Εξοικονομήστε νερό στο σπίτι (Αλεξία Καλογεροπούλου)

Απλά μέτρα για να μην πούμε το νερό, «νεράκι»
Εχουμε συνηθίσει, όποτε χρειαζόμαστε νερό, να ανοίγουμε τη βρύση και να έχουμε άμεση πρόσβαση στο πολύτιμο αγαθό. Οι υδάτινοι πόροι όμως, δεν είναι ανεξάντλητοι. Η λειψυδρία είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που αφορά όλο τον πλανήτη και φυσικά και τη χώρα μας. Στην Ελλάδα μάλιστα, η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη, εξαιτίας της έλλειψης μακροχρόνιου σχεδιασμού, της κακής διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων, της καταστροφής των δασών και της μείωσης των βροχοπτώσεων, λόγω των κλιματικών αλλαγών.

Αναγκαία η οικονομία Η εξοικονόμηση νερού αποτελεί πλέον ανάγκη, ακόμα και στις χώρες που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ότι δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Η ευρωπαϊκή οδηγία-πλαίσιο για το Νερό υποχρεώνει τις χώρες-μέλη να διαχειρίζονται σωστά τους υδάτινους πόρους, με στόχο την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και καλής ποιότητας νερού για τον άνθρωπο και το οικοσύστημα. Αν και η εξοικονόμηση νερού χρειάζεται ένα συνολικό σχεδιασμό από τους αρμόδιους φορείς, που θα περιλαμβάνει κυρίως την εξεύρεση λύσεων για την υδροβόρα γεωργία και τον περιορισμό των απωλειών νερού εξαιτίας των  απαρχαιωμένων εγκαταστάσεων, όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε, με το δικό μας τρόπο, στον περιορισμό της σπατάλης.

Πώς θα περιορίσετε την κατανάλωση

1.   Επιδιορθώστε τυχόν βλάβες στις υδραυλικές εγκαταστάσεις, όπως είναι οι βρύσες και το καζανάκι. Για να διαπιστώσετε αν υπάρχει διαρροή στο καζανάκι, ρίξτε μέσα στη δεξαμενή του λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Αν υπάρχει διαρροή, το χρώμα θα βάψει το νερό μέσα σε 30 λεπτά.

2.   Φροντίστε να ελέγχετε τακτικά το μετρητή νερού του σπιτιού, ώστε να εντοπίσετε έγκαιρα κάποια διαρροή. Πώς; Κλείστε όλες τις βρύσες και ελέγξτε το μετρητή. Επαναλάβετε τον έλεγχο μετά από λίγη ώρα. Αν η ένδειξη δεν είναι ίδια, υπάρχει διαρροή.

3.   Κάντε ντους αντί να γεμίζετε την μπανιέρα με νερό και κλείστε τη βρύση όση ώρα σαπουνίζεστε.

4.   Μην αφήνετε το νερό να τρέχει όταν πλένετε τα χέρια ή τα δόντια σας ή όταν ξυρίζεστε.

5.   Κλείνετε τη βρύση όταν σαπουνίζετε τα πιάτα.

6.   Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο πιάτων και ρούχων μόνο όταν είναι γεμάτα και επιλέξτε, κατά προτίμηση, το οικονομικό πρόγραμμα.

7.   Τοποθετήστε στις βρύσες του σπιτιού σας συστήματα περιορισμού της ροής, που εξοικονομούν νερό χωρίς να μειώνουν την άνεση του καταναλωτή.

8.   Αντικαταστήστε το καζανάκι με συσκευή ελεγχόμενης ή διπλής ροής. Εναλλακτικά, ρυθμίστε το καζανάκι ώστε να λειτουργεί με μικρότερη ποσότητα νερού κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε. Με ποιον τρόπο; Τοποθετώντας μέσα στη δεξαμενή ένα πλαστικό μπουκάλι, ώστε να μειωθεί ο όγκος νερού που συσσωρεύεται.

9.   Ποτίστε τον κήπο ή τις γλάστρες σας νωρίς το πρωί ή το βράδυ, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και επομένως η απώλεια νερού λόγω της εξάτμισης λιγότερη. Ακόμα καλύτερα, εγκαταστήσετε αυτόματο πότισμα.

10.   Χρησιμοποιήστε για το πότισμα των λουλουδιών νερό από το πλύσιμο φρούτων, λαχανικών και χόρτων.

Η εξοικονόμηση νερού με αριθμούς
Ορθή χρήση νερού             Κατάχρηση νερού
Με το ντους κλειστό όταν σαπουνίζεστε, έως 40lt
  • Μπάνιο σε γεμάτη μπανιέρα: 180lt
  • Nτους με το νερό να τρέχει:120lt
Πλύσιμο δοντιών. Με προσεκτική χρήση νερού, έως 2lt
  • Με ανοικτή βρύση: 20lt
Ξύρισμα. Με προσεκτική χρήση νερού, έως 3lt
  • Με ανοικτή βρύση: 25lt
Καζανάκι. Με ρύθμιση του φλοτέρ (μέση ημερήσια οικογενειακή χρήση), έως 110lt
  • Χωρίς ρύθμιση φλοτέρ: 160lt
Πλύσιμο πιάτων. Με πλύσιμο και ξέβγαλμα σε λεκάνη, έως 25lt
  • Με ανοικτή βρύση: 150lt
Πλύσιμο φρούτων/λαχανικών. Με πλύσιμο και ξέβγαλμα σε λεκάνη, έως 25lt
  •  Με ανοικτή βρύση: 150lt
Πλύσιμο πιάτων. Οικονομικό πρόγραμμα, έως 35lt
  • Μεγάλο πρόγραμμα: 150lt
Πλυντήριο ρούχων. Οικονομικό πρόγραμμα, έως 130lt
  • Μεγάλο πρόγραμμα: 300lt
 Πλύσιμο αυτοκινήτου, εξωτερικών χώρων ή πότισμα. Με κουβά, οικονομία σε σύγκριση με το λάστιχο, έως 85%
  • Με λάστιχο ανά λεπτό: 50lt
Πηγή: ΕΥΔΑΠ

    Σε πολλές περιοχές το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ είναι γερασμένο. Οι αγωγοί που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά του νερού έχουν ξεπεράσει το όριο αντοχής τους, που είναι τα 50 χρόνια, με αποτέλεσμα να προκαλούνται συνεχείς διαρροές από σπασμένους σωλήνες, που φτάνουν το 22% της συνολικής ημερήσιας κατανάλωσης. Κάθε φορά που πλένετε τα χέρια σας αφήνοντας τη βρύση να τρέχει, σπαταλάτε, σε ένα μόλις λεπτό, ποσότητα νερού που θα γέμιζε 10 μπουκάλια. Μια χαλασμένη βρύση, που τρέχει σταγόνα-σταγόνα, μέσα σε ένα χρόνο θα έχει χάσει νερό που θα έφτανε να γεμίσει τουλάχιστον 35 φορές μια μπανιέρα.

(Πηγή: e-Εφημερίδα Act Click, Τεύχος 38)

[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]