Εμπεδώστε στα παιδιά τη σεμνότητα (Επίσκ. Ειρηναίος, Αικατερίνμπουργκ και Ιρμπίτσκ)

Αλλά τι να κάνουμε, θα ρωτήσετε, για να εμποδίσουμε την ανάπτυξη του αισθησιασμού στα παιδιά;

Πρώτ’ απ’ όλα να τα μάθετε να εργάζονται. Να τους εμπνέετε το σεβασμό στον τίμιο κόπο. Ας μάθουν απ’ έξω κι ας έχουν πάντα στο νου τους τα λόγια του αποστόλου: «Ει τις ου θέλει εργάζεσθαι μηδέ εσθιέτω» (Β’ Θεσ. 3:10).

Να τα διδάσκετε πως η εργασία ποτέ δεν είναι ντροπή, αλλ’ αντίθετα, ντροπή για τον άνθρωπο είναι η οκνηρία και η αργία. Να τους φέρνετε για παράδειγμα τον Κύριο, που βοηθούσε την Παναγία Μητέρα Του και τον προστάτη Του άγιο Ιωσήφ, έναν απλό μαραγκό.

Να συνηθίζετε τα παιδιά σας στο σωματικό κόπο, ιδιαίτερα μάλιστα αν δεν υπάρχει ανάγκη να κερδίζουν το ψωμί τους με τον κόπο των χεριών τους. Τα παλιά χρόνια σε πολλές βασιλικές οικογένειες όλα τα μέλη ήταν εθιμικά υποχρεωμένα να μάθουν κάποια χειρωνακτική εργασία.

Αλλά και ο απόστολος Παύλος, ο εκλεκτός του Θεού και μεγάλος κήρυκας της πίστεως, δεν ντρεπόταν ν’ ασκεί το επάγγελμα του σκηνοποιού, που είχε μάθει από τα παιδικά του χρόνια. Μιλήστε γι’ αυτόν στα παιδιά σας και μην τους συγχωρείτε την τεμπελιά, που είναι η αρχή και η μητέρα κάθε κακίας.

Να συνηθίζετε τα παιδιά να τρώνε απλή τροφή και μόνο στην ορισμένη ώρα του φαγητού. Να μην καταβροχθίζουν γλυκά οποιαδήποτε ώρα, αλλά ν’ αρκούνται σε ό,τι υπάρχει στο τραπέζι. Να τα μάθετε να τρώνε όλα όσα τους δίνετε και να ευχαριστούν γι’ αυτά το Θεό. Βοηθήστε τα να συνειδητοποιήσουν ότι ο άνθρωπος δεν ζει για να τρώει, αλλά τρώει για να ζει!

Κυρίως όμως, προφυλάξτε όσο μπορείτε περισσότερο τα παιδιά σας από τη χρήση κάθε διεγερτικού ή μεθυστικού υγρού. Τα πιο υγιεινά ποτά για τα παιδιά είναι το νερό, το γάλα και οι φρουτοχυμοί. Τι φοβερό κακό, φυσικό και ηθικό, προξενούν στα παιδιά οι γονείς, όταν τα συνηθίζουν να πίνουν κρασί ή οτιδήποτε άλλο παρόμοιο!

Χαράξτε, τέλος, βαθιά στην καρδιά σας τα λόγια του Κυρίου: «Μακάριοι οι καθαροί τη, καρδία» (Ματθ. 5:8). Και φροντίστε, ώστε τα λόγια αυτά να μπορούν να ειπωθούν και για τα παιδιά σας.

Πώς θα το πετύχετε όμως;

Πρώτ’ απ’ όλα, διατηρήστε στις καρδιές τους τη φυσική παιδική συστολή.

Ο Θεός ο ίδιος ελάφρωσε τον κόπο σας. Αγνό και καθαρό σας παρέδωσε το παιδάκι, και σας έδωσε βοηθό άγγελο-φύλακα της αθωότητάς του. Ο Θεός φύτεψε στην ψυχή του παιδιού τη σεμνότητα. Έτσι, το μόνο που οφείλουν να κάνουν οι γονείς, είναι να διαφυλάξουν και ν’ αναπτύξουν ό,τι Εκείνος τοποθέτησε στην παιδική ψυχή. Και φταίνε τις περισσότερες φορές οι ίδιοι, αν καταστραφεί το τρυφερό λουλούδι της παιδικής αγνότητας. Σ’ αυτούς τότε αναφέρονται οι λόγοι του Κυρίου, του φίλου των παιδιών: «Ουαί τω, ανθρώπω, εάν σκανδαλίση, ένα τούτων των ελαχίστων» (πρβλ. Ματθ. 18:6).

Είναι όμως απαραίτητο να έχουν πρώτα οι ίδιοι οι γονείς αγνή και καθαρή καρδιά. Από παλαιότερα είναι γνωστό, ότι τα πάθη μεταβιβάζονται από τους γονείς στα παιδιά, είτε κληρονομικά είτε με το παράδειγμα. Έτσι, τα πάθη και τα ελαττώματα που χαρακτηρίζουν τους γονείς, πολύ νωρίς εμφανίζονται και στα παιδιά.

Εξίσου απαραίτητο είναι να προσέχουν οι γονείς τα λόγια τους και τη συμπεριφορά τους. Πόσο κακό μπορεί να προκαλέσει μια άστοχη συζήτηση η μια απρόσεκτη κίνηση μπροστά στα παιδιά!

Προσέχετε επίσης τα βιβλία, τα περιοδικά, τους πίνακες και τ’ αγαλματάκια που τυχόν βρίσκονται στα δωμάτιά σας. Αν υπάρχει κάτι σκανδαλιστικό, συλλογισθείτε πως τα παιδιά το κοιτάζουν κάθε μέρα και, μεγαλώνοντας, θ’ αρχίσουν να σκέφτονται και να μιλούν γι’ αυτό. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;…

Μη λέτε ποτέ ότι το παιδί δεν καταλαβαίνει απ’ αυτά. Ίσως. Κανείς όμως δεν μπορεί ν’ αμφιβάλλει, ότι το παιδί έχει περιέργεια, και ότι κάποιος θα βρεθεί που θα του την ικανοποιήσει. Εσείς, σαν χριστιανοί, πρέπει να φροντίζετε, ώστε τα παιδιά μπροστά σας να μην ακούνε και να μη βλέπουν ποτέ κάτι αντίθετο προς την τιμιότητα και την αιδημοσύνη. Και την περιέργειά τους θα την ικανοποιήσετε, έγκαιρα και συνετά, μόνο εσείς.

Εμπεδώστε στα παιδιά την έμφυτη σεμνότητά τους. Μην τους επιτρέπετε να εμφανίζονται γυμνά μπροστά στους άλλους. Μην τους επιτρέπετε να ντύνονται και να ξεντύνονται μαζί. Μη γελάτε σε βάρος του παιδιού σας, όταν εκδηλώνει το αίσθημα της ντροπής. Αντίθετα, να το παινεύετε γι’ αυτό, και να ευγνωμονείτε το Θεό που έχετε ένα τέτοιο παιδί.

Προσέχετε κάθε άπρεπη εκδήλωση του παιδιού σας, όταν στέκεται, όταν κάθεται, όταν περπατάει. Κάθε λόγο του και κάθε κίνησή του. Και διορθώστε τα χωρίς αργοπορία, πρώτα με τα λόγια: «Είναι ντροπή αυτό. Ο φύλακας άγγελός σου, που θα το δει, θα λυπηθεί πολύ!». Αν όμως αυτό δεν βοηθήσει, τότε, την επόμενη φορά, χωρίς πολλά λόγια, πρέπει να επιβληθεί η ανάλογη τιμωρία. Προσέχετε, μη βρεθεί κανένας διεφθαρμένος άνθρωπος και παρασύρει τα παιδιά σας σε αισχρές πράξεις. Μη θεωρείτε περιττή τη συμβουλή αυτή. Δυστυχώς στην εποχή μας και τα παιδιά ακόμα πέφτουν σε αμαρτήματα τέτοια, που κι ανάμεσα στους μεγάλους δεν μπορούν ούτε ν’ αναφέρονται.

Παρακολουθείτε τις φιλίες και τις γνωριμίες των παιδιών σας, και μην τους επιτρέπετε να έχουν σχέση με αδιάντροπα και απείθαρχα παιδιά.

Προσέξτε τους συνεργάτες, τους υπαλλήλους και τους υπηρέτες σας. Ασκούν κι αυτοί μεγάλη επίδραση στην ηθικότητα των παιδιών. Πολλές φορές, σαν το διάβολο, σπέρνουν τους σπόρους της διαφθοράς στην παιδική ψυχή, και μαθαίνουν στο παιδί πράγματα που μπορούν για πάντα να το καταστρέψουν.

Και κάτι ακόμα: Μην αμελείτε να προσεύχεστε για την αθωότητα των παιδιών σας. Αναθέστε την προστασία τους στην Υπεραγία Θεοτόκο και στον άγγελο-φύλακά τους, κάνοντας σ’ αυτούς καθημερινά θερμές προσευχές.

Πατέρες και μητέρες, σας το ξαναλέω: Μην ξεχνάτε ότι, όπως είπε ο Κύριος, ο μεγάλος φίλος των παιδιών, είναι «μακάριοι οι καθαροί τη καρδία» (Ματθ. 5:8).

Αν τα παιδιά σας δεν έχουν καθαρή καρδιά, δεν θα δουν το Θεό! Και αν αυτό συμβεί εξαιτίας σας, ούτε σεις θα δείτε το Θεό, που θα ζητήσει από τα χέρια σας τις ψυχές των παιδιών σας!

 

 

(Πηγή: koinoniaorthodoxias.org)

[Ψήφοι: 7 Βαθμολογία: 2.9]