- Η ΑΛΛΗ ΟΨΙΣ - https://alopsis.gr -

SOS για τα κινητά (ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ)

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ προειδοποιούν: Τα όρια για την ακτινοβολία τους είναι πολύ υψηλά στην Ελλάδα

Δέκα φορές χαμηλότερα πρέπει να πέσουν οι τιμές του SAR (ειδικού βαθμού απορρόφησης) για την ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, ώστε να φτάσουμε στα επίπεδα ασφάλειας της Γαλλίας και της Αυστρίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής Ανάπτυξης και Βιολογίας του ΑΠΘ Κώστα Τριανταφυλλίδη.

«Η μακροχρόνια χρήση κινητού μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διάσπαση DNA», προειδοποίησε ο καθηγητής, χθες σε ημερίδα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

«Στη χώρα μας τα επιτρεπόμενα όρια για τοπική έκθεση σε SAR είναι 2 W/Kgr (ισχύς ανά κιλό μάζας σώματος), αλλά αποδείχτηκε ότι το ανθρώπινο DNA μπορεί να διασπαστεί ακόμη και με 1,3. Με βάση πρόσφατα βιολογικά αποτελέσματα, είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε σε χαμηλότερα όρια από αυτά που θεσπίστηκαν στην Ελλάδα», τόνισε ο καθηγητής. Ανέφερε ακόμη ότι τον πήχυ στην Ευρώπη έχουν βάλει το Παρίσι και το Σάλτσμπουργκ που έθεσαν δέκα φορές χαμηλότερα όρια απ’ τα ελληνικά.

Για την επίδραση της ακτινοβολίας στον εγκέφαλο, ο καθηγητής τόνισε ότι πειράματα σε ποντίκια έδειξαν διαταραχές στο φλοιό που προστατεύει τον εγκέφαλο ύστερα από μακροχρόνια χρήση κινητού τηλεφώνου. Υποστήριξε πως η υπερδεκαετής χρήση κινητών τηλεφώνων παλιάς τεχνολογίας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καλοήθους όγκου στο ακουστικό νεύρο, τον κίνδυνο γλοιώματος στην πλευρά του κεφαλιού που συνήθως χρησιμοποιούμε τη συσκευή και στειρότητας στους μαθητές που στέλνουν γραπτά μηνύματα κάτω απ’ τα θρανία.

Να αναγράφεται δίπλα σε κάθε μοντέλο κινητού τηλεφώνου η τιμή SAR, ώστε να ενημερώνεται ο υποψήφιος αγοραστής για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει, πρότεινε ο καθηγητής Πληροφορικής του ΤΕΙ Σερρών Τάσος Παπατσώρης.

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η έκθεσή μας στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, οι επιστήμονες προτείνουν τη χρήση hands-free και bluetooth, την αποφυγή χρήσης του κινητού μέσα σε κτίρια, σε περιοχές που έχουν χαμηλό σήμα και επιλογή συσκευής με όσο χαμηλότερο SAR γίνεται.

(Πηγή: "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" – 31/01/2007)