- Η ΑΛΛΗ ΟΨΙΣ - https://alopsis.gr -

Ο δρόμος για ένα νέο Φεμινισμό (Tammy Bruce)

Ο αληθινός φεμινισμός τιμά όλες τις υπεύθυνες επιλογές της γυναίκας, συμπεριλαμβανομένης της συζυγίας και της μητρότητας.

Λέγεται συνεχώς: «Η κοινωνία είναι πατριαρχική!», «Οι γυναίκες καταπιέζονται!».

Λοιπόν, μια δυναμική φεμινίστρια και πρώην μέλος της National Organization for Women, η Tammy Bruce, κουράστηκε να το ακούει, και έχει τη δική της πρόταση που περιγράφεται στο παραπάνω βίντεο: Η έμπειρη φεμινίστρια λέει στις γυναίκες ότι πρέπει να είναι υπερήφανες και να ενεργούν με γυναικείο τρόπο. Η απλουστευμένη αντίληψη της αντιγραφής των ανδρών και των ανδρικών χαρακτηριστικών είναι στην πραγματικότητα καταστροφική για αυτές. Ο αληθινός φεμινισμός, τιμά όλες τις υπεύθυνες επιλογές της γυναίκας, συμπεριλαμβανομένης της συζυγίας και της μητρότητας.

Θα ήθελα να σας μιλήσω για ένα νέο φεμινισμό για τον 21ο αιώνα.

Υπάρχουν τρεις πυλώνες σε αυτόν τον νέο φεμινισμό:

Η αξιοπρέπεια. Η λέξη «όχι». Και οι άνδρες. Ναι, σωστά, οι άντρες.

Αλλά πριν αναπτύξω αυτές τις τρεις ιδέες, θα πρέπει να ξέρετε κάτι για μένα.

Συμμετείχα πολύ στο φεμινιστικό κίνημα, και αυτό περιελάμβανε και τη συμμετοχή μου στο διοικητικό συμβούλιο του National Organization for Women.

Για αυτό αισθάνομαι πολύ υπερηφάνεια, αλλά και κάποια ενοχή.

Υπερηφάνεια, επειδή ο φεμινισμός έχει προωθήσει κάποιες πολύ σημαντικές και αναγκαίες αλλαγές. Και ενοχή, επειδή έχει κάνει και πολλές ζημιές.

Το έργο μου, τώρα, είναι να αντιστρέψω αυτή τη ζημιά.

Έτσι, σε αυτό το πνεύμα, ας μιλήσουμε για τον πρώτο πυλώνα αυτού του νέου φεμινισμού: Την αξιοπρέπεια. Η αξιοπρέπεια αποτελεί τον πυρήνα του τι πρέπει απαραίτητα να είναι ο φεμινισμός.

Η αξιοπρέπεια σημαίνει ότι μια γυναίκα πρέπει να είναι σε θέση να επιλέγει ελεύθερα το δικό της δρόμο στη ζωή. Αυτή τη θέση στήριξε κάποτε ο φεμινισμός. Αλλά το κάνει ακόμα; Ρωτήστε σχεδόν κάθε φοιτήτρια κολεγίου σήμερα τί επιδιώκει να γίνει, και θα σας απαριθμήσει πληθώρα επιλογών σταδιοδρομίας. Αυτό που δεν θα απαριθμήσει είναι το να γίνει σύζυγος και μητέρα. Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που κάποιος έχει το θάρρος να προτείνει, ότι μια γυναίκα, ίσως, θα ήθελε να αναζητήσει και έναν σύζυγο, ενώ είναι στο κολλέγιο, καθώς ένας πολύ επιτυχημένος απόφοιτος του Πανεπιστήμιου Princeton έκανε πρόσφατα, σε μια επιστολή στην εφημερίδα της σχολής, οι φεμινίστριες τρελαίνονται.

Ένας νέος φεμινισμός οφείλει να εκτιμά και να σέβεται όλες τις υπεύθυνες επιλογές.

Και μια και μιλάμε για αξιοπρέπεια, δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα λιγότερο αξιοπρεπές για τις γυναίκες, από τη φεμινιστική πεποίθηση ότι στα σεξουαλικά ζητήματα, οι γυναίκες μοιάζουν με τους άντρες, και γι’ αυτό θα έπρεπε να ενεργούν όπως οι άνδρες. Είναι αυτό που θέλει η πραγματικά απελευθερωμένη γυναίκα; Να έχει περιστασιακό σεξ και αυτό να μην την αγγίζει εσωτερικά καθόλου, όπως κάνουν οι άντρες; Αυτός είναι ο σκοπός του φεμινισμού; Είναι λυπηρό να πούμε ότι η απάντηση είναι πολύ συχνά, ναι.

Επομένως, ας προσθέσουμε και αυτό: Ο φεμινισμός έχει υποβαθμίσει την επιθυμία των γυναικών να κάνουν οικογένεια, ενώ παράλληλα υπερτονίζει τις αξίες της σταδιοδρομίας και του περιστασιακού σεξ. Δεν είναι όμως ακριβώς αυτή η συνταγή για την επιτυχία ή την ευτυχία.

Ο δεύτερος πυλώνας του νέου φεμινισμού είναι η λέξη «Όχι». Είναι πολύ δεμένη με τον πρώτο πυλώνα. Σε όλη την ιστορία οι γυναίκες έχουν κάνει μεγάλη χρήση της λέξης «όχι». Φυσικά, πολλές φορές οι γυναίκες είπαν «ναι», όταν έπρεπε να πουν όχι, και αυτό είναι η βάση για πολλές κλασικές ιστορίες και μυθιστορήματα. Αλλά αυτή ήταν η εξαίρεση, όχι ο κανόνας. Υπάρχει μεγάλη δύναμη σε αυτή τη λέξη, το «όχι». Και οι γυναίκες, ως επί το πλείστον, ήξεραν πώς να διαχειριστούν αυτή την δύναμη. Αλλά τις τελευταίες δεκαετίες το έχουν ξεχάσει. Και οι συνέπειες ήταν καταστροφικές.

Οι γυναίκες, που αγωνίστηκαν να μην αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα του σεξ, έχουν γίνει πιο αντικείμενα από ποτέ. Το βλέπετε παντού: στα μουσικά βίντεο, στις διαφημιστικές πινακίδες, στην κουλτούρα των γνωριμιών στα πανεπιστήμια. Και τώρα έχουμε το περίεργο θέαμα εφήβων κοριτσιών να κυνηγούν για το σεξ τα συνομήλικα αγόρια με τον τρόπο που τα αγόρια κυνηγούσαν τα κορίτσια παλαιότερα. Πως έγινε αυτό; Επειδή ο φεμινισμός άρχισε να υποστηρίζει ότι οι γυναίκες πρέπει να συμπεριφέρονται σαν άνδρες.

Ό,τι και αν έκαναν οι άνδρες και όπως το έκαναν, αυτό θα πρέπει να κάνουν και οι γυναίκες. Οι φεμινίστριες ήταν θυμωμένες με τους άνδρες, αλλά ταυτόχρονα ήθελαν να είναι σαν και αυτούς. Δεν είναι καθόλου περίεργο ότι η κοινωνία μας βρίσκεται σε τέτοια σύγχυση.

Οι γυναίκες αποκλείονται μόνες τους από την δυνατότητα να πουν όχι. Η λύση είναι να πάρουν αυτή τη δύναμη πίσω. Αυτό έχει νόημα ιδιαίτερα για τις νέες γυναίκες. Η λέξη «όχι» σημαίνει ότι δεν θα εξουσιασθώ από κανέναν άλλον, ούτε από τις φεμινίστριες, ούτε από τις σεξουαλικές επιθυμίες των ανδρών. Αυτή είναι η αληθινή γυναικεία δύναμη.

Αυτή είναι μια καλή βάση στον τρίτο πυλώνα του νέου φεμινισμού, τον πυλώνα των ανδρών. Είναι εύκολο για τις φεμινίστριες να το ξεχάσουν, αλλά ήταν άνδρες που εγκατέλειψαν το μονοπώλιό τους στην πολιτική εξουσία και έδωσαν στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου, άνδρες που ανακάλυψαν θεραπείες για τη γυναίκα, δημιούργησαν οικιακές και άλλες συσκευές που απελευθέρωσαν τις γυναίκες.

Οι άνδρες είναι διαφορετικοί από τις γυναίκες. Οι ακαδημαϊκοί θέλουν να υποθέτουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι βασικά οι ίδιοι, και μόνο είναι κοινωνικοποιημένοι διαφορετικά, αλλά όπως ο George Orwell σημείωσε με περίφημο τρόπο: αυτή είναι μια ιδέα που μόνο ένας διανοούμενος θα ήταν αρκετά ανόητος για να πιστέψει.

Επιπλέον, τα φύλα χρειάζονται ο ένας τον άλλον.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες εκπολιτίζουν τους άνδρες. Είναι αυτό που υποτίθεται πρέπει να κάνουμε.

Αλλά για να επιτύχουμε αυτό το κρίσιμο καθήκον, πρέπει να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας.

Μη φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε τη λέξη «όχι» και να βλέπετε τους άνδρες ως συνεργάτες, όχι ως ανταγωνιστές, πολύ περισσότερο ως καταπιεστές.

Αυτός είναι ο δρόμος για ένα νέο φεμινισμό.

Και ο δρόμος προς έναν καλύτερο κόσμο και για τα δύο φύλα.

Είμαι η Tammy Bruce για το Prager University.

 

 

(Πηγή: youtube.com [1], mumdadandkids.gr [2])