Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτηρίζει την παρένθετη μητρότητα ως εμπορία ανθρώπων

Η κίνηση θα μπορούσε να καταστήσει την πρακτική παράνομη εντός της Ένωσης.


Η παρένθετη μητρότητα θα μπορούσε σύντομα να χαρακτηριστεί ως μορφή εμπορίας ανθρώπων από την ΕΕ.

Στη συνεδρίασή της στις 5 Οκτωβρίου, η μεικτή επιτροπή του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τα δικαιώματα της γυναίκας και τις πολιτικές ελευθερίες πρόσθεσε την παρένθετη μητρότητα στη λίστα των εγκλημάτων που η οδηγία της Ένωσης στοχεύει για την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων.

Η οδηγία, που τέθηκε σε ισχύ το 2011, αναθεωρείται σε μία κρίσιμη στιγμή κατά την οποία η παράλληλη νομοθεσία στους κανόνες που αναγνωρίζουν την γονεϊκή γονιμότητα κινδυνεύει να διευκολύνει την παρένθετη μητρότητα στην Ευρώπη.

Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν σε ισχύ απαγορεύσεις για την παρένθετη μητρότητα, αλλά αρκετά επιτρέπουν την αλτρουιστική παρένθετη μητρότητα ή απλώς δεν την έχουν ρυθμίσει. Ωστόσο, στα άκρα της ΕΕ, σε χώρες από την Ουκρανία έως τη Γεωργία, υπάρχει μια ακμάζουσα εμπορική βιομηχανία παρένθετων μητέρων, της οποίας οι πελάτες προέρχονται από την ΕΕ. Επιπλέον, η Ουκρανία, γνωστή για τη βιομηχανία της παρένθετης μητρότητας, επιδιώκει γρήγορη είσοδο στην ΕΕ.

«Με τον χαρακτηρισμό της παρένθετης μητρότητας ως μορφή εμπορίας ανθρώπων, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ένα ουσιαστικό βήμα προς την πρόληψη της εκμετάλλευσης του γυναικείου σώματος και της εμπορευματοποίησης των παιδιών», ανέφερε σε δήλωση η πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών One of Us. «Αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την αποτελεσματική προστασία των πιο ευάλωτων και την ενεργό καταπολέμηση της εμπορευματοποίησης των ανθρώπινων σωμάτων».

«Αυτή η απόφαση σημαίνει ότι οι πιο αδύναμοι θα προστατεύονται περισσότερο στην Ευρωπαϊκή επικράτεια και τα αγέννητα είναι πιο κοντά στο να θεωρηθούν ως ένας από εμάς από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ», πρόσθεσε η πρόεδρος της One of Us, Marina Casini.

Εξέφρασε την ελπίδα της για την πλήρη ένταξη της παρένθετης μητρότητας στην οδηγία. Η τροπολογία δεν έκανε διάκριση μεταξύ συμφωνιών παρένθετης μητρότητας όπου η παρένθετη μητέρα αποζημιώνεται οικονομικά και εκείνων που δεν της προσφέρεται οικονομικό κίνητρο, πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι μορφές παρένθετης μητρότητας θα χαρακτηρίζονται ως εκμεταλλευτικές.

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής François-Xavier Bellamy με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα γιόρτασε την έγκριση της τροπολογίας που είχε φέρει στο τραπέζι ως πλήρη απαγόρευση της παρένθετης μητρότητας μέσα στην Ένωση.

«Ωραία νίκη σήμερα το πρωί: η πρόταση που κατέθεσα, με την υποστήριξη πολλών συναδέλφων, για απαγόρευση [παρένθετης μητρότητας] στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εγκρίθηκε με πλειοψηφία, τόσο δεξιά όσο και αριστερά, ανάρτησε στο X. «Ένα σημαντικό βήμα για την αξιοπρέπεια των πιο ευάλωτων».

Η θέση για την παρένθετη μητρότητα υποστηρίχθηκε συντριπτικά από τους ευρωβουλευτές με 69 ψήφους υπέρ και 22 αποχές. Κανείς δεν εναντιώθηκε.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή επίσης ενέκρινε τροπολογίες για να συμπεριλάβει την παράνομη υιοθεσία παιδιών από στέγες ως μορφή εμπορίας ανθρώπων και να διασφαλίσει ότι τα θύματα εμπορίας δεν διώκονται για εγκλήματα που αναγκάστηκαν να διαπράξουν. Είναι σύνηθες για θύματα σεξουαλικής εμπορίας να αναγκάζονται να διαπράξουν και άλλα εγκλήματα, όπως ληστεία.

Το σχέδιο διαπραγματευτικής θέσης της επιτροπής πρέπει ακόμα να εγκριθεί από την ολομέλεια του κοινοβουλίου προτού η οδηγία εισέλθει σε τριμερείς διαπραγματεύσεις , αλλά η ευρεία αποδοχή από την Αριστερά και τη Δεξιά να αναγνωριστεί η παρένθετη μητρότητα ως μορφή εμπορίας ανθρώπων είναι πολλά υποσχόμενη.

Η κίνηση θα μπορούσε να καταστήσει την πρακτική παράνομη σε όλη την Ένωση.

 

Bridget Ryder – 6 Οκτωβρίου 2023

 

(Πηγή: enromiosini.gr)

[Ψήφοι: 2 Βαθμολογία: 5]