- Η ΑΛΛΗ ΟΨΙΣ - https://alopsis.gr -

Λιγότερες οι αμβλώσεις, μικρότερη η θνησιμότητα για τις γυναίκες (Giacobbe della Scala)

Στόχος παραμένει η προστασία του δικαιώματος κάθε ανθρώπου στη ζωή.

[1]

Σχετικά με την «αναπαραγωγική υγεία», μια έκφραση που, στη γλώσσα των διεθνών οργανισμών, έγινε συνώνυμη με την ελευθερία των κατά βούληση αμβλώσεων, έχει την αξία της η αλλαγή της πολιτισμικής προσέγγισης της κύησης και της μητρικής φροντίδας που όμως βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.

Ειδικότερα ο λόγος είναι για μια μελέτη του 2015, η οποία κέρδισε πρόσφατα την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με την οποία από στοιχεία από τις 32 πολιτείες της ομοσπονδιακής δημοκρατίας του Μεξικού, όσο πιο περιοριστικοί είναι οι νόμοι κατά τη διακοπής της εγκυμοσύνης, τόσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό θνησιμότητας για τις γυναίκες. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal (BMJ), διεξήχθη από το Instituto Melisa, σε συνεργασία με διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, του Μεξικού και της Χιλής.

Προφανώς, δεν αρκεί μια απαγόρευση για να επιμηκύνει και να βελτιώσει την επίγεια ζωή των μητέρων, εάν ταυτόχρονα δεν δημιουργηθεί και ένα σύστημα προστασίας της μητρότητας. Στην πραγματικότητα, φάνηκε ότι κατά τη δεκαετία 2002-2011, την οποία εξέτασαν οι ερευνητές, στις πολιτείες όπου οι νόμοι ήταν πιο ανεκτικοί στην άμβλωση, οι οικογενειακές πολιτικές, τα επίπεδα αλφαβητισμού και οι περιβαλλοντικές συνθήκες ήταν ταυτόχρονα ανεπαρκείς και η βία κατά των γυναικών ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ισχυρίζεται ότι 39.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις συνέπειες 25 εκ. παράνομων αμβλώσεων στις χώρες όπου αυτές απαγορεύονται, δηλαδή σε 26 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί θα έπρεπε να έχουμε το ίδιο βαθμό ανησυχίας και για τη σφαγή των αθώων παιδιών. Και η έκκληση ευαισθητοποίησης για το 0,156% των μητέρων που πέθαναν θέλοντας να απαλλαγούν από το ανεπιθύμητο παιδί τους, θα προβλημάτιζε αν δεν υπήρχε και ο υψηλός δείκτης μητρικής θνησιμότητας, που εκτιμάται για το 2017 σε ποσοστό υψηλότερο, στο 0,211% και αφορά στην επιλόχεια θνησιμότητα.

Αυτοί οι αριθμοί δικαιολογούν πραγματικά μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σχετικά με τις συνθήκες υγείας όσων μητέρων διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να αποκτήσουν παιδιά αντί να τα σκοτώνουν, ενώ συγχρόνως υπογραμμίζουν την ανάγκη εισαγωγής μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς για την προστασία του δικαιώματος στη ζωή για όλους, μητέρες και παιδιά.

 

(Πηγές: ifamnews.com [2]afistemenaziso.gr [3])