- Η ΑΛΛΗ ΟΨΙΣ - https://alopsis.gr -

Πόσο σου στοιχίζει μια έκτρωση; Οι επιπτώσεις της έκτρωσης (Ζωή Δ. Σιάσου, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών)

Η έκτρωση έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία της γυναίκας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι 53 εκατομμύρια μη προγραμματισμένες κυήσεις το χρόνο καταλήγουν σε τεχνητή διακοπή. Εκτιμάται ότι το ένα τρίτο των εκτρώσεων πραγματοποιείται υπό επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής και ευθύνεται για το 13% της μητρικής θνησιμότητας.

Σωματικές επιπτώσεις της έκτρωσης

Αυτές είναι οι κυριότερες σωματικές επιπτώσεις της έκτρωσης:

Η πραγματοποίηση της έκτρωσης σε οργανωμένα νοσοκομεία μειώνει τον κίνδυνο για τις άμεσες επιπτώσεις π.χ. το θάνατο, όχι όμως και τον κίνδυνο για εγκατάσταση υπογονιμότητας ή επιπλοκών στις επόμενες κυήσεις.

Ψυχολογικές επιπτώσεις της έκτρωσης

Η έκτρωση οδηγεί σε μια σειρά από επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της γυναίκας, που την ακολουθούν σε όλη της τη ζωή και περιγράφονται με τον όρο «μετεκτρωτικό σύνδρομο». Πρόκειται για μια ειδική κατηγορία μετατραυματικής αγχώδους διαταραχής, της οποίας τα συμπτώματα είναι συχνότερα στις έφηβες απ’ ότι σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που υποβλήθηκαν σε έκτρωση.

Οι κύριες ψυχολογικές επιπτώσεις της έκτρωσης είναι οι εξής:

 

Ζωή Δ. Σιάσου [1] Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

 

(Πηγές: siasou.gr [2], afistemenaziso.gr [3])