Η δικαίωση της… σκωληκοειδούς απόφυσης

Παίζει νευραλγικό ρόλο στη λειτουργία του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Επί μακρόν οι γιατροί πίστευαν ότι η σκωληκοειδής απόφυση δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά ένα «άχρηστο» απομεινάρι της εξέλιξης. Τώρα όμως αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο.

Σύμφωνα με μελέτη ειδικών από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Ντάραμ στη Βόρεια Καρολίνα, η σκωληκοειδής απόφυση παίζει νευραλγικό ρόλο στη λειτουργία του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος. Για τον λόγο αυτόν ίσως, εκτιμούν οι ερευνητές, τη διαθέτουν πολύ περισσότεροι οργανισμοί από ό,τι πιστεύαμε ως σήμερα.

Ο δρ Γουίλιαμ Πάρκερ και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι η σκωληκοειδής απόφυση αποτελεί μια ζωτικής σημασίας «αποθήκη» χρήσιμων βακτηρίων, τα οποία φιλοξενούνται σε αυτήν ώσπου να χρειαστεί να επαναποικίσουν το έντερο, έπειτα από περιπτώσεις όπως μια σοβαρή διάρροια. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι βοηθά στην παραγωγή και στην «εκπαίδευση» των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία αποτελούν την κύρια γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι επιστήμονες δημοσιεύουν εξελικτικά δεδομένα που ενισχύουν τη θεωρία περί της χρησιμότητας της σκωληκοειδούς απόφυσης στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Εvolutionary Βiology». …

Σήμερα ένα στα 20 άτομα εμφανίζει κάποια στιγμή στη ζωή του μόλυνση, τη γνωστή σκωληκοειδίτιδα, και υποβάλλεται σε επέμβαση αφαίρεσης της απόφυσης.

Σύμφωνα με τον δρα Πάρκερ, η σκωληκοειδίτιδα δεν οφείλεται σε μια ελαττωματική σκωληκοειδή απόφυση, αλλά μάλλον σε αλλαγές του τρόπου ζωής που συνδέονται με τη βιομηχανοποιημένη κοινωνία και την αυξημένη υγιεινή.

(Πηγή: Από άρθρο της εφημερίδος “ΤΟ ΒΗΜΑ” 27/8/2009)

[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]