Έφτιαξαν συκώτι στο εργαστήριο (Γιάννης Δεβετζόγλου)

Ανθρώπινο συκώτι κατάφεραν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο για πρώτη φορά αμερικανοί επιστήμονες. Το επίτευγμα, που έγινε δυνατό με τη συμβολή βλαστικών κυττάρων, ανοίγει το δρόμο για κατά παραγγελία μεταμοσχεύσεις, αλλά και νέων δραστικών φαρμάκων.

Πρόκειται για μία μινιατούρα ήπατος, που έχει το μέγεθος καρυδιού (το κανονικό σε έναν ενήλικα ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό) και στο εργαστηριακό περιβάλλον φέρεται να μπορεί να διεκπεραιώσει τιςλειτουργίες ενός αντίστοιχου φυσικού οργάνου.
Η γενική μέθοδος που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για τη δημιουργία του τεχνητού ήπατος, ήταν να αναπτύξουν νέο ιστό πάνω σε μία βάση. Στην προκείμενη, ένα ειδικό χημικό απομάκρυνε τα ηπατικά κύτταρα από ένα συκώτι και διατήρησε άψογο το σκελετό κολλαγόνου που τα υποστήριζε καθώς και επίσης και ένα αιμοφόρο αγγειακό πλέγμα. Εκεί τοποθέτησαν βλαστικά κύτταρα και τα άφησαν να ωριμάσουν σαν ηπατικά.
Το επόμενο βήμα των επιστημόνων θα είναι η μεταμόσχευση του εργαστηριακού οργάνου σε ένα ζώο για να ελεγχθεί η λειτουργικότητά του στον οργανισμό.
Η επιστημονική ανακοίνωση, με επικεφαλής τον καθηγητή Shay Soker από το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ της Β. Καρολίνα, έγινε στο ετήσιο συνέδριο της ΑμερικανικήςΈνωσης για την Μελέτη των Παθήσεων του Ήπατος στη Βοστόνη.
Οι ερευνητές σπεύδουν να διευκρινίσουν πως το έργο τους βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο και πρέπει να ξεπεραστούν αρκετές τεχνικές δυσκολίες πριν το τεχνητό όργανο μεταμοσχευθεί σε ασθενείς.
Εν τούτοις, εκφράζουν την ελπίδα ότιστο μέλλον αυτά τα όργανα θα μεταμοσχεύονται και θα λειτουργούν κανονικά, καθώς οι αμερικανοί επιστήμονες εκτιμούν πως θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν την πρώτη μεταμόσχευση.
Επιπλέον, το εγχείρημα ανοίγει το δρόμο για να δημιουργηθούν και άλλα όργανα (π.χ. νεφροί, πάγκρεας) για ασθενείς που θα παρέχουν τα αναγκαία βλαστικά κύτταρα, από τα οποία θαπροκύψει το νέο όργανο στο εργαστήριο.
Οι παθήσεις του ήπατος αποτελούν σημαντική αιτία θανάτου και αυξάνονταιδιαχρονικά.
Η κίρρωση του ήπατος λόγω αλκοόλ και η μόλυνση από ηπατίτιδα Cείναι οι δύο κυριότερες αιτίες βλάβης του σημαντικού οργάνου.

[Πηγή: “ΤΑ ΝΕΑ” (Web Only)]

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΛΛΗ ΟΨΕΩΣ: “Αυτή η ανακοίνωση όπως και αυτή που αναδημοσιεύσαμε πριν λίγες μέρες για την δημιουργία μόνιμης τεχνητής καρδιάς μας κάνουν αισιόδοξους ότι οι επιστήμονες θα πετύχουν την ανακούφιση του πόνου όλων αυτών των ανθρώπων ξεπερνώντας το ηθικό πρόβλημα της χρήσης οργάνων από “εγκεφαλικά νεκρούς” δότες.”

[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]