Η ENCA Hellas (Ελληνικό Δίκτυο για το Σεβασμό στη Γέννα) εγκυμονεί κινδύνους για την πίστη (Πρεσβ. Βασίλειος Σπηλιόπουλος)

(Πηγή: “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ“)

Το «Ελληνικό Δίκτυο για το Σεβασμό στη Γέννα» ή αλλιώς ΕΝCA Hellas είναι ένα δίκτυο φορέων και οργανισμών οι οποίοι δικτυώνονται προκειμένου να ενισχύσουν και να προωθήσουν τόσο την περιγεννητική φροντίδα στη χώρα μας και τον σεβασμό στην ίδια τη γέννα, όσο και τον φυσιολογικό τοκετό, το μητρικό θηλασμό και γενικώς την ιδέα ότι η γέννα είναι μια φυσική διαδικασία και όχι μια ασθένεια που απαιτεί ιατρική παρέμβαση, όχι μια ιατρική πράξη.

Είναι ευνόητο και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε ευθύς εξ αρχής ότι οι σκοποί του δικτύου είναι αγαθοί και οι στόχοι επαινετοί. Όμως, για μια ακόμη φορά, τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη των σκοπών και οι φιλοσο­φικές ιδέες που μειγνύονται και σερβίρονται μαζί με τους κατά τα άλλα αγαθούς σκοπούς, μας υποχρεώνουν να προβάλλουμε ενστάσεις και να ενημερώσουμε εκείνους τους πιστούς που ενδιαφέρονται να κρατήσουν την Ορθόδοξη Πί­στη τους κρυστάλλινη και ανόθευτη από κάθε πλάνη, ότι οι ιδέες και οι πρακτικές που προωθεί το δίκτυο είναι ασυμβίβαστες με την Πίστη μας και προβάλλονται από το κίνημα της «Νέας Εποχής».

Όσο, λοιπόν, και αν επαναλαμβανόμαστε ή όσο κι αν γινόμαστε κουραστικοί είμαστε υποχρεωμένοι για μια ακόμη φορά να επισημάνουμε το γεγονός ότι οι διάφορες ομάδες, σύλλογοι, σωματεία, Μ.Κ.Ο χρησιμοποιούν πραγματικές ή πλασματικές, μεγάλες ή μικρές ανάγκες που προκύπτουν στην καθημερινότητά μας για να προωθήσουν τις ιδέες της «Νέας Εποχής» δηλητηριάζοντας και νοθεύοντας το ορθόδοξο φρόνημα, ασχέτως αν αυτό γίνεται συνειδητά ή ασυνεί­δητα. Έτσι μέσα από κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, από την υγεία μέχρι τη διακόσμηση, εισβάλλουν αλλότριες φιλοσοφίες που αλλοιώνουν το Ορθόδοξο φρόνημά μας και συνεπώς και το ήθος μας, το βίωμά μας, με σοβαρό τον κίνδυνο να μην βιώνουμε τη Βασιλεία του Θεού. Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι η άρνηση της Πίστεως, ακόμη και όταν γίνεται ακουσίως και ασυνειδήτως, πάντως μας απογυμνώνει από τη Θεία Χάρη και μας καθιστά ψεύ­τες και ασυνεπείς μπροστά στις υποσχέσεις που δώσαμε κατά τη Βάπτισή μας, αποτασσόμενοι κάθε μεθοδεία του πονηρού.
Ας δούμε, όμως, τι ακριβώς εννοούμε, μέσα από το «ημερολόγιο ανοιχτών δράσεων» του δικτύου που εντάσσεται στα πλαίσια της «διεθνούς εβδομάδας για το σεβασμό στη γέννα» και λαμβάνει χώρα από 20 έως 27 Μαΐου σε όλη σχε­δόν την Ελλάδα. Ένα «ημερολόγιο» μέσω του οποίου δοξάζεται και λατρεύεται ο Ολισμός και ο θεός του Ολισμού και αυτή η κτίση παρά ο Κτίσας!
Ξεκινούμε από την 18η Μαΐου και την Τρίπολη όπου θα πραγματοποιηθεί διημερίδα-οικοσυνάντηση «οι σπόροι της ζωής» με ομιλία με θέμα «σεβασμός στη γη, σεβασμός στη γέννα». Προφανώς πρόκειται για μια προσπάθεια να συν­δεθεί η οικολογία, (η κακή της πλευρά πού δεν αναφέρεται στην προστασία του περιβάλλοντος, ως δώρο Θεού, από τον άνθρωπο που ο Θεός όρισε διαχειριστή του αλλά που προτρέπει σε απολυτοποίηση και λατρεία της κτίσεως), με τη γέννα του ανθρώπου. Αυτό εξάλλου επιβεβαιώνεται και από τη συμμετοχή της κοινότητας «ΠΕΛΙΤΙ», η οποία προβάλλει σαφώς ολιστικές και ανατολίτικες φιλοσοφικές ιδέες και πρακτικές και κάθε άλλο παρά συμβατή με την Ορ­θόδοξη Πίστη και ζωή μπορεί να χαρακτηρισθεί – παρά το ατυχές γεγονός της προβολής της και συνεργασίας της με Μονές και Μητροπόλεις της Εκκλησίας μας.
Στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα μιλήσουν η κ. Μαρία Ανδρεουλάκη, γενική συντονίστρια του δικτύου, ιδρυτικό μέλος και βασικός παράγοντας, και ο κ. Μάριος Δεσύλλας.
Η κ. Ανδρεουλάκη, σύμφωνα με το βιογραφικό της που βρήκαμε στη σελίδα mitrotita.org, είναι «ιδρυτικό μέλος της Ευτοκίας… και των ομάδων BirthVoice και ΕNCA Hellas. Eκπαιδεύτηκα ως βοηθός μητρότητας από τον Michel Odent (Paramana-Doula Course), τη Gloria Lemay (Doula Course/ΒirthLove) και τον Οργανισμό DONA International. Βρήκα στήριξη και έμπνευση για τη δουλειά μου μέσα από τη σπουδή των θεραπευτικών μεθόδων Ρέικι και Ρεφλε­ξολογίας, όπως και από τις σπουδές μου στη μουσική και τον χορό. Τα τελευταία 10 χρόνια μαθήτευσα δίπλα στον Frederick Leboyer πάνω στην ευεργετική χρήση της αναπνοής, του ήχου και της κίνησης στη διάρκεια της εγκυμοσύ­νης και του τοκετού. Συνεχίζω να δραστηριοποιούμαι μέσα από τη διοργάνωση και συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια, εμψύχωση ομάδων, ομιλίες, έρευνα, δικτύωση, μετάφραση και διερμηνεία, και συμμετοχή σε εκπαιδευ­τικά προγράμματα και εθελοντικά κοινωνικά δίκτυα. Είμαι η επίσημη Ελληνίδα εκπρόσωπος για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιγεννητικών Οργανισμών (European Network of Childbirth Associations ENCA) και τον Διεθνή Οργανισμό DONA International, και ενεργό μέλος του Συλλόγου Βοηθών Μητρότητας».
Ο σύλλογος «ΕΥΤΟΚΙΑ» είναι ένας σύλλογος που επίσης προωθεί όλες τις εναλλακτικές θεραπείες ή Ανορθόδοξες Θεραπευτικές Μεθόδους κατά τον Ιατρικό Σύλλογο, τη γιόγκα και άλλες θρησκευτικές πρακτικές. Η δε ρεφλεξολο­γία και το  ρέικι  συμπεριλαμβάνονται στις εναλλακτικές θεραπείες, οι οποίες στηρίζονται στον ολισμό, στην άποψη δηλαδή ότι τα πάντα έχουν δημιουργηθεί από εκροή της Θείας ουσίας και άρα τα πάντα είναι Θεός, και σαφέστατα έρχο­νται σε αντίθεση με την διδασκαλία της Εκκλησίας μας περί Ενός Μοναδικού και Προσωπικού Θεού που δημιούργησε με δημιουργική πράξη τα πάντα. Μέσα στα ίδια πλαίσια ακριβώς κινείται και η διδασκαλία του Frederick Leboyer που έγραψε το σχετικό του βιβλίο «Γέννα χωρίς βία» στις Ινδίες υπό την καθοδήγηση του δασκάλου του, γράφε του γκουρού του, Swami Prajnanpad. Ο ίδιος έχει ασχοληθεί με τις μεθόδους Τai Chi και Chi Kung, επίσης στηριζόμενες στον ολισμό, την ηχοθεραπεία και τη γιόγκα, όπως μας ενημερώνει ο σύλλογος «ΕΥΤΟΚΙΑ».
Η κ. Ανδρεουλάκη επίσης συνεργάζεται και με την ομάδα «Μάνα Γαία» η οποία, όπως πληροφορούμαστε από την αντίστοιχη ιστοσελίδα Managaia.gr, προβάλλει επίσης τη ρεφλεξολογία, και μάλιστα την παιδική, τη γιόγκα και τη νηστειοθερα­πεία. Επίσης, πολύ χαρακτηριστικό είναι ένα άρθρο που προβάλλει την εορτή των Χριστουγέννων ως γιορτή του φυσιολογικού τοκετού και τίποτα παραπάνω, όπως και το κεντρικό κείμενο που ομολογεί τη λατρεία και προσκύνηση της γης, το οποίο τιτλοφορείται «Μάντρα στη Μάνα Γη» και λέει τα εξής: «Υποκλίνομαι στην αρχέγονη δύναμη, υποκλίνομαι στην πιο αρχαία και σοφή δύναμη, υποκλίνομαι στη δημιουργική δύναμη, υποκλίνομαι στη μεγάλη Μητέρα Γη». Αν αυτά δεν αποδεικνύουν τη νοοτροπία της σεβαστής κατά τα άλλα κ. Ανδρεουλάκη και το φιλοσοφικό υπόβαθρο του κατά τα λοιπά όμορφου αγώνα της, τότε τι άλλο επιζητούμε;
Ο δε κ. Δεσύλλας αναφέρει στο βιογραφικό του μεταξύ άλλων: «Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1962. Σπούδασα γεωπονική στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Στην Ολλανδία το 1987, είχα την τύχη να γνωρίσω την βιολογική γεωργία. Γυρνώντας στην Ελλάδα συνέβαλα στο να αρχίσει το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα βιοκαλλιέργειας της ελιάς, στη Μάνη (Blaeuel). Από τότε έχω βοηθήσει ως σύμβουλος, πολλά μικρά και μεγάλα αγροκτήματα σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, να κάνουν το πέρασμα στη βιολογική γεωργία. Ψάχνοντας να βρω τη σύνδεση του πνευματικού με τη γεωργία γνώρισα το έργο του R. Steiner και τη βιοδυναμική. Το 2001 ήρθα σε επαφή με το ιταλικό Ινστιτούτο Eureka, που προωθεί την ομοιοδυναμική γεωργία (σύνθεση της βιο­δυναμικής με την ομοιοπαθητική). Θέλοντας να συμβάλλω στη διάδοση της βιολογικής ιδέας συμμετείχα σε φορείς του χώρου, όπως ο Σ.Ο.Γ.Ε. (περιοδικό «Βιοκαλλιέργειες»), ο Οργανισμός Πιστοποίησης ΔΗΩ (ιδρυτικό της μέλος) και η βιοδυναμική ομάδα (έκδοση του «εν δυνάμει»). Κάναμε σεμινάρια και ομιλίες σε όλη την Ελλάδα, σε γεωπόνους, φοιτητές, αγρότες, ερασιτέχνες, αλλά και παιδιά. Με δύο συναδέλφους, έχουμε συγγράψει το βιβλίο «Στοιχεία Βιολογικής Γεωργίας» για λογαριασμό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (του Υπ. Παιδείας). Έχουν δημοσιευτεί γύρω στα 20 άρθρα μου για τεχνικά και ιδεολογικά θέματα της βιολογικής γεωργίας. Από το 2003 δίνω συμβουλές για την ομοιοδυναμική καλλιέργεια».
Οφείλουμε δε να σημειώσουμε ότι το βιογραφικό αυτό είναι αναρτημένο στην σελίδα της «ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ» (akadimia.gr),  όπου προβάλλονται όλες οι εναλλα­κτικές θεραπείες. Να υπογραμμίσουμε επίσης τη σχέση του κ. Δεσύλλα με την Ανθρωποσοφία του Steiner, και την ομοιοδυναμική καλλιέργεια (απλοϊκά, ομοιοπαθητική καλλιέργεια που χρησιμοποιεί και την αστρολογία) που αποτε­λεί, όπως ο ίδιος λέει, τη σύνδεση του «πνευματικού» με την γεωργία.
Στην Καστοριά βρίσκουμε την κ. Άννα Μελίδου, δασκάλα γιόγκα η οποία, όπως πληροφορούμαστε από το βιογραφικό της στη σελίδα «Αρμονία Γιόγκα Στούντιο» (yogarmonia.com), έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για την «Ολι­στική προετοιμασία της γυναίκας (εγκυμοσύνη- τοκετός -λοχεία-θηλασμός) στο Life Therapy Academy στη Θεσσαλονίκη», ακαδημία εναλλακτικών θεραπειών, ενώ, όπως ομολογεί η ίδια «στην yoga βρήκε σωματική και ψυχική δύ­ναμη, ενώ την λάτρεψε γιατί βρήκε τον τρόπο να μεταδίδει στους άλλους την ηρεμία που έχει πάντα η ίδια».
Την ίδια μέρα (20 Μαΐου) στο Μαρούσι η κ. Ανδρεουλάκη θα διδάξει θεωρία και πρακτική της ρεφλεξολογίας. Η Χάρις Παπανικολάου, δασκάλα γιόγκα, σωματική θεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ, θα προβάλει ντοκιμα­ντέρ σχετικό με το θέμα στο Ψυχικό. Η κ. Όλγα Γκουνή, προγεννητική ψυχοθεραπεύτρια και Διευθύντρια του Κέντρου Προγεννητικής Ψυχολογίας «cosmoanelixis» θα πραγματοποιήσει γιορτή για το κα­λωσόρισμα των αγέννητων παιδιών. «Οι μνήμες με τις οποίες ασχολείται η προγεννητική ανάλυση είναι μνήμες με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση. Θα μπορούσαμε να τις πούμε τραυματικές. Και είναι απαραίτητο να τις ανασύρουμε και να τις θεραπεύσουμε επειδή, όπως γίνεται με τα περισσότερα συναισθηματικά φορτισμένα γεγονότα, ασυνείδητα ζούμε στη σκιά τους. Δηλαδή, ζούμε και αντιδρούμε συναισθηματικά, λες και το γεγονός εξελίσσεται τώρα. Για να φύγουμε από τον αντίκτυπο του γεγονότος, είναι απαραίτητο να το αναθεωρήσουμε και να το απελευθερώσουμε… Το μοντέλο της Ολιστικής Προγεννητικής Ανάλυσης λέει ότι μπορούμε πολύ εύκολα να ανακαλύψουμε τις αιτίες αυτών των αντιδράσεων και συμπερι­φορών με τη Θεραπεία της Προγεννητικής Μνήμης. Όλη η δουλειά γίνεται με τον Ανώτερο Εαυτό του ανθρώπου κι όχι την προσωπικότητά του, επειδή η βασική λειτουργία της προσωπικότητας είναι να προστατεύσει τον άνθρωπο από τον πόνο κι έτσι δεν φέρνει μπροστά οδυνηρές μνήμες» (http://www.ionianet.gr/content.php?cat_id=23&id=285). Αν, λοιπόν, λίγο προσέξουμε θα δούμε «ολιστική ανάλυση» και δουλειά με τον «Ανώτερο Εαυτό». Αντί δηλαδή πράγματι να προσπαθήσουμε «εκ κοιλίας μητρός» να χαριτώσουμε τον άνθρωπο, όπως έλεγε ο π. Πορφύριος, παραδίδουμε το έμβρυο σε ολιστικές «θεραπευτικές» μεθόδους και σε αυτοεξελικτικές μεθόδους, παρου­σιάζοντας το ίδιο ψεύδος που ο διάβολος παρουσίασε στην Εύα – και εμπλέκοντάς το με αμφίβολες «ενέργειες»!
Εκτός δε όλων των παραπάνω η κ. Γκουνή μιλά και για θεραπεία με τις δυνάμεις του νου προβάλλοντας σχετικούς θεραπευτές και μεθόδους. Διαβάζουμε σε άρθρο στο cosmoanelixis.gr: «Όλα είναι στο Νου σας»: « δεν είναι μόνο το όνομα της εκπομπής που ο Tag και η Judith Powell παρουσιάζουν στην Αμερικανική τηλεόραση. Είναι επίσης η φιλοσοφία της δουλειάς τους, η αποτελεσματι­κότητα της οποίας δοκιμάστηκε προσωπικά από τον ίδιο τον Tag όταν πριν από 20 χρόνια θεράπευσε με τις δυνά­μεις του Νου του το πόδι του». Σημειωτέον ότι θεραπεύτηκε με το νου του από οστεομυελίτιδα, ενώ το άρθρο καταλήγει με τα εξής καταπληκτικά : «δεν είναι τυχαίο βέ­βαια ότι ο Tag, μεταξύ άλλων, έχει πά­ρει το Προεδρικό Κύπελλο του Silva Mind Control σαν ο καλύτερος ομιλη­τής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τελειώνοντας τη συνέντευξή μας, όμως, ζη­τάμε από τους Powell να περιγράψουν με λίγα λόγια την δουλειά τους». «Πρακτική μεταφυσική που στηρίζεται σ´ εκτε­ταμένη έρευνα», μας λένε. Και συνεχίζουν: «Να θυμόμα­στε ότι το ΅μετα-΅  σημαίνει πέρα από, παράλληλα με. Δεν μπορείς να χωρίσεις τη Φυσική από τη Μεταφυσική. Εί­ναι η ίδια «δύναμη» χρησιμοποιώντας διαφορετική λέξη. Όποιος δεν μπορεί να καταλάβει πως η Φυσική και η Με­ταφυσική είναι το ίδιο, απλά έχει περιορισμένο λεξιλόγιο»».
Την ίδια μέρα στο Χαλάνδρι η κ. Βαπορίδη θα διδάξει Aqua yoga για εγκύους επιβεβαιώνοντας ότι η φιλοσοφία των ανατολικών θρησκειών έχει εισβάλει σε κάθε πτυχή της ζωής μας και με κάθε μορφή. Εξάλλου η κ. Βαπορίδου μας εξηγεί ότι «Το aqua yoga βασίζεται στις αρχές της yoga και στόχος του είναι να βοηθήσει τη μέλλουσα μητέρα και το μωρό να χαλαρώνουν, απολαμβάνοντας μαζί απλές κινήσεις, συνδυασμένες με τον έλεγχο της αναπνοής» (familylife.gr).
Την Τρίτη 21 Μαΐου βλέπουμε εκδήλωση με την κ. Γεωργία Φραγκάκη και τον διαδικτυακό ραδιοσταθμό «Υπερνόηση». Η κ. Φραγκάκη, στο αυτοβιογραφικό της    (http://ypernoisisradio.gr), μας λέει ότι: «Ασχολήθηκα με την αυτογνωσία μου μέσα από τη διδασκαλία του ´δέντρου της ζωής´ και διάφορα σεμινάρια και βιβλία». Αν και δεν μας λέει ξεκάθαρα τι είναι η διδασκαλία «του δέντρου της ζωής» στην οποία αναφέρεται, πρέπει να σημειώσουμε ότι το «δέντρο της ζωής» είναι μία καμπαλιστική θεωρία που ερμηνεύει υποτίθεται τη δημιουργία του κόσμου από τα Σεφιρώθ και έχει απόλυτη σχέση με το μυστικισμό και τη μαγεία.
«Η επαφή μου με την σωματική ψυχοθεραπεία με τη μέθοδο της Βιοσύνθεσης (www.biosynthesis.gr) ήταν καθοριστική για την πορεία μου». Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια μέθοδο αυτοπραγμάτωσης που, σύμφωνα με την διαφημιζόμενη ιστοσελίδα, «ιδρύθηκε από τον David Boadella». «Η Βιοσύνθεση ερευνήθηκε και εξελίχθηκε από τον David Boadella τα τελευταία 30 χρόνια και συνεχίζει να εξελίσσεται θεωρητικά και με ένα ευρύ φάσμα πρακτι­κών εφαρμογών από τους Silvia Specht Boadella και David Boadella καθώς και από στελέχη του International Faculty of Biosynthesis. Η Βιοσύνθεση βασίζεται στις ενεργητικές θεωρίες του Wilhelm Reich καθώς και στις ανακαλύψεις των Francis Mott και Frank Lake σχετικά με τις προ και περιγενετικές διαδικασίες. Επηρεάστηκε επίσης σημαντικά από την έρευνα του Stanley Kelleman σχετικά με τις διαμορφωτικές διαδικασίες και την συναισθηματική ανατομία. Η βασική επιστημονική ιδέα βασίζεται στις ανακαλύψεις του κβαντικού φυσικού David Bohm σχετικά με την σημασία του σώματος, καθώς και του βιολόγου Rupert Sheldrake σχετικά με τα μορφογενετικά πεδία» (http://www.psychodos.gr). Ας θυμίσουμε ότι ο Βίλχελμ Ράιχ πίστευε ότι όσο πιο περιορισμένη είναι η δυνατότητα οργασμού τόσο οξύνονται οι ψυχικές παθήσεις.  Ο Ράιχ γελοιοποιήθηκε από τον επιστημονικό κόσμο και φυλακίστηκε για τις επικίνδυνες απόψεις και μεθόδους του. Σχεδόν αυτονόητο τυγχάνει ότι οι απόψεις του Ράιχ είναι γεμάτες με αποκρυφισμό! Τα ίδια ισχύουν και για πολλούς άλλους από τους αναφερομένους.
«Είμαι ενεργό μέλος της Ροδιάς, μιας πρωτοβουλίας γονέων και εκπαιδευτικών που εμπνευσμένοι από την παιδαγωγική του Ρούντολφ Στάινερ χτίζουν μια νέα άποψη για την εκπαίδευση». Ο Ρούντολφ Στάινερ, τον οποίο αναφέραμε και παραπάνω, ήταν μέλος της Θεοσοφικής εταιρείας από την οποία διασπάστηκε. Δεν πιστεύει στην ύπαρξη προσωπικού Θεού αλλά σε απρόσωπο πνεύμα, υιοθετεί πλήρως τις θεωρίες του κάρμα και της μετενσάρκωσης μέσω της οποίας επιστρέφει ο άνθρωπος στον απρόσωπο θεό, ερμηνεύει την Αγία Γραφή αποκρυφιστικά και θεωρεί ότι οι Απόστολοι, ακόμα και ο ίδιος ο Χριστός, πέρασαν από διάφορα μυητικά στάδια. Αξιοσημείωτο είναι ότι τις απόψεις αυτές τις προωθεί η «Ανθρωποσοφία», όπως λέγεται η κίνηση που ίδρυσε ο Στάινερ, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μέσω της προσπάθειας ίδρυσης σχολείων που βασίζονται στις θέσεις του Στάινερ.
Στα ίδια ακριβώς πλαίσια κινείται και όλο το διαδικτυακό ραδιόφωνο «Υπερνόηση» που προβάλλει κάθε ολιστική και αποκρυφιστική ιδέα. Καθαρώς ολιστικό είναι και το κέντρο HOPE Centro Rosas που βρίσκεται στην Αθήνα και με­τέχει ενεργά στο πρόγραμμα του δικτύου.
Μέσα, όμως, από τις σελίδες του προγράμματος θα βρούμε ακόμη ομιλίες και σεμινάρια για τα ανθοϊάματα Bach και την ανθοθεραπεία.
Την κ. Έλενα Γκώγκου που ταυτοχρόνως είναι θεραπεύτρια σιάτσου, ρέικι, ηχοθεραπείας, χρωματοθεραπείας, ανθοϊαμάτων και Time Therapy.
Την κ. Νίτυα Γεωργοπούλου θεραπεύτρια Tibetan Pulsing το οποίο «είναι το θεραπευτικό σύστημα που βασίζεται πάνω σε τεχνικές που χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν στα μοναστήρια του Θιβέτ και της Κίνας, εδώ και 5000 χρόνια. Πρόκειται για το συνδυασμό Ήχος – Άγγιγμα – Παλμός της Καρδιάς. Αυτό το άγγιγμα και ο παλμός της καρδιάς ενεργούν πάνω στο νευρικό μας σύστημα, διασπώντας και εξαλείφοντας την αρνητική ενέργεια και τα μπλοκαρίσματα που έχουν συσσωρευτεί. Τα μπλοκαρίσματα, έχουν δημιουργηθεί και αποτυπωθεί πάνω στο νευρικό μας σύστημα μέσα από τα ψυχικά και συναισθηματικά σοκ που έχουμε περάσει, κυρίως στην παιδική, βρεφική, ακόμα και εμβρυακή ηλικία»( http://www.tibetanpulsing.gr/).
Τις κυρίες Ήρα Φωστηροπούλου και Τάμι, Πιστοποιημένες θεραπεύτριες baby bonding & baby yoga.
Την κ. Λαμπρινή Σταμάτη η οποία «συνεχίζει την εκπαίδευσή της στη Συστημική Ψυχολογία, στη δυναμική της οικογένειας και των ομάδων, στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (Α.Κ.Μ.Α.)» (http://projectmamamila.gr). Ιδρυτής του Α.Κ.Μ.Α τυγχάνει ο Γεώργιος Βασιλείου του οποίου το βιβλίο «Μεταφυσικό ημερολόγιο» αν κανείς διαβάσει, θα καταλάβει αμέσως την άμεση σχέση του με τον αποκρυφισμό και τη «Νέα Εποχή». Ο ίδιος ήταν ιδρυτής και της ομάδας με το όνομα «ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΩΣ», η οποία είναι στον Κατάλογο των αιρέσεων της Ζ´ Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης, όπως μπορείτε να δείτε εδώ.
Την κ. Έλντα Λάτη που μας διηγείται σχετικά με την γέννηση της κόρης της : «Η μικρή μου γεννήθηκε σε τρεις ώρες την ημέρα που είχα διαλέξει. Ήταν 41 εβδομάδων, Κυριακή με Νέα Σελήνη, μέρα της Άρτεμης, προστάτιδας του τοκετού» (http://momofhappiness.blogspot.gr).
Τις κυρίες Ελευθερία Δημοπούλου, πρόεδρο του συλλόγου «ΕΥΤΟΚΙΑ», Ευαγγελία Φιλιππάκη, μέλος του συλλόγου και Ευαγγελία Χρηστάκου, αντιπρόεδρο του συλλόγου που έχει παρακολουθήσει, όπως η ίδια μας λέει «σεμινάρια και συνέδρια γύρω από θέματα θηλασμού και εναλλακτικών μεθόδων τοκετού, ομοιοπαθητικής, ρεφλεξολογίας και αποκατάστασης πυελικού εδάφους» (http://www.eutokia.gr).
Το κέντρο ΟΜ Oriental Medicine & Shiatsu Training Centre «ένα ειδικευμένο κέντρο εκπαίδευσης στις μεθόδους της Φυσικής Θεραπευτικής και Παραδοσιακής Ανατολικής Ιατρικής» (http://shiatsu.gr).
Τον κ. Γιώργο Παντούλα, που ειδικεύεται στο θέμα «Η δια χειρός θεραπευτική στην αρχαία Ελλάδα» (http://www.youtube.com/watch?v=cLvSUwCvRrU) και την οστεοπαθητική, «ένα σύστημα ολιστι­κής αξιολόγησης και θεραπείας που αναγνωρίζει παθολογίες και δυσλειτουργίες στην ανθρώπινη κατασκευή, και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση και διόρθωσή τους» (http://www.osteopathy.gr).
Την κ. Γαία Λάσκου, η οποία συνεργάζεται με τον νεοεποχήτικο σύλλογο «Νέα Γουινέα» και «εργάζεται ως βοηθός μητρότητας τοκετού, δασκάλα περιγεννητικής γιόγκα, χορεύτρια και δασκάλα του χορού της κοιλιάς και ενεργειακή θεραπεύτρια.» (http://neaguinea.org/2510-εκδήλωση-για-την-αυτοδιαχείριση-του).
Την κ. Σοφία Τσουμάκη, η οποία «ασκήθηκε και εκπαιδεύθηκε σε διάφορα συστήματα ενεργειακών θεραπειών (πρανική θεραπεία, ρέϊκι, πνευματική θεραπεία κ.α.) καθώς και στη γιόγκα…. το 1998, έρχεται σε επαφή με τη διδασκαλία του Γιόνα, μέσα από τη θεραπεύτρια και δασκάλα της Ιωάννα Γκολφινοπούλου. Το 2000 ολοκληρώνει τις σπουδές της, ως εισηγήτρια στο σύστημα της Σατυανάντα γιόγκα (ένα γιογκικό σύστημα που δίνει έμφαση στην καλλιέργεια της επίγνωσης ως τρόπο ζωής), ενώ το 2002 ολοκληρώνει επίσης το πρώτο έτος ανώτατων ακαδημαϊκών σπουδών στη φιλοσοφία της γιόγκα του Γιογκικού Πανεπιστημίου του Μπιχάρ της Ινδίας σε συνεργασία με το Σατυανάντασραμ Ελλάδος. Το 2001 ξεκινά η εκπαίδευσή της στη μέθοδο της Συστημικής Αναπαράστασης Ανθρωπίνων και Οικογενειακών συστημάτων (ένα εναλλακτικό [βλέπε αποκρυφιστικό] σύστημα οικογενειακής θεραπείας του φιλόσοφου/ψυχοθεραπευτή Μπέρτ Χέλινγκερ) στην Αθήνα με τον Δημήτρη Σταυρόπουλο, η οποία θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 5 χρόνια στο εξωτερικό με τον ίδιο τον Μπέρτ Χέλινγκερ και τους μαθητές του. Το 2008 ολοκληρώνει στην Αυστρία τη μετεκπαίδευσή της στη[ν] Πνευματική Αναπαράσταση, τη νέα μέθοδο Συστημικής Αναπαράστασης Οικογενειακών Συστημάτων, με τον ίδιο το Μπέρτ Χέλινγκερ, ενώ ξεκινά την εκπαίδευσή της στο θεραπευτικό σύστημα της παιδο­ψυχολόγου Γίρινα Πρέκοπ “αγκαλιά αγάπης”, που εστιάζεται στη θεραπεία των οικογενειακών σχέσεων και των τραυμάτων της παιδικής ηλικίας. Έχει επίσης μυηθεί στη τέχνη του “αυθεντικού παιχνιδιού” του Φρέντ Ντόναλντσον, στη “διαισθητική θεραπεία” της Βίβιαν Μέντζιβαρ και είναι εκπαιδεύτρια του Μούνεϊ-Κι στην Ελλάδα (ένα σύστημα μυήσεων που δόθηκε στην ανθρωπότητα από τους σαμάνους του Περού για να υποστηρίξει την προσωπική εξέλιξη των ατόμων). Από το 2000 διδάσκει γιόγκα και συντονίζει ομάδες αυτογνωσίας. Εργάζεται επίσης ως συστημική σύμβουλος με τη μέθοδο του Μπέρτ Χέλινγκερ, συντονίζοντας Οικογενειακές Αναπαραστάσεις τόσο σε ομαδικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο». (http://www.neoyoga.gr/page3.php).
Ας δούμε όπως ποιος είναι ο Γιόνα: «Ο Γιόνα, δάσκαλος της Ιωάννας από πολλά χρόνια, είναι μια μη-φυσική οντότητα που διδάσκει την ελευθερία και την αγάπη δίχως όρους, μιλώντας δια μέσου του μέντιουμ Χάσκα Χάρισον. Με την παρουσία του Γιόνα εκεί, η Ιωάννα μπορεί επιτέλους να πάρει απαντήσεις στα βαθιά ερωτήματα της σχετικά με τους κύκλους» (http://playandheal.com/Greek/Books%20Information/Other%20Books/prophecy.php). Μιλάμε δηλαδή για σκληρό πνευματισμό!
Την κ. Σοφία Κοτζαλοϊζόγλου κλινική και ολιστική αρωματοθεραπεύτρια.
Το στούντιο Armonia Yoga όπου διδάσκονται όλα τα είδη Yoga.
Την κ. Αθηνά Σωτηροπούλου, ψυχοθεραπεύτρια, η οποία « είναι μαθήτρια της σπουδής των Θαυμάτων τα τελευταία 11 χρόνια. Έχει οργανώσει ομάδες μελέτης και έχει παραδώσει βιωματικά σεμινάρια στο Λονδίνο και στην Αθήνα» (http://www.drosostalida.com/activities2.asp?eid=2963). «Το βιβλίο «Η Σπουδή στα Θαύματα» (A Course In Miracles) είναι ένα σύστημα Πνευματικής Ψυχοθεραπείας που βασίζεται σε προσω­πική ανάγνωση και το οποίο συνδυάζει σημαντικές πνευματικές διδασκαλίες με πρακτικά, διορατικά και πολύτιμα ψυχολογικά μηνύματα» (στην ίδια διεύθυνση). Ο π. Βασίλειος Γεωργόπουλος υπογραμμίζει στο άρθρο του «”ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ” – Νεοεποχίτικος Αποκρυφισμός με χριστιανικό προσωπείο» ότι «πρόκειται για ένα τρίτομο έργο, με περισσότερες από χίλιες σελίδες, που ποικίλοι Νεοεποχίτικοι χώροι το προβάλλουν και το διαφημίζουν ως σειρά μαθημάτων άνευ διδασκάλου, για την πνευματική ανάπτυξη και εξέλιξη του ανθρώπου» (http://www.imglyfadas.gr/portal/gr/details.asp?cdPro=056B87A2-6FF4-49F3-9FCC-3BEAA75EAE25) .
Το Gentle Bio-energetics, επινόηση της κόρης του Βίλχελμ Ράιχ, που στην πραγματικότητα είναι η εφαρμογή της οργονοθεραπείας σε βρέφη.
Τέλος, δεν λείπει και η Μαντάλα που σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι παγκόσμιο θρησκευτικό σύμβολο που συναντάται παντού μέσα στη φύση, και μέσα στον άνθρωπο, και που η διαδικασία κατασκευής της μας βοηθάει να επικοινω­νήσουμε με τον εσώτερο εαυτό μας, και με το κυοφορούμενο έμβρυο κατά την εγκυμοσύνη. «Η λέξη ΅Μαντάλα´ είναι Σανσκριτική και σημαίνει ΅μαγικός κύκλος´. Ο συμβολισμός της περιλαμβάνει όλα τα ομοκεντρικά διατεταγμένα σχήματα, ακτινικά ή σφαιρικά και όλους τους κύκλους ή τετράγωνα με κεντρικό σημείο. Είναι ένα από τα αρχαιότερα θρησκευτικά σύμβολα (το παλαιότερο γνωστό είναι «η ρόδα του ήλιου») και το συναντάμε σ´ ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ανατολή, η «μαντάλα» (η μορφή της οποίας έχει τροποποιηθεί από την παράδοση) χρησιμοποιείται τελετουργικά από τη Λαμαϊκή και Ταντρική Γιόγκα, σαν βοήθημα για την «ενατένιση», όπως πληροφορούμαστε από την Φρίντα Φόρνταμ (http://www.innerwork.gr/jung/pdf/mandala.pdf). Επίσης «στην Ανατολή, από πολύ παλιά, το Μάνταλα χρησιμοποιείται ως βοηθητικό μέσο για το διαλογισμό» (http://www.kedros.gr/product_info.php?products_id=5638).
Κλείνοντας, να υπογραμμίσουμε ότι, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, τα όσα αναφέρθηκαν δεν είναι τα μοναδικά σημεία που κατατάσσουν το όλο πρόγραμμα σε αυτό που λέμε «ασυμβίβαστο» με την Ορθόδοξη Πίστη και εν πολλοίς και με την επιστήμη. Υπάρχουν επίσης πλείστες άλλες διασυνδέσεις των προαναφερομένων προσώπων με ομάδες, συλλόγους, οργανισμούς και ιστοσελίδες που προωθούν ιδέες και πρακτικές της «Νέας Εποχής» που θα χρειαζόμασταν τόμους βιβλίων απλώς για να τα αναφέρουμε, αλλά ο στόχος μας δεν ήταν αυτός.
Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τους πιστούς μας ότι το συγκεκριμένο δίκτυο παρά τους αγαθούς σκοπούς, προβάλλει ιδέες και πρακτικές που αν γίνουν αποδεκτές μιλούμε για ευθεία άρνηση της Πίστεως στον Ένα και Μοναδικό Τριαδικό Θεό. Να αποτρέψουμε συνεπώς τους πιστούς από ενδεχόμενη συμμετοχή τόσο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα όσο και σε οποιαδήποτε άλλη σχετική ενέργεια και να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά ότι η «Νέα Εποχή» βρίσκει εύφορο έδαφος και σπέρνει τους δηλητηριώδεις καρπούς της μέσα από κάθε πτυχή της καθημερινότητας πατώντας συνήθως σε ολέθρια λάθη τόσο της επιστήμης όσο και της ποιμαντικής μας.
Στώμεν, λοιπόν, καλώς, Στώμεν μετά φόβου!
(Πηγή: imglyfadas.gr)
[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]