- Η ΑΛΛΗ ΟΨΙΣ - https://alopsis.gr -

Οχι στην προκρούστεια κλίνη του σχεδίου Ανάν

«Οχι» στο σχέδιο Ανάν δηλώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι: Δημήτρης Αλευρομάγειρος, αντιστράτηγος ε.α., Γιώργος Βασιλακόπουλος, πρόεδρος της FIBA, Χρήστος Γιανναράς, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου, Αλέξανδρος Ζαρκάδας, επίτιμος αντιστράτηγος, Κώστας Ζουράρις, ε.τ. καθηγητής Πανεπιστημίου, Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας, εκδότης του περιοδικού «Αρδην», Ερατοσθένης Καψωμένος, κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων, Μάνος Στεφανίδης, επιμ. Εθνικής Πινακοθήκης, Δημήτρης Ρόκος, καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνείου, Θέμος Στοφορόπουλος, πρέσβης ε.τ., Θανάσης Τζιούμπας, μέλος πορείας μοτοσικλετιστών Βερολίνο – Κερύνεια, Γιάννης Τσέγκος, ψυχίατρος, και Διονύσης Χαριτόπουλος, συγγραφέας. Το μεγαλύτερο μέρος της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Υπάρχουν περιστάσεις στη ζωή ενός έθνους, όπου ο χρόνος και η ιστορία συμπυκνώνονται σε μια ελάχιστη, αλλά μεγάλη, ιστορική στιγμή. Και αυτή η στιγμή έχει έρθει για τον κυπριακό ελληνισμό που καλείται να πει ένα μεγάλο ΟΧΙ στην οπισθοδρόμηση, την οποία σηματοδοτεί ένα σχέδιο, το οποίο, δυστυχώς, δεν περιλαμβάνει κανένα ουσιώδες θετικό στοιχείο. Ενα σχέδιο, το οποίο δεν είναι δίκαιο, ούτε κατ’ ελάχιστον, διότι επιβραβεύει τον Αττίλα, με την κατοχή εδαφών, την παραμονή των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής, δεν είναι λειτουργικό, διότι δεν επιτρέπει ουσιαστικά καμία λειτουργία του υποτιθέμενου νέου πολιτειακού μορφώματος και βέβαια καθόλου βιώσιμο, διότι αποτελεί εστία νέων αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων.

Ο κυπριακός ελληνισμός επιβίωσε για τρεις χιλιάδες χρόνια με μοναδικά όπλα τη δύναμη του πολιτισμού του, τη γλώσσα, την παράδοση και τη βούληση να ζήσει. Και τη στιγμή που η Κύπρος έφτασε στο σημείο να θέσει αποφασιστικά σε κίνηση τη διαδικασία μιας δίκαιης και λειτουργικής επανένωσης της Κύπρου -η οποία είναι προς το συμφέρον και της τουρκοκυπριακής μειονότητας-, τη στιγμή αυτή επιχειρείται με μια ύστατη προσπάθεια όχι απλώς να οπισθοδρομήσει, αλλά να απολέσει οριστικά την ταυτότητά της. Η τόση βία των αντιπάλων μας και των άσπονδων "φίλων" μας να υπογραφεί τώρα το νομικό και πολιτειακό έκτρωμα του σχεδίου Ανάν αντανακλά την αγωνία τους μπροστά στο ενδεχόμενο να ξεφύγει, ίσως τελεσίδικα, η Κύπρος από την κατάσταση περιορισμένης κυριαρχίας στην οποία ευρίσκεται.

Και στη ζωή δεν υπάρχει στάσιμη κατάσταση. Η Κύπρος είναι υποχρεωμένη είτε να πάει μπροστά, απορρίπτοντας το σχέδιο Ανάν και εγκαινιάζοντας πολύ σύντομα -διότι όλοι την επιθυμούν- μια νέα φάση διαπραγματεύσεων που θα στηρίζεται όντως στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ είτε να πάει οριστικά πίσω, επιβραβεύοντας τον Αττίλα και ανοίγοντας το δρόμο -στη μεγάλη διάρκεια- για τον εκτουρκισμό του νησιού. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τι συνέβη στην Κωνσταντινούπολη, την Ιμβρο, την Τένεδο μόλις πριν σαράντα χρόνια, για να μην πάμε στη Σμύρνη και τον Πόντο. Ή μήπως μπορούμε να ξεχάσουμε την Κερύνεια;

Ο οριστικός ευνουχισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επισφραγίζει η αποδοχή του σχεδίου, προοιωνίζεται τα χειρότερα: η Τουρκία παραμένει "επιδιαιτητής", η Ελλάδα απομακρύνεται όλο και πιο πολύ και η κεντρική δημοκρατία της ανανιάδος Κύπρου παραμένει σκιώδης, ένα επίσημο διεθνές προτεκτοράτο. Ας αναλογιστούμε το μέλλον· μετά από μερικά χρόνια, στην πιθανότατη περίπτωση που η Τουρκία δεν θα γίνει μέλος της Ε.Ε., ποια θα είναι τότε η τύχη της Κύπρου;

Τα σφάλματα, οι παραλείψεις ή και τα εγκλήματα ελληνικών κυβερνήσεων οδήγησαν στο παρελθόν σε επώδυνες και εσφαλμένες λύσεις για το Κυπριακό: στη Ζυρίχη, στην απόσυρση της ελληνικής Μεραρχίας το 1967, στο χουντικό πραξικόπημα του 1974 και την εισβολή και εσχάτως στην αποδοχή ενός σαφώς άδικου και μη λειτουργικού σχεδίου, όπως το σχέδιο Ανάν. Ωστόσο, υπάρχει μια τελευταία γραμμή αμύνης, που συνιστά η απόφαση των ίδιων των πολιτών της Κύπρου και της πολιτικής τους ηγεσίας, αλλά και της Ελλάδας.

Σήμερα η αξιοπρέπεια και η περηφάνια μαζί με τη σύνεση και τον υπολογισμό των μακροπρόθεσμων συμφερόντων μας επιτάσσουν μια ξεκάθαρη απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Με συναίσθηση των ιστορικών στιγμών».


(Πηγή: "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" – 7-4-2004)