- Η ΑΛΛΗ ΟΨΙΣ - https://alopsis.gr -

Ελληνική Εταιρεία Βιολογικών Επιστημών και η Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία Κινητής Τηλεφωνίας (Στέλιος Α Ζηνέλης MD, ΒΑ, Ιατρός)

Στις 17-19 Μαΐου 2007 έγινε το 29ο συνέδριο Βιολογικών Επιστημών στην Καβάλα. Υπήρχε μια στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: Επιπτώσεις της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας στην υγεία και στο περιβάλλον με έμφαση στην Κινητή Τηλεφωνία.

Ο πρώτος εισηγητής Λ. Μαργαρίτης, καθηγητής Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής  του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευκρίνισε ότι τα σημερινά όρια έκθεσης έχουν θεσπισθεί αυθαίρετα και δεν υπάρχουν <<όρια ασφαλούς έκθεσης>> στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Προτείνει να μειωθούν τα όρια και στη χώρα μας όπως έχει γίνει και σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

   Ο δεύτερος εισηγητής Κ. Τριανταφυλλίδης, καθηγητής Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία προκαλεί τα εξής: Bλάβη στο DNA, διαταραχή του αιματο-εγκεφαλικού φραγμού με αποτέλεσμα βλάβη του εγκεφάλου, μείωση της γονιμότητας και σε περίπτωση χρήσης κινητού άνω των 10 ετών εμφάνιση όγκου στο ακουστικό νεύρο. Συνιστάται η εφαρμογή της συνετούς αποφυγής ιδιαίτερα σε άτομα που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν, έγκυες γυναίκες και παιδιά μέχρι 16 ετών.

    Ο τρίτος εισηγητής Ι. Μάγρας, καθηγητής Εργαστηρίου Ανατομικής Ιστολογίας και Εμβρυολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανέφερε για το ερευνητικό του πρόγραμμα, κατά το οποίο  έμβρυα από μύες, επίμυες, όρνιθες και ορτύκια τοποθετήθηκαν γύρω από το πάρκο κεραιών. Τα κυριότερα ευρήματα σχετίζονταν με προοδευτική υπογονιμότητα, πρώιμους εμβρυικούς θανάτους, και συγγενείς ανωμαλίες.

    Ο τέταρτος εισηγητής, ο υπογράφων Σ. Α. Ζηνέλης ιατρός σύμβουλος ΗΕSE Mεγάλη Βρετανία (Υγεία και Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία), ανέφερε για το πώς η επιστημονική γνώση μπορεί να επηρεάζεται από τις παρεμβάσεις των βιομηχανιών σε διάφορα στάδια της επιστημονικής έρευνας και των δημοσιεύσεων, με επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Η πολιτεία πρέπει να παρέμβει και να αναγνωρίσει τις ελλείψεις των σημερινών ορίων έκθεσης, ώστε να προστατέψει τη δημόσια υγεία.

    Συμπερασματικά λοιπόν, τα όρια έκθεσης πρέπει να μειωθούν και να εφαρμοστεί η συνετή αποφυγή έκθεσης στη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ιδιαίτερα οι ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού,  ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Για σχετικό άρθρο του ίδιου συγγραφέα πατήστε εδώ [1]

Περισσότερα άρθρα για τα κινητά τηλέφωνα μπορείτε να βρείτε στο σχετικό αφιέρωμα: “ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ [2]