- Η ΑΛΛΗ ΟΨΙΣ - https://alopsis.gr -

Πιο λεπτός ο εγκεφαλικός φλοιός των καπνιστών

Οι συνέπειες του καπνίσματος φαίνεται πως δεν περιορίζονται στους πνεύμονες: επιστήμονες ανακάλυψαν τώρα ότι η χρόνια συνήθεια λεπταίνει τον εγκεφαλικό φλοιό και προκαλεί μακροπρόθεσμες βλάβες σε γλώσσα και μνήμη!
Τα αποτελέσματα μελέτης του Πανεπιστημίου ΜακΓκίλλ και άλλων επιστημονικών ιδρυμάτων είναι αποκαλυπτικά: σε χρόνιους καπνιστές αλλά και σε όσους είχαν κόψει πρόσφατα το κάπνισμα, οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την μνήμη, την γλώσσα και την αντίληψη έδειξαν να «μαραίνονται». Από την τελευταία δεκαετία που οι σχετικές έρευνες άρχισαν να επικεντρώνονται στις νευρολογικές επιπτώσεις του καπνίσματος, όπως π.χ. την βλάβη που υφίστανται οι περιοχές του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με την ισορροπία και τον συντονισμό, τα επιβαρυντικά στοιχεία έρχονται πλέον το ένα μετά το άλλο.  

 
«Η λέπτυνση του φλοιού δείχνει να υφίσταται πολλά χρόνια μετά την διακοπή του καπνίσματος» επισημαίνει ο Δρ. Σερίφ Καράμα, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΜακΓκίλλ. Οι μαγνητικές τομογραφίες στις οποίες υποβλήθηκαν άνδρες και γυναίκες, επιβεβαίωσαν ότι οι μη καπνιστές είχαν παχύτερη φλοιώδη επένδυση σε σύγκριση με πρώην καπνιστές και καπνίζοντες. Το γεγονός ότι ο εγκέφαλος μπορεί να αυτοθεραπευτεί με την πάροδο του χρόνου είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι η διαδικασία ανάκαμψης είναι πολύ αργή αφού έως και 25 χρόνια μετά, ο εγκεφαλικός φλοιός πρώην καπνιστών παραμένει πιο λεπτός…   
 
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο σε μικρά κενά μνήμης ή κακή ισορροπία. Έχει βρεθεί ότι η λέπτυνση του φλοιού σχετίζεται με πολυάριθμες άλλες σωματικές δυσλειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων της νόσου Αλτσχάϊμερ, ψυχοπαθειών και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα και σχιζοφρένειας. Όπως εξηγούν ειδικοί, καθώς η κατάσταση του φλοιού επιδεινώνεται, οι νευρώνες σε κάθε στρώμα που χάνεται σταδιακά αφαιρούνται από το γενικό σύνολο, οδηγώντας αναπόφευκτα στην αλλοίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

(Πηγή: iatropedia.gr)