Κινητά… κι ύστερα έφυγαν οι μέλισσες (Ν. Παυλοπούλου)

ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ απειλούν με αφανισμό τις μέλισσες, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα η ακτινοβολία τις αποπροσανατολίζει και δεν γυρνούν στις κυψέλες τους. Η Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας, το σύνδρομο CCD όπως λέγεται, ωθεί τους «κατοίκους» μιας κυψέλης, εκτός από τη βασίλισσα και ορισμένες εργάτριες, να εξαφανίζονται μυστηριωδώς. «Καμπανάκι» για τη μελισσοκομία και στην Ελλάδα

Εάν κάποτε οι μέλισσες αφανιστούν από προσώπου Γης, δε θα απομείνουν στον άνθρωπο παραπάνω από τέσσερα χρόνια ζωής!

Η ζοφερή προφητεία που είχε κάνει κάποτε ο Αλβέρτος Αϊνστάιν ελπίζουμε να μην επαληθευτεί ποτέ. Οι έρημες κυψέλες ωστόσο που πληθαίνουν μυστηριωδώς τα τελευταία χρόνια, αυξάνουν την ανησυχία της παγκόσμιας επιστη­μονικής κοινότητας. Από την Ελλάδα μέχρι τις ΗΠΑ, ο πληθυσμός των εντόμων εξαφα­νίζεται μαζικά. Αιτία η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που έρχεται να δώσει τροφή στη διαμάχη για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι αχώριστοι «σύντροφοι» της καθημερινότη­τάς μας. Η αγάπη μας για την τεχνολογία και τα «δώρα» της δεν απειλεί μόνο τις μέλισσες, εξηγούν οι ειδικοί, αλλά και την ίδια την επιβίωσή μας. Κι αυτό γιατί η μέλισσα, ως ο καλύτερος επικονιαστής απ’ όλα τα έντομα, είναι απαραίτητη για τη γονιμοποίηση δεκάδων δέντρων και φυτών. Χωρίς αυτή, οι σοδειές θα μειω­θούν δραματικά και μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού θα πεινάσει.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τις ανησυχητικές διαπιστώσεις διατύπωσαν Γερμανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λαντάου. Σύμφωνα με τη θεωρία τους, η ακτι­νοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα και οι άλλες συσκευές τελευταίας τεχνολογίας επηρεάζουν την έμφυτη ικανότητα των μελισσών να βρίσκουν το δρόμο της επιστρο­φής προς την κυψέλη. Ένα είδος… ιού του AIDS που πλήττει τη μελισσοκομία, η Δια­ταραχή Κατάρρευσης Αποικίας, το σύνδρομο CCD (Colony Collapse Disorder) όπως λέγεται, ωθεί τους «κατοίκους» μιας κυψέλης, εκτός από τη βασίλισσα και ορισμένες εργάτριες, να εξαφανίζονται μυ­στηριωδώς. Το καμπανάκι του κινδύνου ήχη­σε για πρώτη φορά το περασμένο φθινόπωρο στις ΗΠΑ, με τη Δυτική Ακτή να έχει χάσει το 60% του πληθυσμού των μελισσών της. Εκτοτε το σύνδρομο CCD επε­κτάθηκε μεταξύ άλλων στη Γερ­μανία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Ελλάδα και εσχάτως και τη Βρετανία. Η νέα γερμανική μελέτη έρχεται να προστεθεί στις μέχρι σήμερα θεωρίες για το φαινόμενο που αποδεκατίζει τον πληθυσμό των μελισσών. Οι συντάκτες της εξηγούν πως οι μέλισσες που πετούν, για να αναζη­τήσουν νέκταρ αρνούνται να επι­στρέψουν στις κυψέλες τους, όταν «διαισθάνονται» σε μικρή ακτίνα κεραίες κινητής τηλεφωνίας. «Η πιθανότητα αυτή είναι πολύ μεγάλη», δηλώνει ο δρ Τζορτζ Κάρλο, επικεφαλής παλαιότερης αμερικανικής έρευνας για τους κιν­δύνους της κινητής τηλεφωνίας. Οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα ότι για τους θανάτους των μελισσών ευθύνονταν οι κλιματι­κές μεταβολές, τα εντομοκτόνα, τα ακάρεα και οι γενετικά τροποποι­ημένες σοδειές.
(Πηγή: «Ελεύθερος Τύπος» 16/4/2007)

 

[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]