Η ομοιοπαθητική «δεν έχει καμιά αποτελεσματικότητα».
‘THE LANCET’: «Τώρα οι γιατροί χρειάζεται (οφείλουν) να είναι τολμηροί και τίμιοι (έντιμοι) με τους αρρώστους τους περί (γύρω από) την έλλειψη (ένδεια ή φτώχεια) ωφέλειας από την ομοιοπαθητική».
Το περιοδικό «Lancet» (το γνωστότερο από τα ιατρικά περιοδικά), στο τεύχος της εβδομάδας 27 Αυγ. – 2 Σεπτ. 2005, είχε το εξής εξώφυλλο:
«Now doctors need to be bold and honest with their petients about homoeopathy’ s lack of benefit»
(«Τώρα οι γιατροί χρειάζεται (οφείλουν) να είναι τολμηροί και τίμιοι (έντιμοι) με τους αρρώστους τους περί (γύρω από) την έλλειψη (ένδεια ή φτώχεια) ωφέλειας από την ομοιοπαθητική»).
Το «Lancet» διέθεσε για την ομοιοπαθητική, τις σελίδες 690-732. Στις σελίδες 726-731, εδημοσιεύθη μελέτη από τον Τομέα Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βέρνης, της Ελβετίας. Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 19 διαφορετικές ηλεκτρονικές μηχανές μελέτης, ανάλυσης και συσχετισμού βασικών δεδομένων, από τις πλέον έγκυρες του κόσμου. Και συνέκριναν τα ευρήματα 110 μελετών της ομοιοπαθητικής, από εκείνες, οι οποίες ικανοποιούσαν τα περισσότερα από τα κριτήρια για μια αντικειμενική μελέτη, με τα ευρήματα από 110 ανάλογες μελέτες της «αλλοπαθητικής» (δηλαδή, της επιστημονικής) ιατρικής. Το παγκοσμίως πρωτότυπο της μελέτης αυτής, συνίσταται στην αντιπαραβολή των αποτελεσμάτων, για την ομοιοπαθητική και για την αλλοπαθητική, προς τα κλινικά αποτελέσματα με την χρήση εικονικών φαρμάκων ή ψευδοφαρμάκων (placebo). Και το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι:
«Τα ευρήματα ήσαν συμβατά με τη γνώμη ότι τα κλινικά αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής είναι εκείνα των εικονικών (placebo) φαρμάκων».
Το άρθρο της Σύνταξης του «Lancet» έχει ως τίτλο το: The end of homoeopathy (Το τέλος της ομοιοπαθητικής). Αναφέρεται στο άρθρο αυτό και ότι, «η Κυβέρνηση της Σουηδίας, υστέρα από μία πενταετή δοκιμή, έχει τώρα αποσύρει την ασφαλιστική κάλυψη, για την ομοιοπαθητική και τέσσερις άλλες συμπληρωματικές θεραπευτικές μεθόδους, επειδή δεν ικανοποιούν τα κριτήρια αποτελεσματικότητας, ούτε εκείνα του "κόστος – αποτέλεσμα"». Βλέπει κανείς στο άρθρο αυτό και το εξής: «Βεβαίως, έχει πλέον περάσει ο καιρός για επιλεκτικές αναλύσεις δεδομένων, προκατειλημμένες ανακοινώσεις ή περαιτέρω επενδύσεις για έρευνα, που διαιωνίζουν τη συζήτηση για την ομοιοπαθητική έναντι της αλλοπαθητικής (δηλαδή της επιστημονικής ιατρικής)». Για τους λόγους αυτούς, στο άρθρο αυτό της Σύνταξης του περιοδικού «The Lancet», ετέθη ο τίτλος: Το τέλος της ομοιοπαθητικής. Το οποίο κατέληγε με αυτά, τα οποία έθεσε στο εξώφυλλό του:
«Οι γιατροί τώρα οφείλουν να είναι τολμηροί και τίμιοι με τους αρρώστους τους γύρω από την ένδεια (έλλειψη ή φτώχεια) ωφέλειας από την ομοιοπαθητική…».
(Πηγή: Ο.Τ. 25/11/2005)