Οι σχέσεις των αγγέλων με τους ανθρώπους (Γέροντας Ευστράτιος Γκολοβάνσκι)

Οι άγιοι άγγελοι, με την εντολή του Θεού, παίρνουν ενεργό μέρος στα ανθρώπινα πράγματα, διακονώντας στο έργο της θείας οικονομίας, φροντίζοντας για τη σωτηρία μας, γνωστοποιώντας μας το θείο θέλημα, τιμωρώντας μας παιδαγωγικά για την παράβασή του, προστατεύοντάς μας από κινδύνους, στηρίζοντάς μας στον πνευματικό αγώνα, παρηγορώντας μας στις θλίψεις, λυτρώνοντάς μας από πειρασμούς και πολλά άλλα. Σχετικά παραδείγματα υπάρχουν άφθονα στην Αγία Γραφή, για να περιοριστούμε μόνο σ’ αυτήν.

Στην Παλαιά Διαθήκη, άγγελοι φρουρούν το δρόμο προς το δέντρο της ζωής, μετά την έξωση των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο, (Γεν. 3:24), άγγελος οδηγεί τους Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο (Εξ. 14:19), άγγελος τους αναγγέλει την τιμωρία του Θεού για την αθέτηση εντολής Του (Κριτ. 2:14), άγγελος εκτελεί απόφαση του Θεού για την επιβολή θανατικού (Β’ Βασ. 24:16), άγγελος φέρνει στον προφήτη Ηλία ψωμί και νερό μέσα στην έρημο (Γ’ Βασ. 19:5-7) και του μεταφέρει εντολή του Κυρίου (Δ’ Βασ. 1:3), άγγελος σπέρνει τον όλεθρο στην Ιερουσαλήμ (Α’ Παραλ. 21:16), άγγελος θανατώνει τους εχθρούς των Εβραίων Ασσυρίους (Β’ Παραλ. 32:21), άγγελοι προφυλάσσουν τον Ιούδα το Μακκαβαίο από τα βέλη των εχθρών (Β’ Μακ. 10:29-31), άγγελος μπαίνει επικεφαλής του στρατού των Ιουδαίων που νικούν το Σύρο στρατηγό Λυσία (Β’ Μακ. 11:8-11), άγγελοι σώζουν τους Ιουδαίους στην Αλεξάνδρεια από τους εξαγριωμένους ελέφαντες του Πτολεμαίου Δ’ (Γ’ Μακ. 6:16-19), άγγελος μεταβάλλει τη λάβρα του καμινιού του Ναβουχοδονόσορ σε δροσιά και σώζει τους άγιους Τρεις Παίδες (Δαν. Ύμνος 25-26), ο αρχάγγελος Γαβριήλ εξηγεί στον προφήτη Δανιήλ ένα θείο όραμα (Δαν. 8:15-26), άγγελος μεταφέρει αστραπιαία τον προφήτη Αμβακούμ από την Ιουδαία στη Βαβυλώνα, για να πάει φαγητό στον προφήτη Δανιήλ, που βρισκόταν στο λάκκο με τα λιοντάρια (Δαν. Βηλ και Δράκων: 33 39), άγγελος προστάζει τη δούλη του Αβραάμ Άγαρ, που είχε δραπετεύσει από το σπίτι του κυρίου της και πλανιόταν στην έρημο, να γυρίσει πίσω (Γεν. 16;7-14) αλλά και τη σώζει από το θάνατο, όταν πλανιόταν πάλι στην έρημο με το γιο της Ισμαήλ (Γεν. 21 :14-19), άγγελος εμποδίζει τον Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του Ισαάκ, όπως τον είχε προστάξει, για να τον δοκιμάσει, ο Θεός (Γεν. 22:11-18), άγγελος κλείνει το δρόμο στο μάντη Βαλαάμ, όταν αυτός, καβάλα στο γαϊδούρι του, πηγαίνει να καταραστεί τους Εβραίους (Αριθ. 22:22-35), άγγελος προστάζει το Γεδεών να ελευθερώσει τους Ισραηλίτες από τα χέρια των Μαδιανιτών (Κριτ. 6:11-22), άγγελος αποκαλύπτει στη στείρα γυναίκα του Μανωέ ότι θα γεννήσει το Σαμψών (Κριτ. 13:321) και άγγελος, ο αρχάγγελος Ραφαήλ, , προστατεύει θαυμαστά τον Τωβίτ και το γιο του Τωβία (Τωβ. 5:1 κ.ε.).

Στην Καινή Διαθήκη, ο αρχάγγελος Γαβριήλ προαναγγέλλει στο Ζαχαρία τη γέννηση του Ιωάννη του Βαπτιστή (Λουκ. 1:11-20) και στην Παρθένο Μαριάμ τη γέννηση του Ιησού (Λουκ. 1:26-38), άγγελος αναγγέλλει και στους ποιμένες της Βηθλεέμ τη γέννηση του Σωτήρα (Λουκ. 2:8-14), άγγελος αποκαλύπτει στον δίκαιο Ιωσήφ ότι το Παιδί, που θα γεννούσε η Μαριάμ, προερχόταν από το Άγιο Πνεύμα (Ματθ. 1:20), άγγελος προστάζει τον ίδιο να φύγει με τη Θεοτόκο και τον νεογέννητο Κύριο στην Αίγυπτο (Ματθ. 2:13) και να επιστρέψει στην Παλαιστίνη μετά το θάνατο του Ηρώδη (Ματθ. 2:19-20), άγγελος κυλάει την πέτρα του τάφου του Χριστού και αποκαλύπτει στις Μυροφόρες την ανάστασή Του (Ματθ. 28:2-7), άγγελοι εμφανίζονται στους αποστόλους κατά την ανάληψη του Κυρίου στους ουρανούς και τους προαναγγέλλουν τη δευτέρα παρουσία Του (Πραξ. 1 :10-11), άγγελος ελευθερώνει από τη φυλακή τους δώδεκα αποστόλους (Πραξ. 5:17-21), άγγελος στέλνει τον διάκονο Φίλιππο να κατηχήσει και να βαπτίσει τον Αιθίοπα αξιωματούχο (Πραξ. 8:26), άγγελος λύνει τις αλυσίδες του αποστόλου Πέτρου και τον βγάζει από τη φυλακή του Ηρώδη (Πραξ. 12:611).

[Από το βιλίο: Γέροντος Ευστρατίου (Γκολοβάνσκι), “Απαντήσεις σε ερωτήματα χριστιανών”, Ερώτηση 132. Ιερά Μονή Παρακλήτου]

 

 

 

 

 

 

 

 

(Πηγή ηλ. κειμένου: koinoniaorthodoxias.org)

[Ψήφοι: 3 Βαθμολογία: 3.7]