Ενημερωτικό φυλλάδιο για την εταιρία ‘Σκοπιά’ των ‘Μαρτύρων του Ιεχωβά’ (Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης – Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης)

Ολόκληρο το νέο βιβλιάριο της Ι. Μ. Θεσσαλονίκης σε μορφή κειμένου PDF, με συμπυκνωμένες πληροφορίες και δογματική αναίρεση για την εν λόγω αίρεση. Πρόκειται για το πρώτο μέρος αυτού του έργου.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ζούμε σε μια πατρίδα η οποία έχει την ιδιαίτερη ευλογία από τον Θεό να κουβαλά μια μοναδική πνευματική κληρονομιά· την Ορθόδοξη πίστη και παράδοση. Όλοι σχεδόν οι πολιτισμένοι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την καταγωγή τους και ερευνούν τις «ρίζες» τους. Πολλοί όμως από εμάς, αν και είμαστε κληρονόμοι ενός τόσο πολύτιμου κληροδοτήματος, αγνοούμε εν πολλοίς το περιεχόμενό του, με αποτέλεσμα να εκθέτουμε τους εαυτούς μας στις προκλήσεις των διαφόρων αιρέσεων που απειλούν να νοθεύσουν την Ορθόδοξη πίστη μας και να αποκόψουν τα μέλη της από το Σώμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Σήμερα, η Εκκλησία καλείται να αντιμετωπίσει μία πλειάδα θρησκευτικών ομάδων και οργανώσεων ολοκληρωτικού χαρακτήρα, οι οποίες αφενός απειλούν τη δογματική ακρίβεια της πίστης μας, και αφετέρου θέτουν με την τακτική τους σε δοκιμασία τη συνοχή θεμελιωδών κοινωνικών δομών, όπως η οικογένεια. Ένας τέτοιος κίνδυνος προέρχεται από τη «Φυλλαδική Εταιρεία ΣΚΟΠΙΑ». Πρόκειται για μια εταιρεία η οποία κατάφερε να εδραιωθεί στα τέλη του 19ου αιώνα, χρησιμοποιώντας το προσωπείο της θρησκευτικής οργάνωσης. Οι οπαδοί της αυτοαποκαλούνται «Μάρτυρες του Ιεχωβά» («Μ.τ.Ι.»). Με την Εταιρεία αυτή και με τους οπαδούς της θα ασχοληθούμε στο παρόν φυλλάδιο.

Η αίρεση των «Μ.τ.Ι.», λοιπόν, είναι πολύ γνωστή και ταυτόχρονα πολύ άγνωστη. Πολύ γνωστή, γιατί όλοι, λίγο ή πολύ, έχουν ακούσει κάτι γι’ αυτήν. Πολύ άγνωστη, γιατί ελάχιστοι έχουν ασχοληθεί μαζί της, ώστε να γνωρίζουν επαρκώς τα πιστεύω της. Όπως κάθε αίρεση, έτσι και η συγκεκριμένη αποτελεί παρέκκλιση από την ορθή πίστη, διαστρέβλωση των αληθειών του Χριστιανισμού, και τελικά σοβαρό κίνδυνο, που οδηγεί σε σύγχυση και πλάνη πιστά μέλη της Εκκλησίας.

Οι «Μ.τ.Ι.» όμως δεν αποτελούν μία συνηθισμένη αίρεση, αλλά παρουσιάζουν πολλές ιδιαιτερότητες. Με όλες σχεδόν τις αιρέσεις μπορούμε να διαλεχθούμε παρά τις όποιες διαφωνίες μας, εφόσον υπάρχει αναφορά στο ίδιο πάντοτε κείμενο της Αγ. Γραφής. Στην περίπτωση όμως των «Μ.τ.Ι.» δεν μπορεί να συμβεί αυτό. Έχουν επιφέρει τόσες πολλές αλλοιώσεις στο πρωτότυπο κείμενο της Αγ. Γραφής, ώστε η Γραφή την οποία αυτοί χρησιμοποιούν να εμφανίζεται εντελώς ξένη ως προς το αυθεντικό και ευρύτερα παραδεκτό κείμενο, και, ως εκ τούτου, να καθίσταται σχεδόν αδύνατη η οποιαδήποτε παραγωγική συζήτηση μαζί τους.

Πρέπει να ομολογήσουμε, ότι η προσέγγιση και η μελέτη των θέσεών τους είναι εξαιρετικά επίπονη και περίπλοκη ακόμα και για όσους διαθέτουν τις κατάλληλες θεολογικές γνώσεις. Και αυτό, γιατί ο Ορθόδοξος ομιλητής καλείται συνήθως να αντιμετωπίσει έναν «Μ.τ.Ι.» μέσα σ’ ένα λαβύρινθο αληθοφανών αγιογραφικών «αποδείξεων», από τον οποίο λαβύρινθο δεν μπορεί να βγει, παρά μόνο αν κρατάει το μίτο μιας βαθειάς γνώσης της Αγ. Γραφής, και αν έχει την ικανότητα να εντοπίζει τα αμέτρητα λογικά άλματα της επιχειρηματολογίας τους.

Η προσπάθεια αυτή προσέγγισης της αίρεσης των «Μ.τ.Ι.» ίσως να ήταν ευκολότερη για τον Ορθόδοξο συνομιλητή, αν αυτός ήταν εφοδιασμένος με τον πλούτο της Παραδόσεως των Πατέρων της Εκκλησίας μας, ο οποίος δυστυχώς έμεινε εν πολλοίς ανεκμετάλλευτος. Είναι, λοιπόν, χρέος όλων μας, κληρικών και λαϊκών, να ενημερωθούμε και να καταρτιστούμε κατάλληλα γύρω από την αίρεση της Εταιρείας «ΣΚΟΠΙΑ».

Απαραίτητο ωστόσο είναι να γνωρίζουμε και κάποια ιστορικά στοιχεία γύρω από τη γέννηση, την εξέλιξη και τον τρόπο που εξαπλώνεται σήμερα η Εταιρεία «ΣΚΟΠΙΑ».

Το φυλλάδιο αυτό τιτλοφορείται «ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΣΚΟΠΙΑ» ΤΩΝ «ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ». Χωρίζεται σε τρία μέρη. Τα θέματα που περιλαμβάνει καθένα απ’ αυτά είναι τα εξής:

Α΄ΜΕΡΟΣ:

– Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ της Εταιρείας «ΣΚΟΠΙΑ». – ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ – ΘΕΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ – ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ – «ΙΕΧΩΒΑ». Ένα ανύπαρκτο όνομα. – ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΘΕΟΤΟΚΟΣ – ΑΓΙΟΙ – ΑΓΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ – ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Β΄ ΜΕΡΟΣ:

– ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της. – ΙΕΡΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ (Βάπτισμα, Ιερωσύνη, Θεία Ευχαριστία) – ΑΘΑΝΑΤΗ ΨΥΧΗ – ΘΑΝΑΤΟΣ. Τα δύο είδη θανάτου. – ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΝΕΚΡΩΝ – ΔΙΔΑΧΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ – ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ, ΚΡΙΣΗ, ΧΙΛΙΕΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑ – ΠΑΡΟΥΣΑ & ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΖΩΗ – ΟΙ 144.000 ΚΑΙ Ο «ΠΟΛΥΣ ΟΧΛΟΣ» – 1914. Η χρονολογία που στηρίζει το οικοδόμημα της «Σκοπιάς». – «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ»

Γ ΄ΜΕΡΟΣ:

– ΤΟ ΕΡΓΟ (Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΣΚΟΠΙΑ» ΣΗΜΕΡΑ) – «ΝΕΟ ΦΩΣ» – ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ – ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ – Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ τῶν «Μ.τ.Ι.» & Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ – ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ – ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΑΜΦΙΕΣΗ ΚΛΗΡΙΚΩΝ – «ΠΛΟΥΤΟΣ» ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΑΠΟΚΟΜΜΕΝΟΙ

Ευελπιστούμε, να αποτελέσει με τη χάρη του Θεού η προσπάθεια αυτή μία αφορμή να γνωρίσουμε καλύτερα την πίστη μας, και ταυτόχρονα να θωρακιστούμε απέναντι στη σύγχυση και την παραπλάνηση των αιρετικών.

Διαβάστε ολόκληρο το Α’ μέρος του έργου πατώντας εδώ

(Πηγή: ΟΟΔΕ)

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ – ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ:

Οι Χιλιαστές ή Μάρτυρες του Ιεχωβά στην πόρτα μας (Ιερά Μονή Σαγματά)

Η εμπειρία μου με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά (Νικόλαος Μαυρομάγουλος)

Αναζητώντας την Αλήθεια (Νικόλαος Μαυρομάγουλος)

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για αιρέσεις πατώντας εδώ

[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]