- Η ΑΛΛΗ ΟΨΙΣ - https://alopsis.gr -

Υπό αμφισβήτηση οι ισχυρισμοί για τα προβιοτικά

Άφαντα τα βακτήρια

Πείραμα που συγχρηματοδοτήθηκε από βιομηχανία γαλακτοκομικών απέτυχε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς ότι τα προβιοτικά γιαούρτια και επιδόρπια βοηθούν τη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Η έρευνα, πάντως, πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα και σε μικρό αριθμό εθελοντών, και ορισμένοι ειδικοί δηλώνουν ότι δεν πείθονται μέχρι να δουν μεγαλύτερες μελέτες.

Όπως επισημαίνει [1]το Nature.com, οι εταιρείες τροφίμων που ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους ωφελούν την υγεία δέχονται αυξανόμενες πιέσεις να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους. Φέτος, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων επέκρινε [2] τις εταιρείες που διαφημίζουν προβιοτικά χωρίς να διευκρινίζουν ποιο είναι το δραστικό συστατικό τους.

Το θέμα παραμένει πάντως ανοιχτό, δεδομένου ότι πρόσφατες μελέτες σε πειραματόζωα υποδεικνύουν ότι ορισμένοι μικροοργανισμοί που απαντώνται σε προβιοτικά μπορούν, εφόσον αποικίσουν το έντερο, να έχουν θετικές επιδράσεις στην διάθεση και τη συμπεριφορά.

Σχεδόν καμία επίδραση

Στο πλαίσιο του πειράματος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, ζήτησαν τη βοήθεια επτά ζευγαριών μονοζυγωτικών διδύμων. Ένας εθελοντής σε κάθε ζεύγος κλήθηκε να καταναλώνει δύο φορές την ημέρα ένα δημοφιλές επιδόρπιο «ζωντανού» γιαουρτιού που περιέχει πέντε στελέχη ζωντανών βακτηρίων.

Τα ίδια βακτήρια ταΐστηκαν σε ποντίκια τα οποία έχουν ανατραφεί στο εργαστήριο έτσι ώστε το έντερό τους να περιέχει μόνο 15 είδη μικροοργανισμών που απαντώνται στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα προβιοτικά απέτυχαν να αλλάξουν τη σύνθεση της μικροβιακής χλωρίδας στο έντερο, όπως έδειξαν γενετικές αναλύσεις στα κόπρανα, αναφέρουν [3] οι ερευνητές στο Science Translational Medicine.

Το αποτέλεσμα αυτό δεν εξέπληξε τον μικροβιολόγο Νέιθαν ΜακΝάλτι, επικεφαλής της μελέτης: «Συνολικά χορηγήσαμε μόνο μερικά δισεκατομμύρια βακτηριακά κύτταρα στους δίδυμους, οι οποίοι όμως φιλοξενούν δεκάδες τρισεκατομμύρια βακτήρια στο έντερό τους» λέει.

Τα προβιοτικά μικρόβια μπορεί να ήταν άφαντα από το πεπτικό σύστημα, ωστόσο οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χορήγησή τους είχε επηρεάσει τη λειτουργία των μικροοργανισμών που υπήρχαν ήδη στο έντερο. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αύξηση στην έκφραση γονιδίων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των υδατανθράκων.

Όμως το κατά πόσο η επίδραση αυτή έχει οφέλη για την υγεία δεν διευκρινίζεται από τη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και τη γαλακτοβιομηχανία Danone.

Δύσπιστος απέναντι στα αποτελέσματα της έρευνας δήλωσε ο Ντούσκο Έρλιχ, μικροβιολόγος του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Γεωργικής Έρευνας, ο οποίος θεωρεί ότι το ερώτημα πρέπει να θεωρηθεί αναπάντητο μέχρι να ολοκληρωθούν μελέτες σε μεγαλύτερα δείγματα εθελοντών.

Ικανοποιημένος δήλωσε ωστόσο ο Γενς Ουόλτερ του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα στο Λίνκολν, ο οποίος χαρακτήρισε την έρευνα «εντυπωσιακό τεχνικό επίτευγμα.

Επόμενος στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να εξετάσει πώς ορισμένα από τα βακτήρια των προβιοτικών μπορούν να επηρεάζουν τα μικρόβια που ήδη υπάρχουν στο έντερο.

(Πηγή: News.in.gr, 27/10/2011)