- Η ΑΛΛΗ ΟΨΙΣ - https://alopsis.gr -

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΒΟΥΔΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ)

Το Μάρτιο του 2013 έλαβε χώρα στην περιοχή της Βούλας «εργαστήριο Φυσικής Καλλιέργειας», το οποίο διαφημιζόταν ως «φιλοσοφικό-πρακτικό εργαστήριο». Η Ιερά Μητρόπολις είχε ενημερώσει τότε τους πιστούς Χριστιανούς, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, ότι επρόκειτο για βουδιστικό εργαστήριο βασιζόμενο στη λεγόμενη «Φυσική Γεωργία». Το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Απριλίου 2014, διοργανώνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού η λεγόμενη «Γιορτή Αυτάρκειας», στα πλαίσια της οποίας θα διεξαχθεί πάλι «εργαστήριο Φυσικής Καλλιέργειας», καθώς και ομιλίες περί «Φυσικής Καλλιέργειας».

Υπενθυμίζουμε ότι η «Φυσική Γεωργία», η μέθοδος που ανέπτυξε ο Ιάπωνας Masanobu Fukuoka[1], είναι «ένας βουδιστικός τρόπος καλλιέργειας ο οποίος προέρχεται από τη φιλοσοφία του “τίποτε“ και επιστρέφει σε μία φυσική κατάσταση “μη-δράσης“[2]». Οι διδασκαλίες του βουδιστή δασκάλου Fukuoka έχουν χαρακτηριστεί «πνευματικός οδηγός που χρησιμοποιεί την καλλιέργεια (ή την κηπουρική ή τη γεωργία) ως μονοπάτι που μπορεί να οδηγήσει στη φώτιση».[3] Η γεωργία, δηλαδή, στο σύστημα αυτό γίνεται πνευματικό μονοπάτι και ο καλλιεργητής διδάσκεται ότι πρέπει να γίνει «ένα» με τη φύση, ταυτιζόμενος με τα σπαρτά και εξαφανίζοντας το «εγώ» του.[4]

Στις προσκλήσεις που εστάλησαν και σε πιστούς Χριστιανούς γίνεται λόγος για μια «αμέθοδη μέθοδο (όπως την ονομάζει ο ίδιος ο Fukuoka), η οποία βασίζεται σε μια ολιστική θεώρηση της γεωργίας, της φύσης και του ανθρώπου». Αυτά διαβάζουμε και στην ιστοσελίδα της διοργανώτριας ομάδας της προσεχούς «Γιορτής Αυτάρκειας». Οι διοργανωτές, μάλιστα, δηλώνουν ξεκάθαρα ότι «η φυσική καλλιέργεια είναι ένα πνευματικό μονοπάτι».[5] Επισημαίνεται ότι η ολιστική θεώρηση του ανθρώπου και του κόσμου είναι μια αντιχριστιανική δοξασία που περιλαμβάνει την πίστη στην ύπαρξη απρόσωπου Θεού ή Συμπαντικής ενέργειας. Επομένως, η προσέλευση Χριστιανών στα εν λόγω εργαστήρια αποτρέπεται.

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

 


 

[1]. βλ. περιοδικό «ΔΙΑΛΟΓΟΣ», τεύχη 23 και 48

[2]. http://fukuokafarmingol.info/fover.html

[3]. ένθ. ανωτ.

[4]. ένθ. ανωτ.

[5]. www.natural-farming.eu/el/sxetika/ti-einai




(Πηγή: http://www.imglyfadas.gr)