πάντες σπουδάσωμεν, το θείον υπερχόμενοι στάδιον της αμώμου νηστείας…».
Δηλαδή: Καθώς εισερχόμαστε στο ιερό στάδιο της άμωμης νηστείας, ας ἀγωνιστούμε με ζήλο να ταπεινώσουμε τη σάρκα με την εγκράτεια.

Διαβάστε ολόκληρο το πολυτονικό απόσπασμα πατώντας εδώ

(Πηγή ηλ. κειμένου: "Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης")

[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]