Γιατί σε κάποιες χώρες δεν γεννιώνται παιδιά με σύνδρομο Down; Άμβλωση… (Cassy Fiano-Chesser)

27 Ιουλίου 2023

Σε μια πρόσφατη έκθεση, το Insider Monkey παρουσίασε ποιες χώρες έχουν τα υψηλότερα και ποιες τα χαμηλότερα ποσοστά συνδρόμου Down, καθώς και τα αίτια που ορισμένες χώρες έχουν χαμηλά ποσοστά. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο λόγος είναι απλός: η άμβλωση. Το ίδρυμα επαίνεσε την χρήση του «ασφαλούς τερματισμού εγκυμοσύνης» που επιτρέπει την άνθηση των ευγονικών αμβλώσεων.

Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά συνδρόμου Down είναι η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Μάλτα, ενώ οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά είναι η Ισλανδία και η Δανία. Αυτό που δημιουργεί τη διαφορά είναι κατά κύριο λόγο η άμβλωση.

Σύμφωνα με τον «Οργανισμό Πληθυσμού με Σύνδρομο Down», στην Ευρώπη γεννιώνται 10,1 παιδιά ανά 10.000 γεννήσεις ζώντων με σύνδρομο Down. Για Αυστραλία, το ποσοστό ανέρχεται σε 8,6 ανά 10.000 γεννήσεις ζώντων παιδιών, λόγω της «προόδου» στον προγεννητικό έλεγχο. Εάν δεν υπήρχε ο επιλεκτικός τερματισμός αυτών των κυήσεων, ο τρέχων επιπολασμός του DS στην Ευρώπη θα ήταν 21,7 ανά 10.000 γεννήσεις.

Από τότε που έγινε προσιτός στην Αυστραλία ο προηγμένος προγεννητικός έλεγχος, διαγιγνώσκεται σημαντικός αριθμός κυήσεων με σύνδρομο Down, οι οποίες ακολούθως τερματίζονται. Οι γεννήσεις με σύνδρομο Down στην Αυστραλία έχουν μειωθεί κατά 66% από τη δεκαετία του 1970.

Εάν δεν υπήρχε η επιλεκτική διακοπή της εγκυμοσύνης μετά το προγεννητικό έλεγχο που δείχνει ότι το έμβρυο παρουσιάζει χρωμοσωμική ανωμαλία, θα υπήρχαν 23.156 άτομα με σύνδρομο Down στην Αυστραλία. Όμως, λόγω της προγεννητικής διάγνωσης και της διαθεσιμότητας «ασφαλούς διακοπής της εγκυμοσύνης», ο σημερινός πληθυσμός με σ. Down είναι 13.426 στη χώρα. Αν και ο σημερινός αριθμός έχει αυξηθεί κατά 2.852 άτομα σε σχέση με το πληθυσμό του 1950, εξακολουθεί να υπάρχει «πρόοδος», δεδομένης της αύξησης του πληθυσμού της χώρας από τη δεκαετίας του 1950 έως το 2020.

Η άμβλωση είναι μια αυξανόμενη απειλή για την κοινότητα των παιδιών με σύνδρομο Down. Στην Ευρώπη, το ποσοστό γεννήσεων μωρών με σύνδρομο Down έχει μειωθεί κατά 54%. Η Δανία και η Ισλανδία και οι δύο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, έχουν σχεδόν εξαλείψει το σ. Down μέσω των αμβλώσεων. Η Δανία έκανε ειδικά διεθνή πρωτοσέλιδα όταν γεννήθηκαν μόλις 18 παιδιά με την πάθηση το 2019. Η Ισλανδία καυχιόταν ότι πέτυχε σχεδόν 100% ποσοστό αμβλώσεων για τα αγέννητα παιδιά που διαγνώστηκαν με σ. Down. Τα Αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης επαίνεσαν επίσης με ενθουσιασμό τον προγεννητικό έλεγχο, ο οποίος υποστηρίζουν πως μπορεί να «τερματίσει αποτελεσματικά το σύνδρομο Down.

Ο λόγος λοιπόν που δεν γεννιώνται μωρά με τρισωμία 21 είναι γιατί σκοτώνονται…

Η άμβλωση είναι που δημιουργεί τις τεράστιες διαφορές στα ποσοστά των χωρών, εκείνη είναι  που διακόπτει τη ζωή των μωρών με σ. Down και οδηγεί στον σιωπηλό θάνατό τους.

 

 

(Πηγές: LiveAction, afistemenaziso.gr)

  

 

[Ψήφοι: 2 Βαθμολογία: 4.5]