- Η ΑΛΛΗ ΟΨΙΣ - https://alopsis.gr -

π. Σεραφείμ Ρόουζ. Η ζωή και τα έργα του (Ιερομόναχος Δαμασκηνός)

ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

‘Μην ανησυχείς για τη φιλοσοφική φύση μου. Όταν έγινα Ορθόδοξος Χριστιανός σταύρωσα εκουσίως τον νου μου και όλοι οι σταυροί που επωμίστηκα είναι μονάχα πηγή χαράς για μένα. Δεν έχασα τίποτα και κέρδισα τα πάντα’

(Τόμος Α΄, εκδ. ‘Μυριόβιβλος’, Αθήνα Νοέμβριος 2005, σσ. 632)

Οι εκδόσεις «Μυριόβιβλος» μας εχάρισαν ένα ακόμη αξιόλογο βιβλίο το μήνα που πέρασε (Νοέμβριο). Πρόκειται για την μετάφραση από τα αγγλικά του βιβλίου του αμερικανικής καταγωγής Ορθοδόξου ιερομονάχου Δαμασκηνού από την Ιερά Μονή Αγίου Γερμανού στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. με τίτλο «π. Σεραφείμ Ρόουζ, Η ζωή και τα έργα του». Τη μετάφραση σε ζωντανή ρέουσα γλώσσα εξεπόνησε η κ. Χαρά Λιαναντωνάκη, ενώ το Εισαγωγικό Σχόλιο ανήκει στον αμερικανικής καταγωγής Ορθόδοξο ιερέα π. Πέτρο Άλμπαν Χηρς. Ο ογκώδης τόμος (632 σελίδες) που έχουμε στα χέρια μας αποτελεί το πρώτο μέρος της πνευματικής βιογραφίας του π. Σεραφείμ Ρόουζ που έγραψε ο συμμοναστής και μαθητής του ιερομόναχος Δαμασκηνός. Πρόκειται, όπως διαβάζουμε στο Εισαγωγικό Σχόλιο του π. Πέτρου Χηρς, για την «ιστορία ενός ανθρώπου ο οποίος, παρόλο που μεγάλωσε σε μιά τυπική οικογένεια Αμερικανών προτεσταντών στη Βόρεια Καλιφόρνια κατά τη δεκαετία του 50- εντελώς αδαής σε ό,τι αφορούσε την Ορθόδοξη Εκκλησία- πέτυχε να διαρρήξει τα εμπόδια της εποχής και του τόπου, να εισχωρήσει στην καρδιά της Ορθοδοξίας και να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους δασκάλους της. Και συνεχίζει ο π. Πέτρος Χηρς:

«Μέσα σ’ αυτές τις σελίδες βρίσκεται το αντίδοτο για τον πειρασμό του συγκρητισμού και της έλευσης της θρησκείας της “νέας εποχής”, για το θέλγητρο του υλισμού και της “προόδου”, για τη γενική μας παράλυση και αβελτηρία, για την αλαζονεία της κοσμικής ηγεσίας, που μετατρέπει την Εκκλησία σε “οργανισμό”, για την ψυχρότητα της καρδιάς και την ανικανότητα να διακρίνουμε τι προέρχεται από το Θεό, και τι από τον πονηρό. Οι απαντήσεις στα τόσα πολλά εκκλησιαστικά μας προβλήματα σήμερα- τα προβλήματα του υλισμού, του οικουμενισμού, του φυλετισμού, του εξελικτισμού και του εξτρεμισμού- για να ονοματίσουμε μόνο τα πιο γνωστά, βρίσκονται μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου». (‘Παρακαταθήκη’ τ. 45)

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου «π. Σεραφείμ Ρόουζ. Η ζωή και τα έργα του»)

Το συναρπαστικό και σύντομο ταξίδι ζωής του π. Σεραφείμ Ρόουζ πέρασε μέσα από τις συμπληγάδες του «αμερικανικού ονείρου» των δεκαετιών ’60 – ’70, ξεπέρασε την απελπισία του μηδενισμού της εποχής του και με τη Χάρη του Θεού, οδηγήθηκε στην Αλήθεια που τόσο διακαώς αναζητούσε η ευγενική και ασυμβίβαστη ψυχή του. Ο π. Σεραφείμ βρήκε την Αλήθεια στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού και αφιερώθηκε σ’ Αυτόν. Άφησε τα πάντα για να Τον ακολουθήσει -οικογένεια, υλικές ανέσεις, μια λαμπρή ακαδημαϊκή σταδιοδρομία` αυτός, ένας Αμερικανός πρώην προτεστάντης, άλλαξε πίστη, τόπο και όνομα, έγινε Ορθόδοξος στη Ρωσική Εκκλησία του Εξωτερικού, ύστερα μοναχός κι έφθασε μέχρι τις εσχατιές της Αμερικανικής ηπείρου. Μαζί με κάποιο νέο Ρώσο Ορθόδοξο, δημιούργησε στα απάτητα βουνά της Βόρειας Καλιφόρνια ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Γερμανό της Αλάσκας, τον πρώτο άγιο της Αμερικανικής ηπείρου. Εκεί ασκήθηκε ως μοναχός και αγωνίστηκε με το πλούσιο συγγραφικό έργο του να μεταλαμπαδεύσει την αρχαία πνευματική παράδοση των Πατέρων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ο λόγος του π. Σεραφείμ αφυπνίζει μέχρι σήμερα, που δε ζει πλέον, δεκάδες χιλιάδες συνειδήσεις ομοεθνών του Αμερικανών, αλλά και Ρώσων και πολλών άλλων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο…

Ποτίζει με τα νάματα της Ορθοδοξίας τον κατακερματισμένο και διψασμένο για αλήθεια σύγχρονο άνθρωπο. Τον βοηθά να διαλέξει: τον εαυτό του ή το Θεό. Παράλληλα, μιλάει καθαρά για τις σκοτεινές πτυχές τού μοντερνισμού και της «νέας εποχής»: βοηθά να διακρίνουμε, μέσα στον κυκεώνα των αιρέσεων της σύγχρονης κοινωνίας των ψευδοπροφητών, το αληθινό και υγιές, το διαχρονικό και αναλλοίωτο.

Η ζωή του π. Σεραφείμ, ζωή καρδιακής θυσίας και προσφοράς, είναι μια αδιάσειστη μαρτυρία της ενότητας της Εκκλησίας, που ξεπερνάει τα σύνορα προσώπων και κοινωνιών, γιατί εγκεντρίζεται στην Αλήθεια του Ιησού Χριστού ο Οποίος αγαπά αληθινά εξίσου όλους τους ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ [1]