ΕΟΦ: Επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής (Μάρθα Καϊτανίδη)

Επικίνδυνα είναι τα συμπληρώματα διατροφής ή προϊόντα ειδικής διατροφής που προορίζονται για αθλητές και περιέχουν την ουσία DMAA (1,3- dimethylamylamine). Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) μετά την διαπίστωση ανεπιθύμητων ενεργειών σε σημαντικό αριθμό ανθρώπων διεθνώς, προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην τα αγοράζουν.

Η ουσία DMAA δρα ως διεγέρτης του κεντρικού νευρικού συστήματος (stimulant), παρόμοια με τις αμφεταμίνες, και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές, υψηλή αρτηριακή πίεση, ναυτία, εγκεφαλική αιμορραγία, καρδιακή ανακοπή, ακόμη και θάνατο.
Ειδικότερα και σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΦ, πρόκειται για συνθετική ουσία η οποία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Απαγορευμένων Ουσιών της WADA, γιατί μπορεί να μεταβάλει τεχνητά την αγωνιστική διάθεση, την ικανότητα ή την απόδοση των αθλητών.
Η λίστα με τα επικίνδυνα προϊόντα
Σύμφωνα με ενημέρωση που ελήφθη μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα (RASFF), προϊόντα για αθλητές, με την εμπορική ονομασία Hemo Rage και Jack3D περιέχουν την ουσία DMAA (1,3 dimethylamylamine).Τα προϊόντα αυτά παράγονται στις ΗΠΑ και διακινούνται μέσω Ολλανδίας και στην Ελληνική αγορά, τόσο σε καταστήματα, όσο και μέσω διαδικτύου.
Μετά τις εξελίξεις αυτές ο ΕΟΦ έχει προχωρήσει σε έκδοση απόφασης ανάκλησης των ανωτέρω προϊόντων από την αγορά, ζητώντας από τις εταιρείες που τα διακινούν να ενημερώσουν τους πελάτες τους και να τα αποσύρουν άμεσα από την κυκλοφορία.
Επισημαίνεται ότι, εκτός από τα παραπάνω, κυκλοφορεί διεθνώς μεγάλος αριθμός συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων για αθλητές που περιέχουν την ουσία DMAA, η οποία ενδεχομένως να αναγράφεται στη συσκευασία και με άλλες ονομασίες (π.χ. 1,3 – dimethyamylamine, methylhexanamine, dimethylpentylamine, floradrene, forthane, geraniumextract,geranamine). Ορισμένα από αυτά είναι:
·Hemodrene
·Hemorush
·Crack
·Marrow Matters
·Spriodex
·Napalm
·Lipo-6 Black
Πάντως, οι ειδικοί του ΕΟΦ συνιστούν για έναν επιπλεόν λόγο την προσοχή των καταναλωτών, δεδομενου ότι ο παραπάνω  κατάλογος είναι ενδεικτικός και δεν περιέχει όλα τα προϊόντα με DMAA.
Όπως υπογραμμίζεται απο την ίδια ανακοίνωση, η διάθεσή τους γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω διαδικτύου, αλλά είναι πιθανό να διατίθενται και από καταστήματα. Για το λόγο αυτό, ενημερώνονται οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους προϊόν με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.
[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]