Π.Ο.Υ.: «Πιθανώς καρκινογόνα» πέντε πασίγνωστα φυτοφάρμακα (Ρούλα Τσουλέα)

Πέντε ευρέως χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα ενδέχεται να είναι καρκινογόνα για τους ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.).

http://assets.tanea.gr/ygeia/files/thumbs/Fytofarmaka_200x100.jpg

Η αρμόδια υπηρεσία του για τον καρκίνο (το περίφημο IARC ή Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου, που εδρεύει στη Λυόν) ανέθεσε σε Ομάδα Εργασίας 17 επιστημόνων από 11 χώρες του κόσμου να εξετάσουν τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία για τα φυτοφάρμακα αυτά και να αποφασίσουν εάν μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στους ανθρώπους ή όχι.

Το συμπέρασμα των ειδικών ήταν ότι τα εντομοκτόνα tetrachlorvinphos και parathion είναι «ενδεχομένως καρκινογόνα» για τον άνθρωπο (ομάδα 2Β της κατάταξης του IARC), ενώ τα malathion, diazinon και glyphosate κατατάσσονται στα «δυνητικά καρκινογόνα» (ομάδα 2Α).

Η κλίμακα επικινδυνότητας του IARC έχει πέντε ομάδες:

* Ομάδα 1. Τα καρκινογόνα για τον άνθρωπο.

* Ομάδα 2Α.Τα δυνητικά καρκινογόνα για τον άνθρωπο

* Ομάδα 2Β. Τα ενδεχομένως καρκινογόνα για τον άνθρωπο

* Ομάδα 3. Τα μη δυνάμενα να ταξινομηθούν ως καρκινογόνα για τον άνθρωπο

* Ομάδα 4. Τα δυνητικά μη καρκινογόνα για τον άνθρωπο.

Η Ομάδα Εργασίας εξηγεί στην επιθεώρηση «The Lancet Oncology» όπου δημοσιεύει τα συμπεράσματά της, ότι τα επιστημονικά στοιχεία για καρκινογένεση σε ανθρώπους είναι ανεπαρκή (inadequate) για τα tetrachlorvinphos και parathion, και περιορισμένα (limited) γα τα malathion, diazinon και glyphosate.

Για όλα, όμως, υπάρχουν επαρκή στοιχεία για καρκινογένεση σε ζώα, με εξαίρεση το diazinon για το οποίο είναι περιορισμένα, προσθέτει.

Σύμφωνα με τον βρετανικό «Guardian», στην ανακοίνωση αυτή αντέδρασε η Monsanto, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής γεωργικών προϊόντων στον κόσμο η οποία παράγει ζιζανιοκτόνο που περιέχει glyphosate.

Η Monsanto αμφισβήτησε τα συμπεράσματα των ειδικών της IARC λέγοντας πως τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία δεν τα υποστηρίζουν και ζήτησε από τον ΠΟΥ να συγκαλέσει επειγόντως συνάντηση για να τα εξηγήσει.

«Δεν ξέρουμε πως έφτασε η IARC σε αυτό το συμπέρασμα, το οποίο αποτελεί τόσο δραματική απόκλιση από εκείνα όλων των ρυθμιστικών Αρχών του κόσμου», είπε ο κ. Φίλιπ Μίλερ, αντιπρόεδρος Παγκόσμιων Ρυθμιστικών Υποθέσεων της Monsanto.

(Πηγή: ygeia.tanea.gr)


ΣΧΕΤΙΚΟ:

έκκληση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου να απαγορεύσει αμέσως τη χρήση του στην Ελλάδα.

[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]