Έμβρυα κατά παραγγελία (Dr. Jeffrey Keenan, Πρόεδρος/Ιατρικός Διευθυντής του National Embryo Donation Center των Η.Π.Α.)

Τα βιοηθικά ζητήματα από τη δημιουργία κατεψυγμένων «προσχεδιασμένων» εμβρύων.

Πρόσφατα έλαβα ένα email από την «World Egg and Sperm Bank», την «Παγκόσμια Τράπεζα ωαρίων και σπέρματος», το οποίο διαφήμιζε μια «ελκυστική» προσφορά: την «Frozen Custom Choice Embryo Option». Σύμφωνα με αυτή τη νέα δυνατότητα και όπως εξηγούσε το email, οι υποψήφιοι γονείς θα μπορούσαν να επιλέξουν ένα ωάριο που βρίσκεται ήδη στην τράπεζα (προς γονιμοποίηση) και να το γονιμοποιήσουν χρησιμοποιώντας το σπέρμα είτε ενός δότη είτε του συντρόφου της ασθενούς. Την προσφορά συνόδευε η ασφαλής κατάψυξη τουλάχιστον δύο τέτοιων εμβρύων, ηλικίας πέντε έως έξι ημερών (βλαστοκύστεων), όλα εγγυημένα, μόνο με 20.000$!

Αυτή η διαφήμιση δίνει την αφορμή να επανεκτιμήσουμε το δρόμο που έχουν πάρει οι εργασίες στις κλινικές και τις εταιρίες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγικής Τεχνολογίας (Asssisted Reproductive Technology, ART). Η χρήση ωαρίων δότριας και σπέρματος δότη είναι άλλος ένας τρόπος δημιουργίας «προσχεδιασμένων εμβρύων» προσαρμοσμένων στις επιθυμίες των πελατών.

Ωστόσο είναι και μια πρακτική γεμάτη κινδύνους.

  • Καταρχήν κάθε παιδί που δημιουργείται σε μια κύηση είναι απίθανο να είναι ακριβώς όπως το φανταζόταν ή το περίμεναν οι γονείς του. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο με τα έμβρυα που δημιουργούνται από σπέρμα και ωάριο δότη, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει σημαντική απογοήτευση στους γονείς-πελάτες ως προς το τελικό αποτέλεσμα.
  • Ακόμη πιο ευάλωτο θα είναι το παιδί που θα προκύψει. Το παιδί θα έχει να αντιμετωπίσει τις ιδεολογικές και μη ρεαλιστικές προσδοκίες των γονέων του που θα το γεμίσουν συναισθηματική ταραχή και άγχος.
  • Η αίσθηση της ταυτότητας του παιδιού διαταράσσεται. Δεν θα γνωρίσει τους αληθινούς γονείς του, εφόσον οι γονείς που το ανατρέφουν τους διάλεξαν από έναν κατάλογο. Πώς γίνεται ένα παιδί που γεννήθηκε έτσι να μην έχει πολλές εσωτερικές συγκρούσεις;
  • Και ακόμη, τι να πούμε για την εκμετάλλευση των γυναικών, που παρασύρονται από ένα κερδοφόρο συμβόλαιο ή και από τις επείγουσες ανάγκες διαβίωσης και μπαίνουν στην δυνητικά επικίνδυνη ιατρική διαδικασία της διέγερσης των ωοθηκών τους και της συλλογής ωαρίων;
  • Ο όρος «δωρήτρια ωαρίων» είναι προφανώς ακατάλληλος αφού στην πραγματικότητα η γυναίκα εμπορεύεται και δεν δωρίζει τα δικά της ωάρια. Η δότρια εξάλλου θα πρέπει κανονικά να είναι διαθέσιμη για να συναντήσει το παιδί της, εάν και όταν το παιδί ζητήσει μια τέτοια συνάντηση.
  • Τέλος, όταν υπάρχουν πάνω από 1 εκ. έμβρυα στη κατάψυξη στις ΗΠΑ (πολλά ή τα περισσότερα από τα οποία δεν θα ζήσουν αλλά θα απορριφθούν ή θα θανατωθούν μέσω «επιστημονικής χρήσης»), γιατί θα πρέπει να προχωρούμε στη δημιουργία και νέων εμβρύων; Εφόσον δεν υπάρχει ούτως ή άλλως γενετικός σύνδεσμος των γονέων με τα παιδιά που δημιουργούνται, γιατί να μην συμβάλουμε στην επίλυση του προβλήματος προχωρώντας στη δωρεά εκ των υπαρχόντων εμβρύων αντί να αυξάνουμε το πρόβλημα δημιουργώντας νέα παιδιά;

 

  

Ελπίζουμε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα Ωαρίων και Σπέρματος και οι κλινικές εξωσωματικών θα δουν με σωφροσύνη το ζήτημα και θα προχωρήσουν στην διαδικασία υιοθεσίας των υπαρχόντων κατεψυγμένων εμβρύων. Με τη συγκατάθεση των γονέων τους και αυστηρά κριτήρια, θα δώσουν τα ήδη κατεψυγμένα παιδιά σε παραδοσιακές οικογένειες με πατέρα μητέρα που έχουν δυσκολία να τεκνοποιήσουν και δεν θα συνεχίσουν να δημιουργούν «κατά παραγγελία έμβρυα» με αμφίβολη τύχη.

 

[Πηγή κειμένου (προσαρμοσμένο από afistemenaziso.gr): https://www.lifenews.com/2023/12/20/custom-frozen-embryos-present-major-moral-and-ethical-problems/]

[Ψήφοι: 1 Βαθμολογία: 5]